dinsdag 27 april 2010

Stoerdoenerij zal ons nergens brengen

In de geschiedenis zijn er vele voorbeelden van stoere leiders die hun volk een zware prijs hebben laten betalen voor hun stoerdoenerij.  Stoerdoenerij brengt ook geen economische vooruitgang, daar economische vooruitgang het resultaat is van business initiatieven en de juiste inzet van natuurlijke hulpbronnen, de mens daarbij inbegrepen.
In verband met de te houden algemene en vrije verkiezingen in Suriname op 25 mei 2010, kunnen er enkele lessen worden geleerd van stoere leiders.

Japan
Tijdens de 2de Wereld Oorlog (1939-1945) besloot de toenmalige Japanse keizer in een stoere bui  het veel grotere Amerika aan te vallen, en wel met een verrassingsaanval op de militaire haven Pearl Harbor.  De Amerikaanse reactie kwam in de vorm van twee atoom bommen op de Japanse steden Nagasaki en Hiroshima. De twee steden werden met de grond gelijk gemaakt en honderden duizenden mensen kwamen om het leven. Kort daarop gaf Japan zich gewonnen. Het Japanse volk heeft een zware prijs betaald voor het initiatief van een stoere leider om Amerika aan te vallen.  Later bleek, dat het originele plan van Amerika was om wekelijks 6 atoombommen op Japan te gooien. Dat was natuurlijk niet nodig, omdat de wereld inclusief Amerika schrok van de verwoestende effecten van de eerste twee atoombommen. De atoombom werd gebruikt als antwoord op de acties van een  Japanse stoere leider. Het leed van het Japanse volk dat daarna nog met duizenden misvormde kinderen en kanker gevallen als gevolg van de bestralingen kwam te zitten was niet te beschrijven. In ieder geval is de prijs betaald en het is een zware prijs voor stoerdoenerij. Het Japanse volk heeft later wel de formule gevonden voor economische groei door bijvoorbeeld van het westen af te kijken hoe TVs werden gemaakt en het na te doen. Hierdoor verschoof de productie basis van de wereld in de 50er jaren van het westen naar Azië. De economische vooruitgang van Japan is dus wel gekomen, maar dit gebeurde door innovatie in hun productie apparaat, en zeker niet door stoerdoenerij van een leider.  Die stoerdoenerij bracht ze honderdduizenden doden en tientallen misvormde kinderen en kankergevallen.

Panama
In 1989 ontstond er een conflict tussen de Panamese dictator Manuel Noriega en de Amerikaanse president George Bush Sr. Op een gegeven moment stond Noriega op een podium stoer te doen met een houwer in de hand en bedreigde Amerika.  “Con la machete en la mano”. Het conflict ging onder andere om het beheer van het Panama kanaal. Noriega zijn aanhang was zeer onder de indruk van de stoerdoenerij. De Amerikaanse reactie: een invasie van Panama in december 1989 onder de naam Operation Just Cause en Noriega werd gevangen genomen en uiteindelijk tot 40 jaar gevangenis straf gevonnist vanwege drugshandel.  Deze straf werd later terug gebracht. Tijdens deze invasie werd het stealth vliegtuig dat onzichtbaar is voor het  radar systeem  voor het eerst uitgetest door het Pentagon. Nooit is aan de wereld verteld hoeveel Panamese slachtoffers zijn gevallen bij deze invasie. Niet-officiële berichten meldden indertijd dat er 1200 doden zijn gevallen. De berichten zijn niet officieel, omdat we niet hoeven te verwachten dat er ooit een officieel bericht komt. In ieder geval heeft het Panamese volk een zware prijs betaald voor de stoerdoenerij van haar leider. Op dinsdag 27 april 2010 is Manuel Noriega door Amerika aan Frankrijk uitgeleverd om een staf van 10 jaar daar uit te zitten voor drugssmokkel. Na die staf te hebben uitgezeten, moet hij terug naar Panama waar hij vervolgd zal worden voor moord.

Irak
Op 18 maart 2003 gaf de Amerikaanse president George Bush 48 uur aan de Irakese president Sadam Hoessein om Irak te verlaten of in te staan voor de consequenties van een invasie. De Amerikanen waren de mening toegedaan dat Irak actief terroristen steunde en massa vernietigingswapens had maar dit bewijs kan tot op vandaag niet geleverd worden.  Sadam Hoessein verkoos zijn land niet te verlaten en stoer te doen en de martelaar in de moslim wereld uit te hangen. Er was geen enkele manier dat hij de Amerikaanse militaire macht aankon. Immers, in 1990 had hij de eerste golf oorlog reeds binnen 100 uren verloren toen een internationale coalitie olv Amerika hem verdreef uit Koeweit. Hij verkoos stoerdoenerij en om zijn volk op te offeren. Tijdens de Amerikaanse invasie van Irak hebben 655,000 Irakezen het leven verloren. Vandaag kunnen we elke dag via het nieuws vernemen dat mensen de dood vinden in Irak als gevolg van zelfmoord aanslagen. Het land is een totale chaos en het einde is nog niet in zicht. Dit is de prijs die het Irakese volk heeft betaald voor de stoerdoenerij van een leider. Eigenlijk is het arme Irakese volk het slachtoffer geworden van 2 stoere leiders, omdat de Amerikaanse president George Bush Jr. evenals zijn vader een obsessie had met Irak. Beide vonden het nodig een oorlog te beginnen met dit land.

Suriname
Volgens IDOS peilingen voelen veel Surinaamse jongeren zich aangetrokken door stoerdoenerij van de NDP leiding op de Berm. Deze stoerdoenerij heeft ons land 3 keer economisch vernietigd  en heeft de jeugd in economisch opzicht niets aan te bieden. De NDP heeft bijvoorbeeld het beste staatsbedrijf, te weten Staatsolie, in 1999 willen verkopen voor  $ 60 miljoen. Hoe zou Suriname nu zijn zonder de opbrengsten van Staatsolie. De stoerdoenerij van de NDP heeft Suriname onderwerp van gesprek gemaakt voor een mogelijke invasie. Om specifiek te zijn, de  Amerikaanse ex-President Ronald Reagan zegt in zijn hand geschreven memos in zijn autobiografie dat hij door Nederland was benaderd om een invasie in Suriname te ondersteunen. Onlangs heeft Suriname een ambassade in Havana, Cuba geopend. Maar waarom heeft Desi Bouterse de Cubanen in 1983 uit Suriname gezet na de Amerikaanse invasie van Grenada? Juist ja, hij was bang voor de Amerikanen en hij realiseerde zich pas toen waar zijn stoerdoenerij hem naar toe had gebracht. Ook in Suriname werd er door een stoere leider op een podium in oktober 1982 gezegd dat een bepaalde vakbondsleider terug zou worden betaald. In ieder geval weet de Surinaamse bevolking nu waar we bijna zouden zijn beland als een groter conflict was ontstaan met Amerikaanse regering.  Dit zou alleen zijn gekomen door stoerdoenerij en onkunde om het land te besturen.  Het NDP en revo bestuur in Suriname betekende alleen maar coups en pogingen om de macht op een illegale manier te verkrijgen. Een coup in 1980, verschillende tegencoups en een telefoon coup in 1990. Zelfs in de periode 1996-2000 van de Regering Wijdenbosch toen we dachten dat we klaar waren met coups, werden coupplannen ontdekt in de spuitinrichting Bosnie aan de Wanica straat.
Wanneer zal het eindigen?

Kiezers,
Het is dus duidelijk dat niet voor stoerdoenerij kan worden gekozen op 25 mei 2010.
Kies voor stabiliteit en verstandige diplomatie met de wereld machten  in een tijd van globalisatie. Maak definitief een eind aan de stoerdoenerij en de opoffering van het Surinaamse volk.
Het Surinaamse volk kan de prijs echt niet meer betalen.
Kies voor de NPS en het Nieuw Front.
         

Geen opmerkingen: