donderdag 4 maart 2010

Het geheugen van 25 febr 1980:

Op 25 februari 1980 hebben muitende militairen met geweld de macht in ons land overgenomen van een democratisch gekozen regering o.l.v. premier Henck Arron.De democratie werd afgeschaft,de Grondwet werd buiten werking gesteld en de dictatuur ingesteld.Na 30 jaar is het geheugen van die zogenaamde revolutie: bloed, bedrog,verraad,wantrouwen en zelfverrijking.

De staatsgreep van 25 februari  is een smet op al de Surinaamse nationalisten die jaren van hun leven gegeven hebben om Suriname tot een onafhankelijke en democratische natie te maken.De coupplegers hebben met behulp en op instructie van de Nederlandse militaire vertegenwoordiging  1980 de democratie de das omgedaan.De slogan toen “Bakra basi a k’ba” blijkt- acheraf beschouwd- de grootste farce te zijn.Immers de ex ambassadeur van Nederland en de toenmalige inlichtingen man Koenders bevestigde de bemoeienis van Nederland.De gehele rechtsorde van ons land werd aan de militaire laars gelapt.Zo kunnen uit de honderden voorbeelden worden  aangehaald  van 27 juli 1982. Odanks een beschikking tot vrijlating van de Rechter Commissaris, werden  de militaire officieren Dihal en Birdja in het gevang gehouden en daarenboven door  dictator Bouterse op een vergadering in Flora, de Rechterlijke macht beschuldigd van onwil tot ondersteuning van zijn zogenaamde revolutie. Ook het uitvaardigen van de decreten  A-7 en A-7A waarin in ons land de OORLOGTOESTAND werd afgekondigd en waarbij militairen en burgers bij de militaire rechter tot de doodstraf konden worden veroordeeld en er geen beroepsmogelijkheid hiertegen bestond kan als pijnlijk voorbeeld worden aangehaald.Een doodstraf overigens die door de ex-kolonisator werd ingesteld werd wederom door onze ‘eigen” mensen ingesteld tegen andere Surinamers.Terwijl door de aanhoudende protestmarsen de anti-Revo-stemming aanzwol, werd achter de schermen druk gecomplotteerd door de militaire top van toen en hun politieke adviseurs.De onwil van het Surinaamse volk om zich te laten onderdrukken werd steeds groter en het  herstel van de militaire orde geschiedde op een manier die als onmenselijk kan worden gekwalificeerd: Op 8 december 1982 werden 15 personen in het holst van de nacht  van hun bed gelicht-hun vrouw en kinderen achterlatend- en naar het Fort Zeelandia gebracht waar zij  gemarteld en uiteindelijk vermoord werden .De juiste toedracht van die moordpartij  is nog altijd niet duidelijk, maar wij vertrouwen dat de lopende rechtszaak tegen de verdachten die prominenten van de staatsgreep waren  hierin wel duidelijkheid zal brengen.Op 25 november 1987 heeft het Surinaamse volk ondubbelzinnig “never again  25 februari” zich tegen die revolutie van de coupplegers uitgesproken.

Joan landveld.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik denk dat Mevr landveld de spijker op de kop heeft geslagen door sprekende voorbeelden aan te halen. Ook mag gezegd worden dat wij jongeren geen shows en andere festiviteiten voor ontspanning hadden. het enige wat er was , was "SPAN EDE".

Letita

Anoniem zei

ik denk dat de coupplegers die denken helden te zijn goed moeten begrijpen dat surinamers nog nooit zoveel ellende heeft meegemaakt.Tijdems de koloniale tijd werden wij met sommge wetten beschermd. in de revo jaren was er geen wet die je kon beschermen. als de coupplegers wilde iemand te martelen hield niet hen tegen. zij hadden immers de wapens, MAAR tegen de macht van het volk zal elke dicattor en diactatoriaal regiem verschrompelen.
leve de democratie!!!!!!!!!!!!

Anoniem zei

ik denk dat de NPs na een hele tijd de gemeenschap goed informeert. mijn complimenten aan de webmaster en degenen die de site onderhouden TOF!