maandag 8 maart 2010

De Sinterklaas van Mevrouw Simons

De economie van Suriname heeft zich in de laatste 10 jaren op een merkwaardige manier weten te herstellen na de ravage van de Regering Wijdenbosch in de periode 1996-2000.
Door goed bestuur en ondernemers gericht beleid zijn een reeks van zaken gerealiseerd.

De inflatie is beheersbaar laag en op enkele momenten zoals nu is er zelfs sprake van deflatie. Prijsstijgingen zijn het resultaat van geïmporteerde inflatie zoals in 2008 tijdens de wereldwijde voedselcrises. In die periode maakten we nog record hoge prijzen van brandstof mee.

Onze economie heeft enorme investeringen gehad en de bewijzen kan men elke dag zien. De horeca sector heeft enorme investeringen gehad en men hoeft alleen te kijken naar de grote hotels die zijn bijgebouwd zoals Berg en Dal, Torarica Royal, Queens, Marriott en Best Western. In 2007 werden er 14 nieuwe hotels bijgebouwd, in 2008 waren dat 9 en in 2009 werden er 6 hotels bijgebouwd.
De banken hadden tegen het 3de kwartaal van 2009 meer dan SRD 1 miljard aan leningen verstrekt.
De overheid heeft met vele projecten ook een impuls gegeven aan de economie zodat er een spin off effect ontstond en aannemers en kleine bedrijven ook konden mee profiteren van de projecten. Denk maar aan de honderden kilometers wegen die zijn geasfalteerd, de havens van Paramaribo en Nickerie die worden gerenoveerd, de tientallen bruggen die zijn gebouwd, de renovatie van Zanderij en de dammen die gebouwd worden in Coronie en Commewijne. De rijst en bacoven sectoren hebben ook miljoenen Euro’s aan investeringen gehad.
Ook de liberalisatie van de diensten sector en met name de Telecom markt heeft spin off effecten gehad. Overal zijn er tegenwoordig bedrijven die zich bezig houden met het verkopen en repareren van cellulairs en de relevante benodigdheden.

De nationale besparingen van het land zijn ook verbeterd. Surinamers hebben meer dan US $ 500 miljoen op lokale banken zitten. Men spreekt ook wel van dollarisatie van de economie.

De condities om geld te lenen zijn drastisch verbeterd omdat de rentevoet bij de banken is verlaagd naar ongeveer 6.3% in 2008.

De economie is gemiddeld jaarlijks met 5% gegroeid in de afgelopen 8 jaren.

De handelsbalans is sinds 2004 positief dus Suriname exporteert meer dan het importeert. De uitdrukking dat Suriname een import land is is al lang niet meer waar.

Ook met de Caricom hebben we sinds 2008 een handels overschot. Surinaamse ondernemers hebben dus te getij weten te keren en we exporteren vandaag meer naar de Caricom dan we importeren.

Het SBBS, voormalig Surland heeft in 2008 meer dan 3000 containers met bacoven geëxporteerd. In 2009 zijn er 2824 containers met bacoven geëxporteerd.

Vanaf 2005 zijn er jaarlijks tenminste 2000 huizen bijgebouwd.

In 2007 zijn er 581 nieuwe bedrijven bijgekomen en in 2008 hebben 294 nieuwe bedrijven hun deuren geopend.

In 2009 zijn er 395 nieuwe bedrijven bij geregistreerd.
Hieronder waren er: 39 aannemers, 10 amusementsspelen, 1 bankier, 1 bandenreparatie, 3 beton fabrieken, 2 cateringbedrijven, 32 cybercafés, 82 grossiers, 6 hotels, 3 houtzaagmolens, 29 keuringsinstanties, 12 las en constructie bedrijven, 35 pensions, 10 hout productie bedrijven, 22 productie bedrijven, 4 advertentie bureaus, 5 reisbureaus, 4 monteurs, 2 rijscholen, 3 scheepsagenten, 11 schoonmaakbedrijven, 2 scheepsbevoorraders, 3 stoffeerderijen, 7 touroperators, 2 verzekeringsbedrijven, 8 visverwerkingsbedrijven, 30 voedingsbedrijven en 2 wisselkantoren.

De diensten sector, die nu meer dan 70% van onze economie uitmaakt, zal enorm groeien in de komende jaren. Dit betekent uitbreiding in de volgende branches:
o telecommunicatie diensten
o transport diensten
o constructie en engineering
o distributie diensten
o milieu diensten
o diensten in de onderwijs sfeer en trainingen
o diensten in de gezondheids sfeer
o financiële diensten
o toerisme
o recreatie, cultuur en sport
o computer diensten
o handel in vastgoed
o Professionele diensten zoals advocatuur voor mededinging en intellectuele eigendommen, accounting en boekhouding, belasting, architectuur, ingenieurs enz.

De SRD is voor meer dan 150% gedekt. Een stabiele munteenheid is een belangrijke voorwaarde om zaken te doen in Suriname.

Al deze zaken zijn door de NPS Plus regering gerealiseerd in de afgelopen 10 jaren. De basis is dus gelegd voor nog meer economische groei.
De effecten van de huidige wereld recessie die voorafgegaan werd door een internationale financiële crises voelen we wel maar minder dan andere landen.
Suriname heeft overigens 10 jaren terug zijn eigen financiële crises gehad.
Die Surinaamse financiële crises van 1999 was het directe resultaat van het verwoestende beleid van de regering Wijdenbosch (1996-2000).
De Surinaamse financiële crises van 1999 werd gekenmerkt door:
1. Een totaal ontwaarde Surinaamse gulden
2. Een door NDPers plat geroofde Centrale Bank zonder monetaire reserve
3. Staatsbanken die in financiële problemen zaten omdat ze te lang salarissen van de staat moesten voorschieten terwijl het geld maar niet werd terug betaald, en de leningen die in het kader van de Productie Investerings Fondsen werden verstrekt aan NDP partijgenomen terwijl de leningen niet werden terugbetaald.
4. Geen vertrouwen in de Surinaamse munteenheid en de economie.
5. De overheid kon geen salarissen en andere uitgaven doen en was genoodzaakt het misdadige instrument van monetaire financiering te gebruiken, dus ongedekt geld in omloop brengen.
6. Een stijgende koers voor de US dollar, van 406 in 1996 naar 3000 in 1999.
7. Onbetaalbare rentes van boven de 40% die werden gehanteerd door de commerciële banken.

Deze financiële crises zijn we de afgelopen 10 jaren ook te boven gekomen door het goed beleid van de NPS plus regeringen.

De economie draait nu dus veel beter.
In de afgelopen begrotingsbehandeling voor het dienstjaar 2010 werden ondanks deze verbeterde economische statistieken een aantal opmerkelijke zaken aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee.

DNA lid Jules Wijdenbosch sprak van een algehele crises in Suriname. Dit wordt uitgerekend gezegd door de man die de Surinaamse financiële crises van 1999 heeft veroorzaakt.

Het DNA lid Jenny Simons maakte de opmerking dat een stabiele economie “moesje niet naar Parijs brengt”. Het DNA lid Simons wil duidelijk maken dat niet een ieder de groei in de economie voelt. Al hetgeen in de economie gebeurt betekent voor haar niets.

De NPS reageert hierop als volgt.Welvaart komt van winst die door bedrijven wordt verdiend.De economie moet eerst groeien zodat inkomen kan worden verdiend.
Dan kan eventueel over verdeling worden gesproken.
Het lid Simons wil mensen doen geloven alsof er een Sinterklaas bestaat die van tijd tot tijd langs komt en welvaart verdeelt.Volgens dit DNA lid hoeven mensen gewoon te zitten wachten op Sinterklaas. In een democratie is Mevrouw Simons vrij om dit verhaal aan haar achterban voor te houden. De discussie over hoe geld te verdienen in de economie gaat ze uit de weg. Ook durft ze publiekelijk geen vergelijking te maken tussen de huidige economie en de economie tijdens haar NDP regering van 1996.

De NPS gelooft dat meer mensen ondernemer moeten worden en zodoende hun eigen bedrijf kunnen hebben zoals een catering, schoonmaakbedrijf, onderhoudsbedrijf, lasbedrijf, schoonheids specialiste, versierings bedrijven, fietsen verhuur, tuin consulent, tapijt schoonmaak bedrijf, disk jockey, day care bedrijf, baby sitter enz.
Vele van deze bedrijven kunnen thuis worden gevestigd.
Wanneer het ondernemerschap toeneemt wordt het armoede vraagstuk adequaat opgelost.
Onderwijs en scholing blijven evenwel belangrijk omdat jongen mensen een vak moeten leren.
Armoede is in vele gevallen de afwezigheid van ondernemerschap.
Om dus meer te delen in de welvaart moeten meer mensen eigenaar worden van een bedrijf waar die welvaart wordt gecreëerd.

Inderdaad brengt een goede economie alleen moesje niet naar Parijs.
Maar moesje haar kleinzoon die lasser is kan vandaag gebruik maken van het micro kredieten fonds om een klein lasbedrijf thuis op te zetten waar 3 mensen aan het werk worden gezet.
Moesje haar kleindochter kan wel na een cursus manicure te hebben genoten een lening nemen bij het micro kredieten fonds om met twee nichten een schoonheids bedrijfje op te zetten.
Wanneer deze initiatieven worden genomen is het wel mogelijk om inkomens boven SRD 5000 te hebben en dat komt moesje haar gezin wel ten goede.

De regering heeft ervoor gezorgd dat de omstandigheden zijn verbeterd om te ondernemen in Suriname.
Daarnaast zijn een aantal fondsen in het leven geroepen waar ondernemers terecht kunnen zoals het Micro Kredieten Fonds, het Rijst Fonds, het Agrarisch Fonds terwijl het IFONS nog operationeel is.
Vanwege het vertrouwen in de economie zetten de commerciële banken veel geld uit terwijl DSB en RBTT speciale faciliteiten hebben om kleine ondernemers te faciliteren.
Het Ministerie van ATM is heel hard bezig om micro ondernemers te trainen en tal van vaardigheden bij te brengen. Mensen moeten gewoon gebruik maken van deze faciliteiten.

Dit is volgens de NPS de manier op moesje naar Parijs te brengen.
Tegen moesje zegt de NPS dus het volgende: moesje, wacht niet op de Sinterklaas van Mevrouw Simons want de NDP zal hem beroven voordat hij in uw straat komt. Kijk maar hoe ze de Centrale Bank keer op keer hebben beroofd. Niemand met geld is veilig in hun buurt. En stem niet op de NDP want dan wordt je kleinzoon zijn bedrijf kapot gemaakt.

Welvaartsverdeling vindt elke dag plaats zonder dat we het ons realiseren. De winst van bedrijven als Staatsolie en Telesur worden gebruikt voor wegenbouw, scholen bouw, defensie, infrastructuur enz. Dus elke Surinamer geniet stilletjes van de winst van de staatsbedrijven en daar zorgt de regering voor.
Mevrouw Simons wil ons laten geloven dat er veel meer te verdelen is zonder aan te geven van waar het moet komen. Het is juist haar NDP partij geweest die Staatsolie, het beste staatsbedrijf, wilde verkopen in 1999.

De revolutie heeft enorme armoede veroorzaakt in Suriname en vele mensen voelen de gevolgen van de revolutie nog steeds.
Een NPS regering zal daarom altijd blijven zorgen voor een sociaal vangnet met gepaste AOV verhogingen voor moesje.
Daarom wordt bijvoorbeeld babyvoeding (Nutrilon en Lactogeen) door de overheid gesubsidieerd zodat alle baby’s in Suriname de nodige voedingsmiddelen naar binnen krijgen.Armoede moet dus met ondernemerschap worden aangepakt terwijl de sociaal zwakkeren een extra stoot krijgen.Ondertussen moet de NDP van Mevrouw Simons ver uit de buurt van de Centrale Bank blijven.

NPS
Secretariaat

Geen opmerkingen: