dinsdag 30 maart 2010

Officiële start e-journal AdeKUS

27 maart 2010

Paramaribo – De ‘Academic Journal of Suriname’ (AJS), de e-journal van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, wordt maandag officieel gelanceerd. De AJS is het eerste digitaal wetenschappelijke tijdschrift van Suriname, en Surinaamse en andere academici kunnen er artikelen op diverse wetenschappelijke gebieden in publiceren De toegang tot de e-journal is kosteloos en de artikelen zijn vrij verkrijgbaar, nadat men zich heeft geregistreerd….

De AJS wordt voorbereid door de Anton de Kom Universiteit van Suriname. De ontwikkeling van de AJS-website is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van Telesur. De AJS wil het forum zijn van en voor Surinaamse wetenschappers en academici. Enerzijds wil de universiteit het aanbod van wetenschappelijke artikelen en publicaties uit Suriname onder de aandacht te brengen van met name academici en studenten, anderzijds wil zij wetenschappers stimuleren van en over Suriname te publiceren en aldus de output te vergroten. De universiteit wil hiermee bereiken dat de wetenschappelijke bijdrage over Suriname een groter internationale bekendheid zal krijgen. Het is ook de bedoeling de publicaties voor een breder publiek toegankelijk te laten zijn.

Naast wetenschappelijke publicaties zullen ook nieuwsberichten en korte artikelen verschijnen over op handen zijnde en lopende onderzoeksprojecten en aanverwante zaken met betrekking tot de Universiteit van Suriname.

Er zijn drie mogelijke gebruikersgroepen binnen het systeem:
- gebruikers die algemene informatie willen en alleen de abstracts van de artikelen willen lezen;
- gebruikers die zich laten registreren om de volledige artikelen te kunnen verkrijgen;
- en auteurs die hun artikelen aanbrengen voor plaatsing in de AJS.

De manuscripten die door de AJS worden aangeboden, zullen aan hoge wetenschappelijke standaarden moeten voldoen om gepubliceerd te kunnen worden. Een adviesraad bestaande uit gepromoveerde wetenschappers van de Universiteit van Suriname aangevuld met een aantal externe vakdeskundigen en wetenschappers uit het buitenland, zullen het aanbod screenen op basis van vooraf opgestelde criteria en kwaliteitseisen.

De artikelen kunnen worden gewaardeerd via een ratingssyteem, zodat ook de mening van de lezers betrokken wordt. Ook is het mogelijk om reacties te geven op de geplaatste artikelen waardoor op deze wijze een discussieforum wordt gecreeerd. Bij de launch van de AJS op 29 maart in de University Guesthouse zal de website gepresenteerd worden met de eerste publicaties van vooral Surinaamse wetenschappers van de Universiteit van Suriname.-. Bron DWT

 

NPS Te Meerzorg

maandag 29 maart 2010

De geschiedenis van de Anton de Kom Universiteit van Suriname

Oprichting
Universitair onderwijs in Suriname is veel ouder dan doorgaans wordt aangenomen.
Al in 1882 werd er universitair onderwijs gegeven aan de GeneeskundigeSchool.
Naast de Geneeskundige School bestond een georganiseerde juridischeopleiding(de Rechtsschool), die aan het eind van de jaren veertig werdopgericht.Verderwaren er enkele para-universitaire opleidingen die incidenteelwerdengeorganiseerd t.w. de opleidingen tot landmeter,tandheelkundige en apotheker.Bijde herdenking van het eeuwfeest van de toenmalige Staten vanSuriname in 1966,nam dit orgaan het belangrijke besluit om insamenwerking met de regering vanSuriname een universiteit hier telande op te richten.
Derechtspersoon Universiteit van Suriname is ingesteld bij wet van25 juni 1966G.B. 1966 no.78 (Universiteitswet). De proclamatie vondplaats op 1 november1968 in het toenmalige Theater Star.
Sedertdien wordt de dag van 1 november gevierd als dies natalis.
Op1 november 1968 werd gestart met de Faculteit der JuridischeWetenschappen.


Achtereenvolgend werden hierna geproclameerd:

  • de Faculteit der Medische Wetenschappen op 26 september1969
  • de Faculteit der Sociaal - Economische Wetenschappen op 1november 1975
  • de Faculteit der Natuurtechnische Wetenschappen op 1december 1976
  • de Faculteit der Technische Wetenschappen op 1 december1977

DeUniversiteit werd ingevolge de Universiteitswet bestuurddooreenCollegevan Curatoren die uit tenminste vijf en ten hoogste dertienleden bestond. Devoorzitter van het College van Curatoren voerde detitel van President Curator;hij vertegenwoordigde de universiteit inen buiten rechte.De President Curator en overige leden werden benoemd en ontslagen doordeMinister van Onderwijs. Daarnaast kende de Universiteit de Senaatwelke werdgevormd door de universitaire docenten. De voorzitter van deSenaat droeg detitel van rector magnificus.


Uitbreiding en reorganisatie
Als gevolg van de heersende politieke situatie in Suriname in hetbegin van dejaren tachtig werd de Universiteit van Surinameindecember 1982 geslotenvoor bijkans tien maanden.
Bij de heropening op17 oktober 1983 werd de naamgewijzigd in Anton de KomUniversiteit van Suriname.
Bij deze heropening werden er ook een nieuwe structuur van deinstelling en deinhoud van de opleidingen geïntroduceerd. Enkelefaculteiten werden alszelfstandige opgeheven en in een groterbestuurlijk verband geïntegreerd. DeFaculteit der Sociale enEconomische Wetenschappen en die der JuridischeWetenschappen werdenverenigd in de Faculteit der Maatschappijwetenschappen. DeFaculteitder Natuurtechnische Wetenschappen en de Faculteit der Technische Wetenschappen werden verenigd in de nieuwe Faculteit der Technologische Wetenschappen.
Tevens besloot men tot:

  • opheffing van het College van Bestuur en de Senaat(Staatsbesluit van 8 april 1983 S.B. 1983 no. 34 (BesluitInstelling Stuurgroep))
  • instelling van een Stuurgroep die leiding zou moeten gevenaan de Universiteit
  • buitenwerkingstelling van enkele bepalingen van deUniversiteitswet

Inhet collegejaar 1985-1986 werd binnen de Faculteit der Maatschappijwetenschappen een aanvang gemaakt met de studierichtingPublicAdministration (Bestuurswetenschap) en met ingang van 1 augustus1993 werd dezefaculteit uitgebreid met de studierichting AgogischeWetenschappen enOnderwijskunde. In 1996 werd de Faculteit der MedischeWetenschappen uitgebreidmet de studierichting Fysiotherapie en deFaculteit der TechnologischeWetenschappen met de studierichtingMilieuwetenschappen. In hetcollegejaar 1997/1998 isde Faculteit der Maatschappijwetenschappen uitgebreidmet destudierichting Bedrijfskunde

DeUniversiteitbestaat thans uit de volgende faculteiten en studierichtingen:

Dereorganisatie van de Universiteitwerd vastgesteld in hetAcademischBesluit (Staatsblad 1986 no. 39). Hierbij werdendoorgevoerd:

  •  invoering van een vierjarige Bachelor of Science opleidingmet daaraangekoppeld de Bsc-titulatuur onder gelijktijdige afbouwingvan de doctoraal enlicentiaatsstudie
  •  opheffing van enkele onderzoeksinstituten en de oprichtingvan andere
  •  wijziging van de bestuursstructuur

BijStaatsbesluit van 27 april 1988 S.B. 1988 no. 32 (BesluitUniversiteitsbestuur)werden de in de Universiteitswet genoemdecolleges, ambten en organen onthevenen geschorst. Er werd een Bestuuringesteld, waaraan een groot deel van detaken van deze organen werdopgedragen.Hiernaastkreeg het Bestuur de bevoegdheid om zonodig onder zijngezag en ondergoedkeuring van de Minister van Onderwijs commissies inte stellen waarvan elkuitsluitend belast is met één van de volgendetaken:

  • die van het College van Curatoren
  • die van de Senaat

Devolgende commissies werden ingesteld: 

  • de Benoemingscommissie, die belast is met het adviserenomtrent voordrachten van docenten bij vacature
de Commissie voorPromoties en Eredoctoraten (kortweg dePromotiecommissie)

© ADEK, april  2005

Bureau voor de Staatsschuld

Bij wet van 15 maart 2002 is ingesteld het “Bureau voor de Staatsschuld”. Dit Bureau valt onder de verantwoordelijkheid van de Minister van Financien en heeft tot taak het operationeel beheer van de Staatsschuld.
Deze taak omvat o.m.
  • het ontwikkelen en uitwerken van strategieen voor het schuldbeheer van de Staat
  • het administreren van de Staatsschuld
  • het verzorgen van uitgiften van Staatsleningen en schatkistpapier
  • het verrichten van geld- en kapitaalmarktoperaties inzake schatkistpapier
  • het verrichten van betalingen van renten en aflossingen van de Staatsschuld
Het Bureau voor de Staatsschuld dient de Minister van Financien gevraagd en ongevraagd van advies terzake alles wat in verband staat of samenhangt met het vestigen, delgen en beheren van de Staatsschuld.
Met de leiding van het Bureau is belast Drs. Henk (Enrico) B. Abrahams.
 
Centrale Bank van Suriname
De Centrale Bank van Suriname werd op 1 april 1957 opgericht en ontleent haar taken en bevoegdheden aan de Bankwet van 1956.
De taakstelling van de Bank is als volgt:
  1. het bevorderen van de stabiliteit in de waarde van de geldeenheid van Suriname;
  2. het verzorgen van de geldsomloop in Suriname, voorzover uit bankbiljetten bestaande, alsmede het vergemakkelijken van het girale betalingsverkeer;
  3. het bevorderen van de ontwikkeling van een gezond bank- en kredietwezen in Suriname;
  4. het houden van toezicht op het bank- en kredietwezen in Suriname;
  5. het bevorderen en vergemakkelijken van het betalingsverkeer van Suriname met het buitenland;
  6. het bevorderen van een evenwichtige sociaal-economische ontwikkeling van Suriname;
Het is de eerste taak, namelijk “het bevorderen van de stabiliteit in de waarde van de Nationale geldeenheid”, waar centrale banken middels het voeren van monetair beleid invulling aan geven.
Voor meer informatie hieromtrent kunt u terecht op de website van de Centrale Bank van Suriname.

http://www.cbvs.sr
 

NPS In Kwamalasemutu, enkele impressies


Buruman - Stem Bewust | Downloaden
Grun DyariBand - Tan hori libi de | Downloaden
Strak - We Doen t Strak | Downloaden
Kolonel - 25 Mei | Downloaden
Laco en Tekisha Abel - Sranan No Kre | Downloaden
Tekisha Abel - Yu Baka Tranga | Downloaden

PAPRIKA EN PEPER PLANTEN EEN GOED IDEE!

Maak met een stok een kuiltje van 15 – 20 cm diep en plaats het plantje heel voorzichtig erin en dit lichtjes aandrukken. De grond rondom het plantje moet gelijkgemaakt worden, anders houdt het water vast en gaat jou plantje verrotten. Als plantafstand kan aangehouden worden 45 cm bij 45 cm. 
Bij droogweer moet je je plantjes goed nat maken. Indien de zon erg fel is, maak dan een dakje van palmbladeren over je plantenbak of bed heen. Dagelijks ga je na of je uitvallers hebt en deze dan inboeten. Tijdens de groei van de planten, deze ondersteunen met een stof of draad, anders breken de takken.
Bemesting
Paprika en peper hebben een vrij lange groeiduur. Dus moeten zij regelmatige bemest worden. Aanbevolen wordt om elke maand peperplanten met 50 gram NPK per plant te bemesten. Paprika planten kunnen om de twee weken bemest worden met 30 gram NPK per plant. NPK kan bij een landbouw shop gekocht worden.
De planten kunnen ook met organisch mest bemest worden (ongeveer 2 kg per plant). Let er op dat zowel koemest als kippenmest goed verteerd zijn.
Bij het onderhouden van je aanplant moet je regelmatig de aanplant bemesten. Zorg dat het mest niet tegen de plant komt. Dus rondom je plant de mest strooien. Bespuit je plantjes regelmatig met een oplossing van neem. Hierdoor voorkom je dat er insecten of andere ziekten aan je planten komen.
Oogst
Paprika en peper kunnen geoogst worden wanneer zij nog groen zijn. Ze moeten stevig aanvoelen. Pepers worden meestal half rijp geoogst.
Het oogsten geschiedt met de hand en het liefst s’morgens vroeg of laat in de middag. Voorzichtig de pepers plukken en was daarna je handen goed met zeep. Vermijd contact met je ogen. De geoogste vruchten worden in emmers gezet en daarna in kratten voor verder transport. Zorg ervoor dat de geoogste paprika en pepers niet in de felle zon blijven, anders worden zij zacht.
Paprika en peper (Capsicum frutescens en Capsicum aannum)
Paprika staat bekend als zoete peper (sweet peper), vanwege het ontbreken van de scherpe smaak als bij pepers. Paprika’s zijn hoekige of zijn even lang als breed. Er zijn verschillende variëteiten en kleuren (groen, geel, rood, paars). De Amerikaanse variëteit California Wonder en Yolo Wonder zijn donkergroen vruchten, die bij het rijpen rood worden.
Paprika’s worden rauw gegeten of verwerkt als groente gegeten. In Suriname wordt paprika niet op grote schaal geteeld, waardoor de teelt van dit gewas zeer winstgevend kan zijn.
Pepers komen in allerlei variëteiten voor, die grotendeels kruisingen van elkaar zijn. De planten zijn kort en de vruchten zijn makkelijk te oogsten. De vruchten verschillen in kleur, grootte, vorm, smaak en aroma. Enkele variëteiten zijn o.a. de alata pepre (niet langer dan 1 cm, puntig met veel zaden en heel scherp), madame Jeanette (geel en langwerpig), adjoema (rond, geel en erg pittig) en de rode pepers.


Paprika
Teelt van paprika en pepers
Grondsoort
Paprika en peper moeten geplant worden op gronden met schelprijke gronden. Op gronden van zand wordt eerst schelp of kalk toegediend.


Aanmaak van plantjes (plantmateriaal)
Hiervoor is nodig een zaaibak van ongeveer 4 m2 (dus 2 m bij 2 m of 1 m bij 4 m met een hoogte van ongeveer 30 – 45 cm). Indien jij weinig ruimte hebt, maak dan een kleinere zaaibak.
De benodigde hoeveelheid zaaigrond (bestaat uit mest en humus) wordt verspreid in je zaaibak. Zorg er voor dat je zaaigrond geen insecten, aaltjes, schimmels en onkruidzaden bevat.
Paprika en peperzaden zijn rond, plat en klein. Uit 6 tot 9 gram zaad kan je 300 pootbare plantjes krijgen. Het zaad wordt verdeeld over de grond in de zaaibak en dan met de hark lichtjes dichtgemaakt. Een droge grond moet voorzichtig worden natgemaakt. Dek de zaaibak of zaaibed met palmbladeren, zodat de kiemplantjes beschermd worden tegen bijv. te veel zon en regen. Het is ook raadzaam om je zaaibak op een schaduwrijke plek te zetten.
Na twee dagen beginnen de zaden te ontkiemen. Na twee weken kan je deze zaailingen in cups of zakjes overzetten (verspenen). Op deze manier heb je weinig uitvallers, want de kwaliteit van je planten wordt verbeterd.
Haal de palmbladeren dan voorzichtig weg. In de droge tijd moeten de planten natgemaakt worden. Doe dit het liefst in de ochtend uren. Verwijder regelmatig het onkruid tussen de jonge plantjes.
Voor zij die geen ruimte hebben om een zaaibak of zaaibed te maken, maar toch plantmateriaal willen maken kan het volgende worden gedaan. Verzamel cups en vul deze met zaaigrond tot ongeveer driekwart ervan. Zet in elke cups enkele zaden en plaats deze cups op een schaduwrijke plek.
Als je geen plantmateriaal wil maken, koop dan bij een landbouwshop, groente boer of onder de markt jou koolplantjes.


Overplanten
Na 5 – 6 weken kunnen de jonge plantjes (10 – 15 cm hoog) worden over geplant. De laatste dagen voor het overplanten mag je plantjes niet teveel nat maken. Maak een plantenbak of plantenbed op een lichte kleigrond of zandgrond met veel humus. De grond wordt voorzichtig omgespit en gelijkgemaakt.
Ongeveer een uur voor het planten moeten de plantjes worden natgemaakt. De aarde komt dan los en de worteltjes worden bij het uitsteken van de jonge plantjes niet snel beschadigd. Het planten moet het liefst bij een regenachtig weer of s’middags gebeuren, dan heb je weinig kans op uitvallers.




BRON: MIN LVV

Waarom goede relaties belangrijk zijn

De werkbaarheid en succes van een coalitie die uit verschillende partijen bestaat hangt af van de kwaliteit van de relaties tussen die partijen.

We hebben net meegemaakt dat na 10 moeilijke jaren werken met de Pertjajah Luhur, de samenwerking tussen deze partij en het Nieuw Front voorlopig niet wordt voortgezet.

Toch moet gezegd worden dat het Nieuw Front in staat is geweest om deze regeer termijn af te maken, en dit gebeurde onder de kundige leiding van de NPS voorzitter Ronald Venetiaan.

In tegenstelling tot de NDP die nooit een normale regeertermijn heeft kunnen afmaken. Niet de regering die werd gevormd na de telefoon/roof coup van 1990, noch de Regering Wijdenbosch  van 1996 hebben een normale termijn kunnen afmaken.

Tijdens de militaire dictatuur o.l.v. de NDP voorzitter  heeft geen enkele regering van die tijd, en er waren vele, de regeertermijn van 4 jaren kunnen afmaken. Regeertermijnen werden door onder andere onenigheid,intriges en wantrouwen binnen de revolutionaire regeringen over de koers van het land, en ondanks het feit dat de oppositie verboden was, niet afgemaakt.
 
In een tijd van globalisatie zijn goede relaties met het bedrijfsleven niet minder belangrijk. Alhoewel relaties en partnerschappen tussen bedrijven zeer vruchtbaar kunnen zijn, mogen deze relaties de concurrentie in de economie niet negatief beïnvloeden. Het is dus raadzaam om bij samenwerkingsverbanden de  mededingingswetgeving (Antitrust wetten) van het desbetreffende land te raadplegen.  Suriname heeft inmiddels concept wetgeving gereed voor een mededingings instituut die op zulke zaken moet toezien, dat is gezonde concurrentie binnen de Surinaamse economie.

Aan de Hendrik straat 69 te Paramaribo is het Caricom Mededingings instituut gevestigd, de Caricom Competition Commission (CCC), die moet toezien op gezonde concurrentie binnen de Caricom lidstaten, waar Suriname uiteraard toe behoort.


Er is dus een haar fijne lijn tussen goede relaties die kunnen bestaan tussen bedrijven en het illegaal vernietigen van concurrentie in een economie.

 
Op een ander niveau, dat is tussen bedrijven en hun klanten, zijn goede relaties ook belangrijk. De NPS toont in dit artikel aan hoe ondernemers hun relaties met hun klanten kunnen verbeteren. Goede klanten zijn nodig voor de verdien capaciteit van een bedrijf.


Succesvolle bedrijven communiceren niet alleen met toekomstige klanten bij een uitverkoop. Vandaag de dag is marketing een onlosmakelijk deel van het succes van een bedrijf. Het is een goede manier om waarde toe te voegen, uw brand te verbeteren en uw product beter te positioneren tegenover de concurrentie. Hier volgen 7 relatie opbouwende strategieën welke uw bedrijf in positieve zin zullen veranderen.

 

  1. Communiceer vaak en frequent. Hoe vaak reikt u uit naar uw klanten? Het is goed om frequent te communiceren met verschillende boodschappen. De exacte frequentie van communiceren hangt af van uw branche maar u kunt een combinatie gebruiken van e-mails, post mail, Sms’jes, telefonisch contact en persoonlijk contact zonder steeds dezelfde (oude) boodschap te sturen.
  2. Bied “customer rewards” aan.  “Customer reward” programma’s werken heel goed voor vele type bedrijven, van retail tot cruise en travel. De beste programma’s bieden de zogenaamde “graduation rewards”, dus  hoe meer de klant  uitgeeft, hoe meer hij/zij krijgt.
  3. Organiseer speciale evenementen. Elk evenement waar uw werknemers contact kunnen hebben met uw klanten is een goed idee, zoals een sport toernooi of een barbecue party.
  4. Creëer two-way communicatie. Wanneer het op customer service aankomt, is luisteren even belangrijk als praten. Er moet dus een gezonde mate van interactie zijn, inclusief het vragen van feedback.  Feedback kan door middel van uw Web site, e-nieuwsbrieven, klanten surveys of een bord.
  5. Verbeter uw customer service.  Hebt u een toegewijde staf die problemen van klanten effectief oplost? Eén van de beste manieren om boven de concurrentie uit te schieten is het hebben van een uitstekende customer service. Klanten maken vaak een keuze tussen producten gebaseerd op de kwaliteit van de customer service.
  6. Gebruik multiculturele programma’s.  Alhoewel het Nederlands de voertaal is, heeft Suriname verschillende etnische groepen en als gevolg daarvan worden ook verschillende talen gesproken. Het is dus belangrijk om verschillende talen te gebruiken zodat alle doelgroepen kunnen worden bereikt.
  7. Bezoek uw klanten.   De beste manier om het veld te leren kennen is om het veld in te trekken. U zult ervaren dat veld bezoeken uw ogen zullen openen en dat het een belangrijke manier van informatie vergaren is.
  NPS, de partij van ondernemerschap, economische groei en welvaart.

FISO INFORMATIE

Tijdens de regering Wijdenbosch ( 1996 – 2000 ) werd het beloningsysteem,  dat  werd ontwikkeld tijdens de Regering Pengel  1967 -  1969 ) overboord gegooid door de introductie van strategische –en constitutionele groepen. Door deze handeling van de regering die de loonverhoudingen binnen de overheid totaal hebben ontwricht, ontstond er ontvredenheid bij de landsdienaren, welke een bijdrage heeft geleverd aan het eerder vertrek van de  regering Wijdenbosch. Bij het aantreden van de regering Venetiaan II in het jaar 2000 werd een aanvang gemaakt met het  herstellen van de loonverhoudingen, welke werd voortgezet  bij het aantreden van de regering Venetiaan III ( 2005 – 2010 ).

Bij het vaststellen van het Meerjaren Ontwikkelingsplan 2006 – 2011 werd onder meer aangegven dat de beloningsstructuur van de overheid niet stimulerend werkt om het midden –en hoger kader goed te belonen en daardoor aan te trekken en te behouden. In het kader hiervan bestaan reeds geruime tijd afspraken tussen vakbonden en de overheid om de beloningstructuur te actualiseren. Na een traject van bijkans 10 jaren werd in maart 2009 het Functie Informatie Systeem Overheid ( FISO ) in uitvoering gebracht. De functies waaraan salarissen zijn gekoppeld, werden op de tot dan geldende verhouding tussen het laagste en het hoogste salaris anders gerangschikt volgens de regels van FISO. Dit traject werd FISO 1 genoemd. De regering heeft het voornemen, na overleg met vakbonden, om de verhouding tussen het laagste en hoogste salaris per 1 juli 2010 te verruimen, zodat de salarissen van vooral het midden –en hoger kader verbeterd zal worden.Door de invoering van FISO heeft de regering een traject uitgezet dat elke landsdienaar van een functie wordt voorzien, waarbij middels een functie beschrijving en functieweging zijn waardering ( lees salaris ) tot stand komt.Er is hierdoor een database ontstaan van  het gehele overheidsapparaat waardoor de overheid bij haar HRM beleid beter kan plannen. De overheid weet nu precies welke en hoeveel functies er per Ministerie zijn en het opleidingsniveau, leeftijd, gender, taken etc. Door deze database kan op elk gewenst moment de gegevens van elke willekeurige landsdienaar via de computer zichtbaar worden gemaakt. Het Nieuw Front hoopt wederom regeermacht te verkrijgen bij de verkiezingen van 25 mei 2010 waardoor het goede werk voortgezet kan worden, in deze de beloning van de landsdienaar.

A BUN WROKO MUSU GO DORO
BIKA
MORO E DORO
 
NPS Persdienst.

zaterdag 27 maart 2010

Download onze songs!

Buruman - Massief Mixed | Downloaden
Buruman - Moro mus Doro | Downloaden
Buruman - Pot yu sten 25 mei | Downloaden
Buruman - Stem Bewust | Downloaden

Grun DyariBand - Tan hori libi de | Downloaden
Grun DyariBand - We gaan ervoor | Downloaden
Grun DyariBand - We go wini | Downloaden
Strak - We Doen t Strak | Downloaden
Kolonel - Loekoe na Fesi | Downloaden
Kolonel - 25 Mei | Downloaden
Kolonel - Get ur education | Downloaden
Kolonel - No denki don | Downloaden

Laco - Betere dagen | Downloaden
Laco en Tekisha Abel - Sranan No Kre | Downloaden
Laco - Ik Zie | Downloaden
Tekisha Abel - Yu Baka Tranga | Downloaden

Actiegroep AC adviseert op NPS te stemmen

Geplaatst: 27/03/2010

Paramaribo -  De actiegroep van de A-Combinatie, onder leiding van Ricardo Kanape, zal haar achterban adviseren om op de NPS (Nationale Partij Suriname) te stemmen. Dit stemadvies is een weloverwogen besluit dat genomen is na alle partijen en hun leiders gedurende lange tijd gevolgd te hebben, zegt Kanape tegenover DBS. De partij geeft dinsdag aanstaande aan de samenleving uitleg over deze stap. De actiegroep sleepte in 2005 een deel van de AC-aanhang naar de NDP (Nationale Democratische Partij), waar ze onderdak vond. Kanape richtte in dat jaar samen met enkele ontevreden AC’ers de actiegroep op, uit protest tegen het feit dat de AC-leiders een samenwerking waren aangegaan met het Nieuw Front, zonder dat zij daarover ruggespraak hadden gehouden met hun achterban. De AC had voor de verkiezingen van mei 2005 nog flink campagne gevoerd tegen het NF-beleid, dat volgens hen debet is aan de achtergestelde positie van de Marrons.

Voor de actiegroep kwam de aansluiting bij het Nieuw Front daarom als een donderslag bij heldere hemel, waarna besloten werd naar NDP uit te wijken. Kanape verduidelijkt dat de leiding van de actiegroep na evaluatie tot de slotsom gekomen is dat de huidige president en NPS-voorzitter Ronald Venetiaan de enige politieke leider is die integer genoemd mag worden. Hem vergelijkend met andere leiders als Ronnie Brunswijk, Paul Somohardjo en Desi Bouterse, schiet Venetiaan met kop en schouder uit als het gaat om eigenschappen als eerlijkheid en oprechtheid. Volgens Kanape blijken Venetiaan’s gedragingen ook in de privé sfeer onkreukbaar te zijn. De huidige leiding van de AC-actiegroep bestaat uit Kanape, Steven Wanabo en Percy Esajas, die woonachtig is in Brokopondo. Het is de bedoeling dat de groep een naamsverandering ondergaat. Na dinsdag zullen de activiteiten van deze groep worden voortgezet onder de naam Jongerenorganisatie Suriname.

Bron: Dagblad Suriname

Suriname doet het heel goed’

INTERVIEW Van onze verslaggever Stieven Ramdharie op 23 maart '10, 12:14, bijgewerkt 23 maart '10, 14:00

Andre Telting, directeur van de Centrale Bank van Suriname. (Guus Dubbelman/ de Volkskrant)


PARAMARIBO - Het gaat goed met Suriname, constateert de president van de Centrale Bank van Suriname, na tien jaar puinruimen en opbouwen. Nieuwe chaos onder een Bouterse-regering vreest hij niet. 'We hoeven ons niet meer te schamen'.


Er zijn Surinamers die wel eens dagdromen, als de natie weer eens in een moeras verkeert, van hun land geregeerd door de capabelste technocraten van het land. Op lijstjes die dan gemaakt worden, prijkt steevast bovenaan de naam van een rustige, charmante grijsaard: van iemand die géén protserige villa aan de Surinamerivier bewoont, die wars is van materialisme en ambitie.


André Eugene Telting (74), de centrale bankier van Suriname die het land er financieel weer bovenop hielp na de desastreuze jaren van president Jules Wijdenbosch (1996-2000), is zo gewoon en innemend, dat hij als president van het land rap zou uitgroeien tot een populaire 'redder des vaderlands'. Maar het mocht niet zo zijn.


De 'governor' moet altijd weer zuinigjes glimlachen als hij hoort van die lijstjes. Maar Telting vindt het wel goed zo, na drie termijnen puinruimen en moeizaam opbouwen bij de Centrale Bank van Suriname. In januari, na tien tropenjaren in het hagelwitte koloniale pand met uitzicht op de Surinamerivier, diende hij zijn ontslag in.


'Ik ga genieten van mijn pensioen', zegt hij met zijn karakteristieke, vederlichte stem. 'Ik heb vijftien jaar langer gewerkt dan ik verplicht was. Vooral de afgelopen tien jaar waren bijzonder zwaar. We erfden in 2000 een armoedige situatie, er was financiële chaos.'


Hij nodigt uit om even te luisteren naar de geluiden van de levendige binnenstad van Paramaribo. Telting: 'Het is nu een goed moment om af te zwaaien. Samen met president Ronald Venetiaan ga ik van boord en er komt een nieuwe kapitein. Kijkt u naar de bedrijvigheid buiten. We hoeven ons niet meer te schamen in de regio. Het gaat héél goed met Suriname.'


Het is een rode draad in uw carrière: u ruimt puin waarna een Bouterse-gezinde regering het geld weer grif uitgeeft en lening na lening afsluit. Het is u al twee keer overkomen. Vreest u na de verkiezingen van 25 mei geen herhaling van de Wijdenbosch-periode?

'Ik verwacht niet dat het Surinaamse volk zich opnieuw aan dezelfde steen zal stoten. We zijn toen, tussen 1996 en 2000, door een diep dal gegaan. Er werd gestoeid met de staatsmiddelen. De bevolking zal nu echter niet toestaan dat zich opnieuw zulke ernstige misstanden zullen voordoen. De mensen weten het nu, wat ze eventueel te wachten staat als ze voor zo'n regering kiezen. Dat is het grote verschil met toen.'

De Megacombinatie, het politieke blok dat wordt gedomineerd door Desi Bouterses partij NDP, doet het wel goed in de peilingen.

'Als de Surinamers dat willen, zullen ze er ook voor moeten instaan. Maar het kan nu beide kanten op gaan in de verkiezingen. Uiteindelijk, denk ik, zal de regeringscoalitie Nieuw Front winnen. De regering is echt niet verslagen, ze hebben de winst op zak. De Surinaamse kiezer heeft in de afgelopen tien jaar namelijk aangetoond bijzonder nuchter te zijn. We kunnen jolig zijn, onder andere tijdens de campagne, maar op het moment van de waarheid blijken de mensen wijzer te zijn.'

Gaat het nu goed met Suriname?

'Héél goed. Op de laatste jaarvergadering van het IMF, in Istanbul, is ons veel lof toegezwaaid. We waren daar een van de weinige landen die ondanks de wereldwijde crisis nog kans zagen te groeien. Onze schuldenpositie is ontzettend verbeterd en we zijn erin geslaagd onze monetaire reserves te versterken.'

Toen u in 2000 weer het roer overnam op de Centrale Bank, bleek Suriname in korte tijd te zijn opgezadeld met een schuld van zo'n 500 miljoen euro. De flinke goudvoorraad was, onder het bewind van uw voorganger Henk Goedschalk, verdwenen. U zei in 2002 dat het 'vrij crimineel was wat hier gebeurde' in het gebouw. Hoe is de situatie nu?

'We hebben inderdaad een wilde periode gekend. Schulden hier, schulden daar. De betalingsmoraal ging eraan. En onze naam. De reële buitenlandse schuld is nu teruggebracht tot 288 miljoen dollar (ruim 210 miljoen euro, red). Alle oude schulden uit de militaire periode zijn afbetaald en we hebben onze kredietwaardigheid herwonnen. Tien jaar geleden waren we er in het Caribisch gebied het slechtste aan toe. Nu zitten we in de kopgroep van landen die het goed doen. Suriname verkeert in een gezonde financiële situatie, mede dankzij onze spartaanse discipline van de afgelopen jaren.'

En toch blijft u zeggen: Suriname wordt niet weer opgezadeld met een enorme schuldenlast na een regeringswisseling in mei?

'We hebben een Wet op de staatsschuld aangenomen in het parlement, juist om dat te voorkomen. De directeur van de Centrale Bank loopt nu het risico vervolgd te worden en twee jaar te gaan zitten als hij de limieten overschrijdt. Want het liep toen de spuigaten uit. Die wet is aangenomen om onze schulden beheersbaar te houden.
'Het is ook uitgesloten dat de heer Goedschalk hier opnieuw wordt benoemd. Volgens de inmiddels gewijzigde bankwet is hij hier niet meer benoembaar omdat hij ooit een strafvervolging in Nederland heeft afgekocht. Maar als u het niet erg vindt, wil ik liever niet over hem praten.'

Als ik u zo hoor bent u, aan de vooravond van uw vertrek, redelijk positief gestemd over de toekomst van Suriname?

'Qua criminaliteit zijn we in de regio een oase van rust. Suriname is een veilig land voor buitenlanders. De doorsnee Surinamer is gezond en goed opgevoed. Ja, ik ben positief over dit land. Maar we moeten wel onze bevolking goed gaan voorbereiden op tal van nieuwe ontwikkelingen, zoals de oliewinning die een hele grote inkomstenbron van Suriname kan worden.'
Bron: De Volkskrant

vrijdag 26 maart 2010

Ontwikkelingsvisie Regering Venetiaan III (2005-2010)

De regering,heeft op basis van een ontwikkelingsvisie, ontwikkelingsmissie en ontwikkelingsstrategie de afgelopen 5 jaren haar beleid uitgezet en uitgevoerd.

Ontwikkelingsvisie
Een rechtvaardige samenleving met garantie voor beleving van mensenrechten en de basis bestaanszekerheden voor elke burger.
Ontwikkelingsmissie
Verbetering van de kwaliteit van leven van alle Surinamers.
Ontwikkelingsstrategie
Een geïntegreerde benadering van duurzame ontwikkeling, waarbij menselijke en economische ontwikkeling wederzijds afhankelijk zijn van elkaar en waarin een rechtvaardige verdeling de basis vormt voor het beleven van gemeenschappelijke rechten en het naleven van plichten door overheid en burgers.


Hiermee hebben hebben wij wederom de zoveelste aanvallen weerlegt van onze politieke tegenstanders die beweren dat deze regering geen visie heeft.De regering
o.l.v. “Vene” heeft steeds gestreefd  Suriname te verheffen tot een solidaire, vreedzame en saamhorige samenleving waarin burgers zich naar wens kunnen ontplooien in een goed milieu.De afgelopen 5 jaren hebben wij voortgebouwd op al het goede wat wij reeds bereikt haden in 2005 en hebben   rekening gehouden met het belang van rust en orde in onze  multi-etnische en multiculturele samenleving.

In de periode 2000-2010 heeft Suriname goede prestatie geleverd op macro-economisch gebied. Wij noteerden een jaarlijkse reële economische groei van gemiddeld 5%.De inflatie beweegt zich al enige jaren rond de 9%. Er is een monetaire reserve opgebouwd van gemiddeld 800 miljoen USD, en de nationale munteenheid heeft zich ontwikkeld tot een stabiele factor binnen onze economie.[1]
De NPS is zich er echter van bewust dat deze stijging van de nationale welvaart zich echter nog niet altijd vertaald heeft  in daadwerkelijke lotsverbetering van een groot deel, met name de armsten en meest behoeftigen, in onze samenleving.

De voortgang met enkele aanpassingen van het beleid zal zich daarom richten op de verdere vorming van productie, woon- en werkklimaat, onderwijs en sociale ontwikkeling met perspectief voor een welvarende toekomst, zodanig dat de gehele bevolking daar profijt van kan hebben in de periode 2010-2015. Politieke rust, orde en stabiliteit zullen mede de basis blijven vormen om te werken aan de verdere economische, sociale en culturele vooruitgang van het Surinaamse volk, waarbij een ieder de gelegenheid heeft te participeren en waarbij de opbrengsten en voordelen rechtvaardig verdeeld zijn.
NPS secretariaat

Citaat President Venetiaan:

Als Regering en als Volk staan wij voor de constante uitdaging om in de verschillende realiteiten van ons leven, de ecologische, economische, sociale, politieke en  persoonlijke realiteit, alles steeds beter te doen, door goed beleid vast te leggen, en programma’s en projecten helder daarop af te stemmen.”

NPS secretariaat

Waarom jonge Surinamers het ondernemerschap moeten overwegen


De voetbalclub Robin Hood staat bekend om haar slagzin “geen strijd, geen kroon”.
In zijn algemeenheid heeft deze slagzin betrekking op fysieke activiteiten, maar het kan ook van toepassing zijn bij het starten van een bedrijf in een recessie. Er zal strijd geleverd moeten worden, maar de lange termijn voordelen wegen zwaarder dan de korte termijn problemen. Waarom zou u zich dus moeten focussen op de lange termijn voordelen van het ondernemerschap?
 
1. Een bedrijf is nog steeds het beste middel om welvaart te creëren. U kunt voor iemand anders werken, maar Uw eigen bedrijf geeft u de mogelijkheid uw inkomen naar eigen inzichten te vergroten. Er zijn wat dit betreft geen beperkingen.
 
2. Een bedrijf geeft u de mogelijkheid uw sterke zijde te tonen en uw vrees te overkomen. Terwijl u uw bedrijf runt, ontdekt u dat u veel kunt doen. Hierdoor denkt u anders over uw vaardigheden en het opzetten van een omgeving met productiviteit, efficiëntie, winstgevendheid en systematiek. Er zijn geen geheimen maar slechts informatie waarover u nog niet beschikt. Er zijn honderden “How To…” boeken en online informatie beschikbaar waardoor u alle kennisbeperkingen kunt overkomen.
Daarnaast kunt u ook uw netwerk van vrienden en partners raadplegen.
 
3. Recessies zijn van korte duur terwijl economisch herstel langer duurt.  Volgens sommigen valt er in een recessie veel meer geld te maken omdat de sterkere bedrijven hun markt aandeel vergroten en de daaraan gerelateerde winsten. Ze profiteren ook van de herstel fase omdat die vier tot vijf keer langer duurt dan de recessie.
Korte termijn pijn is dus gewoon dat: korte termijn. Maar de voordelen van het leggen van een fundament en het maken van een business model geven u de vaardigheden om te kunnen profiteren van de groei periode wanneer die aanbreekt.
 
4. Grote successen worden vaak bereikt door “het tegenovergestelde te doen”.  De meeste mensen in Suriname zitten volgens de inkomens piramide niet in de hoogste inkomensgroep. De kans is dus groot dat als u de “normale” alledaagse dingen doet u niet in de hoogste inkomensgroep belandt. Om boven de normale en gemiddelde groep uit te stijgen, zult U dus iets exceptioneels moeten doen dat anderen niet doen. Nu wacht iedereen op een ander om met een economische oplossingen te komen. Het tegenovergestelde is nu dus zelf aan de oplossing werken en een bedrijf beginnen.
 
5. Een bedrijf is het meest creatief project dat u kunt doen.  Zakenlieden behoren tot de meest creatieve en artistieke mensen. Ondernemers nemen hun onzichtbare ideeën, zetten ze om in vaste producten of diensten, vervullen de noden van hun klanten, nemen employees in dienst, en zorgen ervoor dat tientallen mensen hun brood verdienen.  Meer creativiteit dan dat bestaat gewoon weg niet.
Het heel proces beheersen is echter iets anders. Uiteindelijk maakt het niet uit als u klein of groot begint, maar stop met twijfelen en begin aan de taak.
 
Jonge Surinamers, de NPS ziet graag dat u een succesvolle ondernemer wordt.
De huidige economische omstandigheden lenen zich uitstekend voor uw initiatieven.
Lage rente tarieven, stabiliteit, vertrouwen in de economie, financierings faciliteiten, ondersteuning en trainingen bij het Ministerie van ATM en de KKF en ga zo maar door.
Maak gebruik van de gelegenheid help welvaart scheppen in Suriname.
 
De NPS, de partij van ondernemerschap en welvaart.
 
NPS secretariaat

Hoe participeer ik effectief aan een Trade Show of Beurs?

 
Marketing is een belangrijk aspect van het zaken doen en participatie aan een beurs of trade show vormt een onderdeel daarvan.
In de wereld van globalisatie is het nodig dat de marketing strategie van een bedrijf ver buiten de nationale grenzen van een land gaat.
Er zijn speciale methoden om effectief te participeren aan trade shows en beursen en de NPS wil de jonge ondernemers dit niet onthouden.
Middels dit artikel wil de NPS de kennis die ondernemers over beurzen hebben enigszins verbreden.
Zoals eerder gesteld is het participeren aan een trade show is één van de belangrijkste marketing of promotionele activiteiten van een bedrijf.
Hieronder volgen enkele tips van de NPS  om uw participatie aan zulke evenementen zo effectief mogelijk te maken.
 
Als u deelneemt aan een tentoonstelling (Exhibition)
 
  • Doe eerst onderzoek om de beste trade show uit te kiezen. Praat met collegas die een goede ervaring hebben met trade shows vόόr u een besluit neemt met betrekking tot participatie.
  • Lees de promotional brochures zou gauw als het kan. Probeer gebruik te maken van early-bird discounts (kortingen) voor stand locaties, reis en hotel accommodaties. Probeer een stand locatie te bemachtigen in een druk bezocht gebied.
  • Als u een exhibitor’s kit krijgt, lees het zorgvuldig daar er veel verwarrende formulieren zijn om in te vullen. In de prakrijk bent u vaak met verschillende bedrijven bezig: één die verantwoordelijk is voor het organiseren van de conferentie, en één die equipement, telefoon lijnen en elektriciteit verhuurt.
  • Als u zich geen spandoek kunt veroorloven, maak dan zelf één. Met een beetje creativiteit kunt u een poster maken die uw eigen verhaal vertelt.
  • Maak een realistische begroting. Denk hierbij onder andere aan reiskosten, transport, accommodaties (vraag om kamers te delen als het mogelijk is), voedsel, snacks, cadeaus en de kosten om een paar dagen uit uw kantoor te zijn.
  • Maak een press kit en een pers bericht en verzeker u ervan dat het in pers kamer (press room)  terecht komt. Vraag de organisatoren om kennis te maken met de aanwezige leden van de pers. Maak ook afspraken voor interviews met de lokale radio stations en verslaggevers.
  • Maak een dagindeling waarbij u een gedeelte van de dag in uw stand bent. U hebt ook tijd nodig om zelf rond te lopen.
  • Breng handige cadeautjes. Pennen met batterijen zijn bijvoorbeeld heel geslaagde ideeën bij trade shows.
  • Breng een voorraad pepermunten en chocolaatjes die bezoekers aantrekken.
  • Breng uw meest vriendelijke employees. U hebt energieke en vriendelijke mensen in uw stand nodig die er goed verzorgd uitzien en die niet zitten en met zichzelf bezig zijn.
 
Als u een Trade Show bezoekt
 
·        Zelfs als u moe bent, bezoek een paar seminaars en groep diners. Focus op de industrie leiders en overige personen die u wilt ontmoeten. Maak  elke dag rondes.
·        Als u eindelijk een persoon hebt bereikt die wilt spreken, zoek samen een rustig plekje op om te praten. Als het om een executive (CEO) gaat, hebt u slechts een paar minuten voor hij/zij wordt afgeleid.
·        Praat met zoveel mogelijk mensen als u bijvoorbeeld in de rij staat, u weet nooit wie u ontmoet.
·        Als u een  verslaggever of journalist ontmoet, geef hem een goede titel voor een verhaal.
·        In plaats van zware brochures  mee te nemen, collecteer business kaarten van belangrijke mensen.
·        Verdeel post kaarten of flyers die in vergelijking met brochures lichter en goedkoper zijn.
·        Breng drie keer zoveel business kaarten als u denkt nodig te zullen hebben.
·        Draag comfortabele kleding en een jas met zakken om business kaarten te kunnen zetten.
·        Als u geen goede kleding hebt, schaf die dan aan vóór de show.
·        Als u niet genoeg financiële middelen hebt, maak contact met de organisatoren en probeer vrije toegang te krijgen in ruil voor vrijwilligers werk op een ander gebied, bijvoorbeeld  het helpen bij de registratie desk. Het belangrijkste van een trade show is aanwezigheid. Doe er alles aan om er te zijn.
 
 
NPS, de partij die hard werkt om ondernemingen te laten bloeien.
 
 
NPS secretariaat
 
 
 
 
 

Moiwana’86 Wijst regering op geschonden rechten Saramaccaners

De mensenrechten organisatie Moiwana'86 heeft haar bezorgdheid geuit
m.b.t. de uitvoering van het vonnis van het Interamerikaanse Hof voor
mensenrechten.
Het beginsel van de NPS is dat zij elk vonnis dat nationaal en
Internationaal definitief wordt uitgesproken respecteert. Het pijnlijke
waarmee de NPS geconfronteerd raakt is dat zij met de puinhopen van de
zogenaamde revolutie zit en de diepe wonden die het geslagen heeft in
onze samenleving.De NPS die in de regering zit heeft, ondanks zij niet
verweten kan worden voor de economische chaos,mensenrechtenschendingen
en moorden die hebben plaatsgevonden onder politieke verantwoording van
de voorzitter van de NDP, niets nagelaten om al deze misdaden tegen het
Surinaamse volk te herstellen. Dit artikel is bedoeld om met name de
jongeren en zij die niet op de hoogte zijn van de moorden van Moiwana in
1986 enig inzcht te geven wat zich heeft voltrokken in de militaire
periode onder leiding van D.Bouterse de voorzitter van de NDP.Op 29
november 1986 werden tenminste 39 personen vermoord door het regiem
o.l.v. D.Bouterse.Moiwana is een dorp gesticht door de
Misidyan-lo.Arbeidskrachten van de houtkapbedrijven in het begin van de
19de eeuw gebruikten waterwegen om zich te vestigen.Op de bewuste dag
van 29 november in 1986 kwamen personen in staatsdienst en hun
handlangers in het dorp en vermoorden weerloze burgers van ons
land.Onder hen bevonden zich bejaarden, kinderen, vrouwen.De
overlevenden werden gedwongen het bos in te vluchten onder hachelijke
omstandigheden.Uiteidenlijk kwam een hele grote groep in Frans Guyana
terecht. Sinds hun aankomst in Frans Guyana hebben zij in armoede en
ellende geleefd, ver van hun familie's en hun woongebied.Zij konden hun
traditionele beroepen om in hun bestaan te voorzien niet meer
uitoefenen. In Suriname werd een van de vermoedelijke daders van de
slachtpartij onder de burgerbevolking van Moiwana met militair vertoon
uit het cellenhuis van de politie gehaald en onder luid applaus een
bijeenkomst georganiseerd op last van de bevelhebber D.Bouterse,
binnengeleid. Bij deze gelegenheid verklaarde bevelhebber Bouterse dat
de verdachte in opdracht handelde. Openlijk daagde hij de politie uit
zich bij hem, de bevelhebber, te vervoegen als er klachten waren over
de gebeurtenissen te Moiwana. Moiwana was geen incident. Vluchtelingen
zijn getuige geweest van gevallen elders, waarbij marrons slachtoffer
waren van systematische en grove mensenrechtenschendingen: Wanhatti,
Sabana, Mungotapu, Morakondre, nederzettingen aan de
oost-westverbinding en marrondorpen aan de Boven-Commewijne. Het
vooral, het grootscheepse karakter ervan en de wijze van executie is
echter ongekend in de Surinaamse geschiedenis.

Voor meer informatie bezoek de website van Moiwana'86

NPS Secretariaat
Bronnen:
Verklaring Moiwana
Moiwana zoekt gerechtigheid –Fergus MacKay

Hoe ga ik om met stress?

Men zegt dat als je in de politiek gaat, je in goede conditie moet zijn.
Je moet stress bestendig zijn en dagen zonder slaap kunnen gaan, vooral in de tijd rond de verkiezingen. De meeste politici die nu actief zijn in hun partij en in het politiek veld zijn nu onder een verschrikkelijke druk.
Stress heeft een negatieve invloed op vele mensen hun prestaties.
Dit is logisch, omdat het menselijk lichaam dagelijks voldoende rust nodig heeft.
Toch zijn er perioden waar dit niet zo makkelijk lukt.
Ondernemers zitten vaak in situaties waarbij ze langer dan 15 uren per dag moeten werken.
Stress management is dus belangrijk en de NPS vindt het belangrijk dat jonge Surinamers, studenten en startende ondernemers deze kwestie serieus nemen en er op een gepaste manier mee leren omgaan.
Daarom wordt in dit artikel aandacht besteed aan stress.
Mensen in de zakenwereld hebben dikwijls te maken met erge vormen van stress dat uiteindelijk veel meer is dan men aanvankelijk dacht te zullen hebben.
Hier volgen enkele tips om met stress om te gaan.
 
Stel je de “worse case scenario” voor en plan ervoor
In de zakenwereld moet je een optimist zijn,  maar toch is het goed om van tijd tot tijd de negatieve zaken voor de geest te halen. In dit geval is het nuttig om het ergste wat uw bedrijf kan overkomen te beschrijven, het met uw staf te bespreken en een (contingency) plan te maken hoe ermee om te gaan als de situatie zich zou voordoen. Dit is de beste manier om je gerust te voelen en stress te verminderen.
 
Bekijk problemen gedetailleerd
Mensen hebben de gewoonte om te overdrijven als problemen zich voordoen. In een paniekerige situatie kan het gebeuren  dat u verschillende verhalen voorgeschoteld krijgt over het voorgedane probleem. Het beste antwoord is om zelf methodologisch door het probleem te fietsen en goed te begrijpen wat er aan de hand is. De oplossing vloeit dan op een natuurlijke manier eruit.
 
Communiceer veel
Vaak horen we verhalen over goede bedrijf- klant relaties die zijn begonnen met een klacht. Vaak is de relatie ook gegroeid door effectief en regelmatige communicatie. Bel dus wanneer het nodig is en stel uw klanten voortdurend gerust. Een gerustgestelde klant betekent minder stress.
 
Geef U zelf voldoende tijd
Stress wordt vaak veroorzaakt door een drukke agenda.  En u kunt niet adequaat met een probleem omgaan vanwege tijdgebrek.   Maak dus een goed dagprogramma met prioriteiten, anders zullen de gevolgen voor uw gezondheid niet uitblijven.
 
Vraag om hulp
Vragen om hulp is geen teken van zwakheid. U zult  versteld staan van de (goede) reacties wanneer u om hulp vraagt.
 
Gebruik humor
In stressvolle situaties kan het ijs altijd gebroken worden met humor.  Verlies nooit uw evenwicht wanneer u onder stress bent.
 
Slaap voldoende
Een goede nachtrust is altijd nodig wanneer u onder stress bent, daar vermoeidheid  alles altijd erger maakt. Het is ook goed om ook altijd notities te maken zodat u belangrijke zaken niet vergeet.
 
 
De NPS, de partij van ondernemerschap en welvaart.
 
NPS secretariaat

Hoe vindt u de beste locatie voor uw bedrijf?

In de politiek is de locatie van bijvoorbeeld het partijcentrum een belangrijk strategisch vraagstuk.
Toen enkele maanden terug de PL van Paul Somohardjo het “Bigi Djarie” partijcentrum opende zo dichtbij het Belasting Kantoor, hadden velen in de samenleving kritiek op dit besluit.
In het bedrijfsleven is de keuze van de locatie van groot belang, immers zal via deze locatie geld moeten worden verdiend.
De NPS heeft gemeend dit vraagstuk aan de orde te stellen en wat concrete richtlijnen te geven aan startende ondernemers.
 
Als u van plan bent een bedrijf te openen, dan is het van belang dat u de (toekomstige) bedrijfslocatie tot een prioriteit maakt.
Natuurlijk moet u een goed product hebben, maar uiteindelijk moet u de klanten door uw deur krijgen.
Voor de meeste retail- en dienstverlenende bedrijven is de locatie erg cruciaal.

 

Check de demografische cijfers

Er bestaan verschillende manieren om analyses te maken van het verkeers patroon, demografische en levensstijl data, en de aanwezige concurrentie.   Het is belangrijk te weten hoeveel verkeer langs gaat, hoeveel voetgangers langs gaan, hoeveel huishoudens er zijn, de inkomens verdeling, de gemiddelde leeftijd,  enz.
Ook is het goed te weten welke andere zaken verkeer aantrekken zoals kantoren, scholen en hospitalen. De verschillende publicaties van het Statistiek Bureau Suriname kunnen in deze waardevolle informatie verschaffen.

 

Analyseer uw concurrentie

Volgens vele experts is de beste plaats om u te vestigen dichtbij uw grootste concurrent. Hierbij kunt u profiteren van hun marketing activiteiten.
Grote concurrenten hebben bijvoorbeeld veel geld uitgegeven om rijdend verkeer naar hun bedrijf te dirigeren.
Waarom zou u dat geld ook uitgeven als anderen dat al voor u doen?
U moet wel ervan overtuigd zijn dat uw product de concurrentie aankan.
Concurrentie is goed. Het drijft bedrijven ertoe om constant aan de kwaliteit van hun product of dienst te werken.

 

Professionele hulp

Zelf als u een goede locatie hebt gevonden, is het misschien wel nodig dat u professionele hulp nodig hebt. Een goede jurist zal nodig zijn voor het opmaken van een huurcontract. In feite “trouwt” u met uw verhuurder en in dat kader moeten de juiste vragen worden  gesteld. Het is ook gebruikelijk om hulp te zoeken bij het formuleren van uw business plan zelfs vóór dat u een locatie hebt.
U dient goed op de hoogte te zijn van alle kosten die verbonden zijn aan de locatie zodat u altijd goed kunt plannen.  Het onderschatten van de kosten en de tijd welke verbonden zijn aan de locatie is één van de meest voorkomende fouten bij het opstarten van bedrijven.
Als u alle kosten in overweging neemt zoals die voor de makelaar, advocaat, architect, en aannemer zult u tot de ontdekking komen dat er grote discrepanties kunnen zijn tussen de originele geplande kosten.
Het beste advies is om te praten met ondernemers die deze fase al hebben ondergaan en te leren van hun ervaringen.     

 

Weet wat te vragen

De antwoorden op de volgende vragen kunnen u helpen een beter besluit te nemen over uw toekomstige bedrijfslocatie.
 
  1. Is het gebied geschikt en bestemt voor uw type bedrijf?
  2. Zijn de faciliteiten groot genoeg voor uw bedrijf? Is er genoeg ruimte voor verkoop, kantoor, opslag en werk?
  3. Komt de ruimte overeen met uw ontwerp?
  4. Welke reparaties heeft het gebouw nodig?
  5. Zijn de bestaande electriciteits- en  airco faciliteiten geschikt en wat voor waterleiding werk is nog nodig? Is de ventilatie adequaat?
  6. Zijn de huurvoorwaarden gunstig?
  7. Is de locatie ver van uw woning?
  8. Kunt u genoeg geschikte employees vinden in dat gebied?
  9. Wonen uw klanten in dat gebied? Is de bevolkingsdichtheid geschikt?
  10. Als de locatie te ver is van uw klanten, kunt u de advertentie kosten betalen?
  11. Is de locatie geschikt voor het imago dat u probeert te handhaven?
  12. Is de buurt veiling en wat zijn de misdaad cijfers in het gebied?
  13. Is de buitenverlichting geschikt om klanten aan te trekken?
  14. Zal inbraakverzekering betaalbaar zijn?
  15. Zal de concurrentie ook mogelijke klanten van u aantrekken?
  16. Kunt u de concurrentie in de buurt aan?
  17. Is de locatie makkelijk toegangbaar voor klanten?
  18. Is er voldoende parkeer gelegenheid?
  19. Zijn er busverbindingen en openbaar vervoer in het gebied?
  20. Kunnen leveranciers gemakkelijk leveranties doen in het gebied?
  21. Als u in de toekomst wilt uitbreiden, zal de locatie daarvoor geschikt zijn?
 

De NPS, de partij die ondernemers graag ziet groeien.

NPS secretariaat