dinsdag 6 maart 2012

NPS’ers geven hun mening:

 

Tot nu toe worden Surinaamse militairen en politieagenten met het eerbetoon die hem toekomt begraven of gecremeerd. Indien men kiest begraven te worden, moeten  zij naar een algemene of “bijzondere begraafplaats1” waar zij of naast vreemden, en/of familie worden gelegd.

 

Ik ben van oordeel dat een “speciale” begraafplaats aangewezen moet worden waar deze bijzondere burgers met bijzondere taken in ons land, zoals omschreven in onze grondwet, te ruste gelegd worden na hun overlijden.

 

Dit oordeel plaats ik tegen de achtergrond van:

a)    herinnering

b)    een nationaal focus punt

c)    respect.

 

Ad a. Herinnering:

De herinnering speelt een bijzondere rol in ons leven als mens, maar meer nog in de gemeenschap. Zo een begraafplaats zal ons als gemeenschap er altijd aan moeten herinneren dat er “daar” mannen en vrouwen liggen die in hun actief leven zich hebben ingezet voor land en volk in  het volle besef  risico te lopen van verlies voor eigen leven. Maar ook de pijnlijke herinnering dat wij een gewelddadige coup de état in 1980  en een broederstrijd in juni 1986 hebben gehad als deel van onze korte geschiedenis als onafhankelijke natie.

 

Ad b. Nationale focal point:

Deze nationale militaire en politionele begraafplaats is het nationaal focal point {centraal punt} die eer betoont aan de betrokkenheid van allen die hebben bijgedragen tot het nakomen van de belofte  van de republiek Suriname n.l. het creëren van een nationale en internationale veilige en vredige samenleving.

 

Ad b. Respect:

Het respect dat de Surinaamse gemeenschap wenst te geven aan Surinaamse leden van de gewapende machten die hun leven hebben gegeven bij het uitvoeren van hun taak (in the line of duty), door hun een centrale plaats te geven waar zij begraven kunnen worden.

Met betrekking tot criteria die moeten gelden wie naast de leden van de gewapende macht begraven kan worden, laat ik aan de discussies die gevoerd zullen worden over. Zo kan ik mij best voorstellen dat  leden van de gewapende macht graag één (1) familielid-bloedverwant in elk geval een geliefde naast zich wenst op zijn/laatste rustplaats. Ook de oorlogsveteranen die gevochten hebben in de II Wereldoorlog-Koreaanse oorlog etc. zouden in aanmerking moeten komen begraven te worden op zo een begraafplaats.

Ook moet de mogelijkheid geboden worden om reeds begraven leden van deze gewapende machten, op verzoek van de daarvoor in aanmerking komende personen voor overplaatsing van hun stoffelijke resten.

Andere criteria over de grootte, landschapsarchitectuur, begrafeniskosten voor dienende en gepensioneerde etc. zullen ook uitgediscussieerd moeten worden.

Rey Cheong

 



1 Begraafplaatsen van de diverse religieuze organisaties.

Geen opmerkingen: