maandag 12 april 2010

Wat betekent het antistabiliteit beleid van de NDP voor jou?

We naderen de verkiezingen van 25 mei 2010 en elke politieke partij claimt het beter te zullen doen dan de andere.
Vaak gebeurt dit met kreten en beloften.
Dit artikel zal beleidsmatig aantonen dat de Mega Combinatie een ramp voor Suriname betekent en waarom die combinatie niet aan de macht mag komen.

Wat voor monetair beleid zal de Mega Combinatie voeren als ze aan de macht is?
De Mega Combinatie heeft vaker publiekelijk, bij herhaling en in De Nationale Assemblee gezegd dat monetaire stabiliteit niets voor haar betekent.
De NDP heeft zelfs een lied laten maken: “Un no wani stabiliteit, un wani groei”.
De NDP is tegen monetaire stabiliteit.
In de afgelopen 7 jaren is de economie met gemiddeld 5% gegroeid.
De groei is er al, men hoeft niet te vragen om groei want het Nieuw Front heeft de economische groei al gebracht. Na 2007 zijn er meer dan 1000 nieuwe bedrijven bij gekomen als indicatie van de groei die er is geweest.
Er zijn 30 nieuwe voedingsbedrijven bij gekomen alsook 120 nieuwe ondernemers, 15 nieuwe houtverwerkingsbedrijven en 29 nieuwe hotels.
Er is wel degelijk groei in de economie van Suriname.
De NDP moet dus principieel iets hebben tegen stabiliteit.
Dit betekent dat de NDP een antistabiliteit beleid zal voeren zoals ze dat hebben gedaan in 1996.
In de regeer periode 1996-2000 steeg de koers voor de US dollar met het antistabiliteit beleid van de regering Wijdenbosch elke maand met 41 gulden, dat is vandaag SRD 0.41 cent.
Antistabiliteit beleid betekent dat het beleid erop gericht is om de monetaire dollars zo snel mogelijk op te maken, of te gebruiken voor iets anders of een groot project.
Zelfs de monetaire goud voorraad waar Drs. Winston Wirth van de NDP steeds over praat, zal verdwijnen net zoals de totale goudvoorraad in 1999 was geswapt voor US $ 40 miljoen. Geen wonder dat hij er steeds voor pleit dat Suriname een grotere monetaire goudvoorraad moet aanhouden. Zijn partij heeft namelijk plannen om die goudvoorraad te laten verdwijnen, want “Un no wani stabiliteit”. De NDP gelooft niet in een gedekte SRD, ze zijn daar eerlijk over.

“Un no wani stabiliteit” betekent dus in de praktijk: “Un no wani dala nanga gowtoe na Centrale Bank”.

Een ongedekte SRD als deel van het te voeren antistabiliteit beleid, betekent maandelijkse inflatie. Immers, de dekking van de SRD zal geleidelijk aan terug gebracht worden naar rond de 10%, zoals het was in 1999. Dit is natuurlijk veel lager dan het wettelijk voorgeschreven percentage maar dan kan de NDP uiteraard niet schelen.
In 1999 maakte niemand van de NDP zich druk om de ongedekte gulden, de bruggen die inmiddels een prestige kwestie waren geworden moesten af. In 1999 was de inflatie dan ook 95.5%.
Tussen 1996 en 2000 ging de wisselkoers voor de US dollar met gemiddeld 15.5 % per maand omhoog: van SRG 406 naar SRG 3000 (750 % voor de regeerperiode).
Een 15.5 % koersstijging per maand betekent vandaag een wisselkoers toename van  SRD 0.41 cent voor de US dollar.
Dat betekent dat onder een Mega Combinatie regering, als de geschiedenis zich herhaalt, de koers met  SRD.41 cent per maand zal stijgen.
De NDP zal hetzelfde antistabiliteit beleid voeren als in 1996, dat wordt elke dag gezegd.
De geschiedenis zal zich herhalen want door de weggevallen dekking zal niemand nog vertrouwen hebben in de SRD, laat staan zaken doen met deze inmiddels waardeloos geworden munt.
Het volgende koersontwikkelings plaatje zal zich dan vertonen:
 
Maand Koers US Dollar
Mei 2011 SRD 7.50
Mei 2012 SRD 12.30
Mei 2013 SRD 17.10
Mei 2014 SRD 21.90
 
Dit is wat het antistabiliteit beleid van de Mega Combinatie concreet in de praktijk betekent.
Het volk van Suriname is niet gek en weet precies was een US dollar koers van 7.50 tegen mei 2011 betekent.
De koers is dan gegaan van 2.80 naar 7.50 in 1 jaar.
 
Tegen mei 2012, twee jaar later,  zal de US dollar  koers met diezelfde maandelijkse stijging 12.30 zijn.

Elke middelbare student kan deze exercitie doen. Het is helemaal niet moeilijk.
 
Maar intussen heeft het volk van Suriname het antwoord op wat de NDP nou eigenlijk bedoelt met de uitspraak: stabiliteit betekent niets.  
Na deze berekening is het duidelijk wat het antistabiliteit beleid van de NDP voor u en uw zak betekent.

Volk van Suriname, nu kunt berekenen hoeveel u aan salaris nodig hebt tegen mei 2011,       1 jaar na het aantreden van de Mega Combinatie wanneer de  koers van de dollar inmiddels 7.50 is geworden.
De ambtenaren kunnen nu al inzien dat ze na Fiso 2 tegen begin 2011  misschien nog 3 Fiso aanpassingen nodig zullen hebben.
Met de NDP is dat overigens geen probleem, want salaris aanpassingen worden door die partij met ongedekt geld gedaan, oftewel monetaire financiering
Voor u het geld ontvangt, is het al ontwaard.
Dit is voor Surinamers een heel oud maar onplezierig en pijnlijk verhaal.
Gelukkig kan met een simpele berekening worden aangetoond wat voor ramp een Mega Combinatie regering in de praktijk betekent.
Volk van Suriname, uw antwoord ligt er.
Begin aub te berekenen.

NPS secretariaat

Geen opmerkingen: