donderdag 4 maart 2010

De ware verschillen tussen de NPS en de NDP deel 5

Volksgezondheid is heilig voor de NPS, de NDP offert volksgezondheid op


Voor de NPS zijn vrijheid en mensenrechten heel belangrijke partij idealen en voorwaarden bij het besturen van het land. Het beleid met betrekking tot de volksgezondheid staat hiermee in nauw verband.
In de afgelopen regeer periode 2005-2010 zijn een reeks van belangrijke zaken gerealiseerd op het gebied van volksgezondheid.
Het project gefinancierd door de Islamic Development Bank voor de bouw van poliklinieken in het binnenland is opgeleverd. Het Staats Zieken Fonds is gemoderniseerd om de dienstverlening aan de klanten te verbeteren. Ook vond er binnen dit instituut decentralisatie plaats waardoor het SZF dichterbij de Surinaamse bevolking kwam.
Verder mag genoemd worden:
• een groter aantal apotheken die nu operationeel zijn
• een aangepast geneesmiddelen beleid
• het aantal verloskundigen die zijn opgeleid
• verbetering van de infrastructuur in het kustgebied en het binnenland
• het uitzenden van patiënten naar Columbia
• de verbetering van het dialyse centrum
• de fysiotherapie opleiding
• de Master in Public Health opleiding op de ADEK Universiteit van Suriname
• het oncologie centrum dat wordt gebouwd voor de behandeling van kanker patiënten
• toegankelijkheid tot MRI scanningsfaciliteiten.
• Eye care center


De regeerperiode 1996- 2000 toen de NDP Plus regering aan de macht was betekende een ware ramp voor de SZF verzekerden. Door de buitensporige uitgaven van die regering door voornamelijk de bouw van de twee bruggen, werden de financiële overmakingen naar het SZF niet gepleegd. De bouw van de bruggen moest doorgaan ten koste van alles, ook de volksgezondheid. Maar hierdoor kwam het SZF uiteraard in de grootste problemen. De hospitalen en doctoren konden niet op tijd worden betaald, waardoor sommige doctoren geld vroegen aan patiënten. Patiënten, die reeds verzekerd waren bij het SZF. Ook moesten SFZ verzekerden SRG 1000 (duizend gulden) bij betalen voor recepten, omdat de apotheken ook niet volledig konden worden betaald. Deze situatie ontstond door een NDP plus regering die de bouw van twee bruggen belangrijker vond dan de toegang van het volk tot gezondheidszorg.
Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is een belangrijk medisch instituut in Suriname. Een prominente NDPer die in 2005 presidents kandidaat is geweest voor deze partij, was enkele jaren terug direkteur van dit instituut. De man heeft enorm gestoeid in dit ziekenhuis en dit is allemaal vastgelegd in rapporten van het Centrale LandsAccountantsDienst (CLAD). Maar deze praktijken zijn typisch voor de NDP als we alleen maar bekijken wat partijleden op de Centrale Bank hebben uitgehaald in de periode 1996- 2000. Wat dat betreft is de NDP heel consequent: er werd namelijk overal geroofd. Bij de Centrale Bank, bij het AZP, op de ministeries, bij de EBS, en natuurlijk is er een poging gedaan om een megaroof bij Staatsolie te plegen door dit bedrijf te verkopen.
NDPers hebben in de revolutie zoveel misdaan en hebben daarbij zelfs ervoor gezorgd dat de Surinaamse bevolking noodgedwongen vertrouwd raakte met bepaalde begrippen. Plotseling hoorden wij over zonnesteken en wel onder verdachte omstandigheden. Vandaag lijden vele militairen aan het Post Traumatisch Syndroom als gevolg van de binnenlandse oorlog. Wie is de schaarste aan medicijnen tijdens de revolutie vergeten en de tientallen mensen die als gevolg daarvan zijn overleden? Revolutie betekende in ons geval een definitieve verslechtering van de volksgezondheid. En dat kwam doordat vele artsen en specialisten vanaf het eerste moment van de revolutie uit het land werden verdreven. Wie is vergeten hoe onderwijzeressen en verpleegsters tijdens de moeilijke dagen uit Suriname gingen om elders emplooi te vinden?
Allemaal te danken aan NDPers die weer aan de macht willen komen na mei 2010.
Overigens kan geen enkele partij die verantwoordelijk is voor de moord op zoveel Surinamers claimen dat ze het nauw neemt met de volksgezondheid.

NPS activist.
Lucretia van Zanten

Geen opmerkingen: