woensdag 7 maart 2012

Naar een schoon milieu

 

Statiegeld als middel tegen zwerfafval
Jaarlijks komen er in Suriname miljoenen plastic flesjes in het zwerfafval terecht, terwijl het een waardevolle grondstof is voor nieuwe producten. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom wij voor statiegeld pleiten. Burgers en gezagsdragers zien dagelijks rondslingerende flesjes en blikjes in hun distrikten. Niet iedereen blijkt  ervan overtuigd te zijn dat het heffen van statiegeld dit fors terugdringt. Standpunt NPS : Kleine plastic flesjes en drankblikjes zorgen overduidelijk voor veel zwerfafval. Statiegeld is een bewezen middel om inwoners en recreanten de flesjes te laten inleveren. Waarom? Om de heel eenvoudige reden dat de flesjes/blikjes dan geld waard zijn. Minder zwerfafval betekent minder kosten voor het opruimen. Naast het feit dat de kosten een rol spelen, is het hergebruik van het plastic een belangrijke factor. We moeten ook aan het milieu en onze leefomgeving denken.”

Scheiden van afval.
Scheiden van plastic verpakkingen uit het huishoudelijk restafval is een belangrijke eerste stap in het ordeningsbeleid voor afval verwerking. Bij het statiegeldsysteem belanden alle plastic flessen gescheiden in het restafval. Dit betekent een forse afname van het volume. Volgens vele NPS’ers  is er geen systeem dat kan tippen aan statiegeld. “Met het heffen van statiegeld, zamelen we waarschijnlijk  liefst 95% in. Dat is veel. Supermarkten in ons land kunnen een “side business” maken door te starten  met het innemen van de kleine PET-flessen en drankblikjes. Plastic en blik zijn geld waard, weet je nog?

Suriname Kiest Statiegeld
Minder zwerfafval, minder kosten en meer recycling. Dat is wat de NPS wil. Daarom roepen wij elke burger op van zich te laten horen. Dat kan door een reactie te plaatsen op facebook van de NPS.

 

NPS persdienst

Geen opmerkingen: