maandag 5 maart 2012

DE ALUKU CASE

 

Politieke stroman president verkoopt goudconcessie Benzdorp aan buitenlandse investeerder

 

Persbericht Surinaams Magazine Parbode

2 maart 2012

 

PARAMARIBO 

De goudconcessie van Benzorp, die tot het aantreden van de regering-Bouterse in handen was van staatsbedrijf Grassalco, is de afgelopen maanden in het diepste geheim verkocht aan een buitenlandse investeerder. De verkoop leverde één tot anderhalf miljoen US dollar op ten behoeve van  een politieke stroman die wordt omschreven als pleegzoon van de president.  Dat blijkt uit onderzoek van Parbode waarover het blad deze maand publiceert.

 

De concessie van Benzdorp, met een geschatte reserve van minstens 30 duizend kilo goud, is verkocht aan Amarant Mining. Dit is een in Dubai gevestigd bedrijf, dat voornamelijk werkt met Noord-Europees risicokapitaal. In Suriname wordt het bedrijf vertegenwoordigd door de Nederlander Paul Manders. Hij is gehuwd met een halfzus van Ingrid Figuera; de eerste echtgenote van Desi Bouterse en moeder van Dino Bouterse.

 

Uit de reconstructie van Parbode blijkt dat de verkoop van de 138 duizend hectare grote goudconcessie vanaf december  2010 is voorbereid, vier maanden na het aantreden dan de nieuwe regering . De exploitatierechten waren tot dan in handen van staatsbedrijf Grassalco, maar werden overgenomen door een speciaal voor dit doel opgericht bedrijf Benzdorp Ontwikkelings Maatschappij Suriname. Directeur daarvan is de 42-jarige Jerrel Koendjbiharie. Hij wordt omschreven als pleegzoon van de president.

 

Koendjbiharie is tevens huis-discjocky van de Nationale Democratische Partij (NDP) en geluidstechnicus bij het kabinet van de president. Hij wil niet reageren op vragen zoals waar het geld van de verkoop van Benzdorp is gebleven.

 

Volgens de onlangs aangetreden directeur Sergio Akiemboto van Grassalco is onduidelijk waarom het staatsbedrijf het rijke goudgebied niet zelf tot ontwikkeling heeft gebracht. “Ik heb alle relevante documenten opgevraagd maar tast nog in het duister”, zegt hij in Parbode.

 

De verkoop aan Benzdorp Ontwikkelings Maatschappij lijkt bedoeld te zijn geweest om snel te cashen. Eind vorig jaar verkocht Koendjbiharie  82 procent van de aandelen in Benzdorp dóór aan Amarant Mining. Het bedrijf reserveerde daarvoor anderhalf miljoen US dollar maar wil niet zeggen hoeveel er werkelijk is betaald.

 

De goudconcessie omvat een groot gebied rond Benzdorp en ook het legendarische gouddorpje zelf. In het gebied wonen en werken ongeveer vijftienhonderd voornamelijk Braziliaanse goudzoekers en lokale Aluku’s. Hun toekomst is onduidelijk.

 

Op plaatsen waar Amarant gaat werken moeten de mensen verdwijnen, zegt directeur Manders in Parbode.  “Daar zullen we hen aanzeggen te vertrekken. Als ze daar geen gehoor aan geven, zullen we steun vragen aan de presidentiële commissie Goudordening en de politie, die op hun beurt ondersteuning kunnen vragen aan het leger.

 

 

Geen opmerkingen: