vrijdag 2 maart 2012

NPS’ers schrijven:

 

Waarom mislukken naties


Het antwoordt is "de politiek." De  wereld kun je verdelen in  landen die door  "inclusieve" instituten geregeerd worden en landen die door “exctractieve” instituten. Inclusieve samenlevingen, maken duurzame groei , en voeren continu technologische innovatie door. Extractieve samenlevingen die kunnen pieken van welvaart kennen, maar omdat ze worden geregeerd door een smalle elite die gedreven worden door haar eigen belang  vervaagt hun economische kracht uiteindelijk.
Het gaat echt over samenlevingen die een meer rechtvaardige verdeling van de politieke macht mobiliseren ten opzichte van degenen die dat niet doen.Het gaat om samenlevingen waar de elite, de rijken, kan doen wat ze willen en die waar ze dat niet kunnen.

Academici, beleidsmakers en zakelijke leiders hebben vaak heel verschillende opvattingen hierover.
Één opvatting is dat welvaart gerealiseerd wordt door economische groei en een technocratische mix van beleid.Deze aanpak staat impliciet in de voorschriften van zoveel Internationaal Monetair Fonds missies namelijk dat als landen rijker worden, alles op zijn plaats zal vallen.

In een extractief regime zal rijkdom noch privé-eigendom een land redden van eventuele achteruitgang. Het huidig Surinaams regime, is een schoolvoorbeeld van een extractief regime.Een recent voorbeeld is het uitsluiten van instituten bij de verfraaiing plan van de Waterkant, de gratie verlening aan een jonge zware crimineel,het niet financieren van de democratische activiteit van het OKB over een Electoral Authority. etc.Ons land wordt geregeerd door een smalle kliek.Het enige wat ons hoofd boven water houdt is een grote vruchten boom van natuurlijke hulpbronnen en een slimme afhandeling van de media.Wij moeten af van de mono economische ontwikkeling.Als olie en goud terug vallen, zullen wij vervallen tot een heel arm land.

Een cruciaal argument dat buitenlandse  donoren en beleidsmedewerkers  vaak missen  is, dat de leiders van extractieve regimes hun  beleid niet uitvoeren  voor duurzame groei en uiteindelijk zich verstrikken uit onwetendheid. Ze zijn niet dom, ze zijn alleen maar bezig met het nastreven van hun eigen belang.

Ik ben van mening dat waardigheid en welvaart op langere termijn nauw met elkaar verbonden zijn. De demonstranten, die vragen naar meer democratie, hebben gelijk.De academische consensus die stelt dat  alleen met  juist economisch beleid, duurzame ontwikkeling tot stand gebracht kan worden zijn verkeerd.
Het is dus belangrijk dat De Nationale Assemblee zich onafhankelijker gaat opstellen zodat er een goede beleving van de check en balance plaatsvindt.Een DNA als verlengstuk van de regering maakt ons tot een extractieve  samenleving.

Raj Panday

NPS-Saramacca

 

Geen opmerkingen: