zaterdag 24 maart 2012

VS ernstig bezorgd over rechtsstaat Suriname
‘Inititiatief geeft onbehaaglijk gevoel’



24/03/2012

Paramaribo - De Verenigde Staten van Amerika zijn ernstig bezorgd over plannen van het parlement om de Amnestiewet uit 1992 te wijzigen, en houden er een “onbehaaglijk” gevoel aan over. Volgens de wereldmacht is de rechtsstaat een voorname poot van democratie. “Wij zijn daarom tegen elke stap die afbreuk doet aan de rechtsstaat”, zegt VS-ambassadeur John Nay in gesprek met de Ware Tijd.

 Over de recente ontwikkeling is inmiddels verslag uitgebracht aan het State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Nay respecteert de democratische keuzes en bevoegdheden van het parlement, maar hamert erop dat niets de rechtsstaat mag dwarsbomen. Of aanname van de wet gevolgen zal hebben voor de bilaterale relatie tussen de twee landen, blijft de diplomaat op de vlakte. “We hebben een goede relatie met de Surinaamse regering en die willen we behouden.” Amnesty International Inmiddels blijft de nationale en internationale kritiek over wijzing van het Amnestievoorstel aanzwellen. In een verklaring zegt Amnesty International dat het voorstel een flagrante poging is van president Desi Bouterse om het onderzoek voor mensenrechtenschendingen, begaan tijdens zijn militair bewind, te ontwijken. De Nationale Assemblee wordt daarom opgeroepen om het wetsvoorstel niet aan te nemen. Het zou namelijk straffeloosheid in zich herbergen. Javier Zuniga, speciaal adviseur van Amnesty International, zegt in de verklaring verder datamnestie niet kan worden toegepast op degenen die verantwoordelijk zijn voor grove mensenrechtenschendingen, waaronder buitengerechtelijke executies.  “Misdaden onder internationaal recht mogen niet worden onderworpen aan een amnestie”, benadrukt hij. “Suriname is verplicht om dergelijke misdrijven te onderzoeken en degenen die verdacht worden van de strafrechtelijke verantwoordelijkheid te vervolgen.” Foltering In reactie werpt fractieleider Ricardo Panka (MC/NDP), de vraag op waar Amnesty International in 1992 was toen aan bepaalde groepen selectief gratie is verleend.

“Er zijn verschillende verhalen en theorieën hieromtrent. Ik weet ook dat amnestie wordt meegenomen in gevallen van misdaden die internationaal geweerd worden. Wij kijken uit wat de commissie hierover zal vertellen. Wij als indieners hebben ons voorbereid onze meningen te geven hi eromtrent. We luisteren en nemen natuurlijk mee wat er gezegd wordt.” Ronald Venetiaan (NF/NPS) countert in een afzonderlijk gesprek echter dat het gaat om moorden in 1982 die de coalitie nu wil vrijpleiten. Toen is er duidelijk sprake geweest van foltering. Theo Vishnudat, voorzitter van de Commissie van Rapporteurs, vindt echter dat de ontwerpwet al in 2007 is ingediend. Het is slechts een formaliteit om wederom een interpellatievoorstel in te dienen. “Wij gaan er van uit dat we nu wel succes zullen hebben. De coalitie destijdshad er geen behoefte aan om de wet op de agenda te brengen. Was dat toen gedaan, was de wet verworpen met de meerderheid die de toenmalige coalitie had. De argumenten die worden aangedragen door de huidige oppositie zijn niet valide”.-.

 

Bron DWT

Geen opmerkingen: