maandag 22 maart 2010

Melvin Bouva zijn liefde voor de oorlogseconomie


De NDP is aangevuld met jonge kandidaten.
Het is daarom verfrissend om nieuwe gezichten te zien als die van Dhr. Melvin Bouva.
Wat hij propageert is echter verre van verfrissend, namelijk een situatie waarbij Surinamers maandelijks pakketten moeten ophalen met de eerste levensbehoeften.
Als NDPer  is hij voorstander van het beleid van de NDP dat reeds 3 maal heeft gefaald en vernietigende consequenties heeft gehad voor vrijwel alle Surinamers.
 
In dit artikel bespreken we dus niet de persoon Melvin Bouva, alhoewel een ieder die parlementariër wil worden een bepaalde test zou moeten doorstaan, maar slechts het beleid dat hij voorstaat.  Op verschillende fora verschijnt hij en spreekt hij zelfs met trots over de paarse partij, het symbool van achteruitgang in Suriname.
Daarom wil hij begrijpelijk niet praten over de geschiedenis, maar slechts over de toekomst.
In 1978 kwam Bob Marley met een album uit genaamd  “Survival”. Op de achterkant stond de volgende  uitspraak:   “A people without the knowledge of its history is like a tree without roots”.   Een volk zonder  kennis van zijn geschiedenis is als een boom zonder wortels.
De wereld geschiedenis van de laatste 500 jaar heeft veelal te maken gehad met de onderdrukking van de bruinere volkeren op aarde door de Europeanen. Onder bruinere volkeren verstaan we een ieder die niet blank is.
Onze voorouders hebben moeten vechten voor hun vrijheid, vaak met hun leven.
Het einde van de  wrede Apartheids politiek in Zuid Afrika hebben we in het begin van de 90er jaren mogen meemaken.
Hoe moeten we in Godsnaam onze ogen sluiten voor de geschiedenis?
Het eerste wat de militairen deden na de coup in 1980 was 300 jaar onderdrukking van Suriname door Nederland aanhalen. Toen was het dus wel opportuun om naar de geschiedenis te kijken.
Mevin Bouva gaat dus de toekomst tegemoet zonder kennis van het verleden.
Wetenschap is ook gebaseerd op kennis van het verleden.
 
Beleid is onmiskenbaar gekoppeld aan een partij en de uitvoerbaarheid van het beleid hangt af van de kwaliteiten binnen die partij en de partij geschiedenis die duidelijk de filosofie van de partij uitstraalt.
Met het beleid dat Melvin Bouva  voorstaat is er heel wat mis.
Dit artikel verduidelijkt het één en ander.
 
Iedere keer wanneer de NDP aan de macht komt ontstaat er een situatie die alleen maar te vergelijken is met een land dat in een oorlogstoestand is.
We spreken dan van een oorlogs economie. Waarom?
Tegen 1987, 1991 en 2000 was de economie totaal vernietigd.
Wat waren de kenmerken van deze vernietiging?
 
Schaarste aan eerste levensbehoeften
Door de vernietigde monetaire situatie en het feit dat NDP regeringen alle deviezen op maakten ontstond er een schaarste op de deviezenmarkt. Hierdoor konden handelaren niet langer de nodige goederen importeren met als gevolg schaarste. Dit is misschien het grootste kenmerk van een land dat in een oorlogstoestand verkeerd. Als goederen dan wel beschikbaar zijn, is de vraag zo groot dat de doorsnee burger 6 maal de normale prijs moet betalen. In de revo tijd waren er onder andere geen autobanden, maandverband, medicijnen, blikjeswaren, suiker, uien en broodbeleg beschikbaar. De vraag is als we weer ooit zo een situatie in Suriname willen hebben.
 
Werkloosheid
Een ander vervelend kenmerk van de oorlogseconomie is de hoge mate van werkloosheid. Dit was het geval in de revo toen vele bedrijven hun deuren sloten omdat grondstoffen voor productie gewoon niet meer geïmporteerd konden worden. Zelfs onze onderwijzeressen en verpleegsters vertrokken naar Curaçao omdat hun salaris en carrière vooruitzichten niets meer voorstelden in Suriname.
 
Verlaging van de levens standaard
De waarde van de salarissen van de gemiddelde Surinamer ging in de revo en tijdens de regeer periode 1996-2000 drastisch omlaag omdat de waarde van de gulden ook sterk omlaag ging. De waardevermindering van de gulden in combinatie met schaarste betekende een ware nachtmerrie voor de Surinaamse bevolking. Surinamers waren genoodzaakt om familieleden in Holland en elders te smeken om dozen met spullen te sturen. Geld sturen had misschien minder zin omdat de winkels toch leeg waren.
 
Oorlog
In Suriname was er niet slechts sprake van een oorlogs economie, maar we hebben daadwerkelijk een binnenlandse oorlog gehad. De revolutionairen konden het niet nalaten om na de schaarste aan goederen en de ontwaarding van de salarissen en pensioenen, de Surinaamse bevolking ook nog te trakteren op een binnenlandse oorlog. Alle materieel van Bruynzeel in het binnenland werd door de binnenlandse oorlog verwoest en vandaag vragen we ons af hoe het bedrijf kapot is gegaan. De lokale economie van oost Suriname werd totaal vernietigd. Vandaag lijden veel ex militairen aan het Post Traumatische Syndroom. De totale prijs die het Surinaamse volk heeft betaald voor de binnenlandse oorlog is tot vandaag niet in geld uit te drukken.
 
Overdadige geld creatie en monetaire financiering
Tijdens het bewind van de NDP werd steeds onverantwoord geld uitgegeven door mismanagement van de staatshuishouding. Inflatie tijdens NDP regeringen maakte immers 100% salarisverhogingen om de 8 maanden noodzakelijk als men niet wilde dat het volk verder crepeerde. In een oorlogs situatie moet de staat ook een militair apparaat onderhouden wat inhoudt dat het geld van ergens moet komen. In oorlogs situaties doen mensen met zakken vol geld zaken.  Als men in 1999 een ijskast wilde kopen in Suriname, was het ook noodzakelijk om een zak geld te hebben met de nodige veiligheids maatregelen.
 
Tegen al deze wantoestanden zegt Melvin Bouva: sluit je ogen en laten we kijken naar de toekomst.  Want in de toekomst zal je volgens hem het verleden niet aantreffen.
Als je je ogen sluit kan je volgens hem makkelijker van je problemen wegrennen.
Alle problemen verdwijnen als je maar gewoon je ogen sluit.
Wel, wel wel.
 
Zo toepasselijk heeft Dr. Jules Sedney, ex-premier van Suriname één van zijn boeken de volgende naam gegeven: “De toekomst van ons verleden”.
 
Suriname kent geen orkanen, dodelijke overstromingen en aardbevingen.
Maar we hebben wel de NDP dat het werkelijke ontwikkelings probleem van Suriname is.
 
 
Jonge kiezers, verwerp de onlogische standpunten van Melvin Bouva en de vernielzucht van zijn paarse partij.
En droom niet van zijn oorlogs economie want het brengt alleen maar verdriet.
Ga eens langs bij het kantoor van de mensenrechten organisatie Moi Wana 86 en zie de resultaten van de wandaden van zijn partij.
Dan pas zal je begrijpen waarom hij zegt dat je gewoon je ogen moet sluiten.
Vraag hem dan, waarom hij lid is van een partij die garant staat voor zulke praktijken.
 
NPS Jongeren
Sociaal-Economische commissie
 

Geen opmerkingen: