zaterdag 24 maart 2012

 

Nieuw Front houdt consultaties over amnestiewet

24 Mar, 00:00


Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh en Guno Castelen (SPA). (Foto: Ramon Keijzer)

Het Nieuw Front houdt zaterdag consultaties met maatschappelijke groepen in het land. Vanaf 9.00 uur wordt de mening van diverse organisaties gehoord over het initiatiefvoorstel om de amnestiewet te wijzigen. De parlementaire commissie die deze wet moet voorbereiden, heeft de individuele leden van de commissie de ruimte gegeven gesprekken te voeren.

In de commissie zitten de Nieuw Frontleden Radjkoemar Randjietsingh (fractieleider) en Guno Castelen (SPA). Deze beiden hebben er op gestaan dat de commissie geen advies aan het parlement kan geven zonder deze groepen gehoord te hebben. De consultaties worden gehouden in stichting de Olifant, het partijcentrum van de VHP.

Zoekt ondersteuning
Bekend is dat de Interreligieuze Raad in Suriname (Iris), de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), het Comité Christelijke Kerken (CCK), stichting 8 december 1982, de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, de studentenvereniging van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Orde van Advocaten in Suriname en andere groepen zijn uitgenodigd. Het Nieuw Front wil met de consultaties ook ondersteuning krijgen voor zijn ingenomen standpunt dat de amnestiewet moet worden ingetrokken of worden weggestemd in het parlement.

Tijdens een gesprek met assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de commissie toegegeven dat er te snel voor is gekozen om de wet in huishoudelijk verband en in het openbaar te behandelen. De leden hebben aangegeven nog te willen praten met de indieners van de initiatiefwet.

Werk niet af
De huishoudelijke vergadering kon vrijdag geen voortgang vinden omdat slechts 24 leden de presentielijst hadden getekend. Van de coalitie bleven weg Pertjajah Luhur, BEP en Nieuw Suriname. Twee leden van de NDP zijn niet in het land.

Van de oppositie hebben het Nieuw Front en DOE geen medewerking verleend aan de vergadering. Omdat de huishoudelijke vergadering niet is doorgegaan, kon ook de openbare vergadering niet worden gehouden, omdat er ook geen eindadvies was van de commissie van rapporteurs. Dit moet in de huishoudelijke vergadering aan de orde komen.

 

 

Geen opmerkingen: