dinsdag 18 mei 2010

NF massameeting Onverdacht, Para

Inheemsen voorzichtigheid geboden

PARAMARIBO – Inheemsen, vooral die van Para, moeten goed bij zichzelf te rade gaan, wie ze regeermacht willen geven. Als ze de politieke keuze van kapitein Lesley Artist volgen, moeten ze eraan herinnerd worden, welk leed hen is aangedaan in de jaren ’80. Zo hield voorzitter Ronald Venetiaan van de NPS de aanwezigen voor tijdens de Nieuw Front (NF) massameeting te Onverdacht, Para, gisteren, zondag 16 mei. Hij noemde Casipora als voorbeeld van een inheemse dorp waar hij regelmatig vertoefde toe nom het politieke werk te doen. Hij reed er alleen naar toe en ook nog ‘s avonds na het werk, terwijl zijn gezin al eerder dan hem arriveerden. Dat alles kon toen nog. Totdat er roet in het eten werd gegooid. Allerlei duistere praktijken vonden daarna plaats, waaronder het vele voorkomen van drugstransporten en vliegtuigen die mogelijk daarbij werden gebruikt en daarna in brand gestoken. Het gooien van personen uit vliegtoestellen en het wegjagen van een priester uit het dorp zijn ware gebeurtenissen memoreerde Venetiaan.

Kwalitateits spiegels

Dit is het verleden dat goed wordt weergegeven door de bekende achteruitkijk spiegel. “Dat mek’ den e frede a spikri disi”, wrijft hij de tegenstanders onder de neus. Niets anders dan een zuiver beeld van het spoor dat is achtergelaten, geeft de spiegel weer.  “Je ziet precies wat je goed, maar ook wat je slecht hebt gedaan”, prees de NPS-voorzitter de kwalitatief goede politieke NF achteruitkijk spiegels.   Alle kapiteins roept hij op om geen verkeerde keuze te maken bij het stemmen de volgende week dinsdag en deze oproep geldt ook voor de overige inheemse bevolking. Venetiaan benadrukt dat hij niet aanzet tot rassenhaat zoals zijn tegenstanders doen. Integendeel staat het NF en vooral zijn partij ervoor om elkaars culturen te leren en naar een eenheid te groeien, Hij noemt de ontwikkelingen op de Johan Adolf Pengelluchthaven als verdiensten om het internationale vliegveld verder up te graden. Als het goed zit, vindt deze week de ondertekening plaats van een contract dat in uitbreiding van de baan moet voorzien. Hij raadt de Paranen aan de ananasteelt serieus ter hand te nemen en afzetmogelijkheden in de Caricom te vinden. Kleine activiteiten moeten zich gaan vergroten door aan massa productie te gaan denken en investeren, zonder dat het eindproduct aan kwaliteit gaat inboeten.

Harde strijd

Evenals alle andere NF-partners, Guno Castelen van de SPA, Winston Jessurun van DA-91 en Ramdien Sardjoe van de VHP bereidt hij de Para-gemeenschap voor op een harde strijd die gewonnen moet en zal worden. Sardjoe wees op de  deviezen genererende potentie van het district. De benutting vindt ook al plaats en dat kan alleen, omdat er stabiliteit is, zegt hij. Volgens Castelen lijkt de strijd op showtime waar er met de drie NF DNA-kandidaten voor Para een ‘three pointer’ gescoord zal worden. “Maar het is business. We moeten serieuze zaken gaan doen in dit land, als we niet willen dat het vernietigd wordt”, sprak de SPA-voorman. Jessurun vindt het een grap dat de tegenstanders beloven Para Industrie weer op te zetten, wanneer ze regeermacht verkijgt. Door de onderlinge vriendjes-regelarij bij de distributie, hebben ze zelf het bedrijf naar de knoppen geholpen. De NF-leiders spraken allen hun vertrouwen uit in de kandidaten Melvin Mac Intosch en Patrick Kensenhuis (beiden van (NPS) en Melissa Inge (SPA).  Alle drie zijn menens de positie van jongeren en vrouwen te verbeteren. Het onderwijs krijgt speciale aandacht. Inge, ondervoorzitter van het Jeugdparlement, verruilde die functie voor het grote mensenwerk in De Nationale Assemblee. Ze koos voor NF om dat de idealen daar geloofwaardiger ogen en de ervaring die de combinatie toont in het realiseren van doelen. Tussen de NF-partijen koos ze voor de SPA, de vertegenwoordiging van de werkende klasse.-.  

Geen opmerkingen: