dinsdag 6 april 2010

Een nieuwe ontwikkelingsfase fase in Suriname

Surinamers moeten zich realiseren dat we in een gelukkig land leven dankzij het beleid dat in de afgelopen 10 jaren is gevoerd door de Regeringen Venetiaan.
We maken nu een nieuwe ontwikkelingsfase door wanneer het op financiering aankomt en het gebruik van financierings instrumenten.
 
Suriname is hard op weg naar de groene economie.
Tot nu toe heeft de discussie van de groene economie zich meer geconcentreerd rond de compensatie die Suriname van andere landen moet krijgen voor het behoud van haar tropisch regenwoud.
Voor de NPS betekent de groene economie veel meer.
De groene economie betekent de ontwikkeling en het inzetten van schonere en alternatieve vormen van energie met het doel ons milieu te behouden en op die manier bij te dragen bij het aanvechten van de effecten van global warming.
Simpelweg betekent het dat we nieuwe productie processen en energie moeten gebruiken die minder CO2 uitstoten.
 
Staatsolie neemt grotendeel het voortouw in de ontwikkeling van de nieuwe Surinaamse groene economie en de verdere economische zelfstandigheid.
Waarom?
Staatolie is bezig met de ontwikkeling van brandstof voor auto’s waardoor over enkele jaren de import van brandstof voor voertuigen niet meer nodig zal zijn.
Hierdoor zullen we een nieuwe fase van economische zelfstandigheid hebben bereikt.
 
Ten tweede is Staatsolie bezig met de ontwikkeling van bio fuel oftewel ethanol.
De voorbereidingen hiervoor worden nu getroffen en in Wageningen zal er op grote schaal suikerriet worden geplant voor de productie van ethanol.
Hierdoor zal  Staatolie een schonere vorm van energie bij produceren over enkele jaren.
 
Staatsolie is in de afgelopen week in samenwerking met De Surinaamsche Bank begonnen met de uitgifte van emissies voor de financiering van haar plannen.
De kleine man krijgt hierbij ook de gelegenheid om met US $ 100 mee te doen aan de emissies.
De economische stabiliteit en groei van de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat Surinamers nu meer dan US $ 500 miljoen op lokale bankrekeningen hebben zitten.
Vergelijk dit maar met de revolutie toen in 1985 niet eens $1 te vinden was in Suriname.
Deze situatie maakt het nu mogelijk dat het instrument van emissies  kan worden gebruikt voor de financiering van Staatolie en dus voor de ontwikkeling van de nieuwe Surinaamse groene economie.
Natuurlijk is dit mogelijk omdat er vertrouwen is in de economie en ons huidig financieel/ monetair systeem.
Dit is allemaal mogelijk dankzij het gevoerde beleid van de Regering Venetiaan.
 
Emissies en het uitgeven van bonds (obligaties) zijn belangrijke financierings instrumenten die worden gebruikt door staten en gemeenten in Amerika.
Publieke bonds worden dan uitgegeven voor het volgende:
  • om wegen (highways) te bouwen
  • bossen te behouden en om bosbranden aan te vechten
  • het bouwen van vliegvelden
  • landbouw leningen te verstrekken
  • bouw en onderhoud van spoorwegen.
 
In Amerika staat de grondwet zelfs toe dat bonds mogen worden uitgegeven om opstanden te onderdrukken en om een invasie te voorkomen.
Bij publieke bonds gelden veelal de voorwaarden dat de gelden moeten worden gebruikt voor werken die de staat toebehoren en die voor een publiekelijk doel zijn.
 
Een belangrijke conditie voor het uitgeven van bonds is dat de desbetreffende staat een goede credit rating moet hebben.
De credit rating zegt aan investeerders wat de kans is dat ze hun belegd geld terug krijgen.
 
We hebben door het beleid van de Regering Venetiaan een punt bereikt dat de staat Suriname zulke emissies zou kunnen uitgeven voor het financieren van haar infrastructurele werken.
In ieder geval is Staatolie reeds begonnen.
De economische situatie leent zich uitstekend hiervoor. De rente tarieven zijn laag, onze credit rating is veel beter vandaag, de staat heeft op één lening van Amerika na al haar schulden kunnen aflossen, er is vertrouwen in de economie en we hebben in bepaalde jaren zelfs een  begrotingsoverschot gehad.  
Allemaal dank zij de verrichtingen en het beleid van de Regering Venetiaan.
 
Deze ontwikkeling zou nooit mogelijk zijn onder een NDP regering.
Ten eerste zou Staatolie in 1999 al lang zijn verkocht door de Regering Wijdenbosch voor US $ 60 miljoen.
Het heeft een hartje gescheeld en dank zei het heldhaftig gedrag van de vakbond bij Staatsolie is de verkoop van dit bedrijf niet doorgegaan.
Dus vandaag zou er geen sprake zijn van Staatolie emissies, geen brandstof voor auto’s, geen ethanol ontwikkeling enz.
 
Ten tweede heeft Suriname onder de Regering Wijdenbosch een barslechte credit rating gehad waar niemand zaken mee kan doen. Tenminste, geen financiële zaken.
Het kon ook niet anders. In 1999 was de staatkas leeg, de overheid moest met ongedekt geld en monetaire financiering salarissen betalen, de monetaire geld voorraad was op en  de monetaire goudvoorraad was voor US $ 40 miljoen geswapt, en in 1999 was er een inflatie van 95%.  Welk mens met enig verstand leent aan zo een regering geld?
 
Ten derde propageerde ex-president Jules Wijdenbosch enkele jaren terug het idee dat Suriname een nucleaire plant moet opzetten om energie op te wekken. We zijn dat niet vergeten en het staat in de geschiedenis vast. Hij zei dit niet 20 jaren terug maar 4 jaren terug in een tijd dat de wereld reeds sprak over schone energie en alternatieve energie vormen. De man die nu ondervoorzitter is van de NDP en we nemen aan  dat hij nog staat achter zijn woorden van 4 jaren terug, sprak over nucleaire energie voor Suriname.  Dit is een fundamenteel verschil tussen de NPS en de NDP.  De NPS geeft alle ontwikkelingsmogelijkheden aan Staatsolie en vandaag zijn we duidelijk richting groene economie met schone energie vormen.
De NDP heeft Staatolie willen verkopen en wil liever nucleaire energie in dit land, terwijl duizenden boeren aan het werk kunnen worden gezet om suikerriet te planten voor de productie van ethanol.
 
Kiezers,
Het is duidelijk dat u met de toekomst van Suriname geen grappen kunt maken.
Kies voor de NPS en voor de ontwikkeling van de nieuwe groene economie van Suriname.
Kies niet voor de verkoop van Staatolie en de levensgevaarlijke nucleaire energie met al haar gevaren.
 
NPS, de partij voor een nieuwe Surinaamse groene economie.
 

Geen opmerkingen: