woensdag 14 september 2011

Geschiedenis van de NPS

Een beschrijving in vogelvlucht.

Overwinnen in de politiek is het werk van vele handen en harten

Deel 4

 

 

Verkiezing 25 maart 1963

 

Onder een gewijzigd kiesstelsel waarbij verruiming van zetels plaastvond en wel van 24 naar 36, gingen partijen de verkieizng van 1963 in. De Nationale Partij Suriname ging de verkiezing in met de VHP-KTPI en de PSV(de samenwerkende partijen). De strijd ging tussen deze combinatie en “Het Actiefront”.De leuze die door  “Pa Lem”  werd ingevoerd was “Tai hori, libi de”. Het sloeg in als een bom! De uitslag op 27 maart 1963 leverde de NPS 14 zetels op.Johan Adolf Pengel werd wederom belast met de formatie van de regering en bezweek voor de aandrang door de partij om de

 

leiding van de regering op zich te nemen.Velen partijgenoten waren jarenlang met elkaar opgetrokken en hadden als volksvertegenwoordigers veel politieke ervaring opgedaan. Zij die hun sporen als politici hadden verdiend werden in de gelegenheid gesteld hun ervaring in de praktijk ten behoeve van land en volk te brengen.Ook de aftredende ministers uit het kabinet Emanuels werden geplaatst op sleutel posities, niet om partijpolitiek te bedrijven, maar opdat de regering zich kon verzekeren van deskundigheid op verschillende beleidsterreinen. De Raad van ministers per 1 juni 1963 zag er alsvolgt uit:J.A.Pengel, Voorzitter, Algemene zaken,Binnenlandse zaken en  Financien.Dr.S.Rambaran Mishre (VHP) Justitie en Politie,vice Voorzitter-A.A.R.Cameron (NPS) Onderwijs en Volksontwikkeling-J.S.P.Kraag (NPS) Sociale zaken- H.S.Radhakishun (VHP) LVV-H.Shriemisier (VHP) Volksgezondheid-Mr.C.D.Ooft (PSV) Economische zaken- J.Thijm (NPS) Openbare Werken en verkeer- J.Rens (NPS) Opbouw.

 

In de regeringsverklaring die werd gepresenteerd op 7 Juni 1963 door de Minister president J.A.Pengel houden wij u voor de volgende zinsnede:” De brede basis politiek die een gevolg is van de samenwerking tussen de NPS -VHP –PSV en de KTPI betekent wel dat- afgezien van het feit dat moeilijkheden en zelfs teleurstellingen daarvan het gevolg zou kunnen zijn-het landsbelang onder de huidige omstandigheden naar de mening van de regering het meest wordt gediend wanneer uit verschillende mogelijkheden deze keuze wordt gedaan”.Op 2 september kwam de Staten van Suriname bijeen o.l.v haar voorzitter Emile de La Fuente, onze partijgenoot. Het zittingstermijn eindigde op 17 mei 1967.

 

 

Verkiezing 15 maart 1967                                                                                       

De samenwerking met de VHP kwam onder druk te staan door steeds meer fricties op velerlei gebied.Onder Pengel lanceerde de NPS de “open deur politiek”.Dit hield in dat de partij zich anders ging organiseren.Er werden verschillende presidia opgericht. Zo had je het Indonesisch-Islam-Hindu en Indiaans presidium.De verkiezing bracht 17 statenzetels op voor de NPS.Wederom mocht Jopie Pengel de regering formeren.Pengel formeert de regering bestaande uit de Actie Groep van Chandieshaw en de SDP. De VHP oppositie maakte het de coalitie aardig moeilijk. Het overlijden van Mr.P.Chandieshaw op oudejaardag 1967 betekende een aderlating in het krachtenspel in de Staten. Een opmerkelijke daad van Jopie Pengel in die regeerperiode, was om de crematie in Suriname mogelijk te maken dat volgens de toen geldende begrafenisverordening uit 1926 slechts begraven mogelijk was. Premier Pengel bracht de bescheiden persoonlijk voor de weduwe Oedraysingh thuis waardoor de laatste wens van de overledene in vervulling kon gaan.Hierdoor was het mogelijk dat Baba Oedraysingh als eerste in Suriname kon worden gecremeerd. Ook de Universiteit van Suriname,ADEK, kan op het conto van Pengel geschreven worden. De dood van Chandieshaw bracht de Actiegroep in woelig politiek water die de samenwerking met de NPS niet ten goede kwam.De onderwijs stakingen van februari 1969 en uittreden van de Actiegroep uit de coalitie leiden  uiteindelijk tot de val van het kabinet Pengel.Gouverneur Johan Ferrier geeft vervolgens aan oud Statenvoorzitter Huerta Bergen de formatie opdracht voor een interim of zakenkabinet. Dat Kabinet komt te staan o.l.v. voorzitter Arthur May.

 

 

 

 

 

Verkiezing 24 oktober 1969

Het interim kabinet A.May schrijft de verkiezing uit voor 24 oktober 1969.Naar aanleiding van de politieke ontwikkelingen en de stakingen die uitbraken tijdens het Kabinet Pengel keek de NPS tegen een samenbundeling aan van politieke tegenstanders tijdens die verkiezing. Prominenten uit de NPS stapten uit de partij en richten de PNP op.De zetelverdeling bij die verkiezing was VHP-blok 19, NPS 11, PNP-blok 8 en de PNR 1.De NPS laat de formateur J.Lachmon weten geen prijs te stellen op deelname in de regering.Dr.Jules Sedney wordt de nieuwe premier van ons land.Dit kabinet sluit haar termijn  turbulent af.Begin 1973 zijn er enorme spanningen in het land vanwege de sociaal economische situatie. De stakingen en protest demonstraties lopen uit de hand en valt er aan de Gravenstraat (nu H.A.E.Arronstraat) een dode.Ronald Kitty alias Abaisa wordt dodelijk getroffen door een politiekogel.

 

 

Een volksleider is heengegaan. 5 juni 1970

Op 5 juni 1970 komt de volksleider en voorziter van onze partij  Johan Adolf Pengel op 54-jarige leeftijd te overlijden in het 's Lands Hospitaal te Paramaribo .Een onvergetelijke leider was heengegaan. Een groot deel van de volksmassa komt zonder leider te zitten.Op 10 juni 1970 werd hij geeerd door een enorme menigte die hem begeleide naar zijn laatste rustplaats. Pengel heeft zich o.a. sterk gemaakt voor één der  grondbeginselen  van de NPS n.l. een vrij en onafhankelijk Suriname. Jopie Pengel heeft 3 kabinetten als Minister President geleid. Zijn visie op het financieel economische beleid was een zo gediversifiëerd als  mogelijke economische ontwikkeling te bewerkstelligen. Vanwege de grote verdiensten voor  land en volk werd onze internationale luchthaven bij Zanderij naar hem vernoemd (Johan Adolf Pengel International Airport). Op 5juni 1974 werd op het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo een standbeeld van Pengel onthuld door zijn echtgenote mevrouw L.E.J. Pengel-Augustuszoon. Ook kent de NPS het Johan Adolf Pengel Instituut (JAPIN), het wetenschappelijk bureau  van de Adviesraad. Ook Nederlandse en Venezuelaanse decoraties vielen hem te beurt. Na terugkeer van een bezoek aan Venezuela als premier geeft Pengel de opdracht aan het ministerie van Onderwijs de Spaanse taal in het curriculum onder te brengen.Een besluit dat totaal past in de ontwikkelingsvisie van de NPS.

Met zijn citaat “ ....maar al houden wij niet van elkaar,laten wij elkaar toch omhelzen als het gaat om het groter heil van Suriname en het Surinaamse volk,want er is maar één Suriname”  herdenken wij hem op de 62ste jaardag van de partij.

 

Sunil Oemrawsingh

Secretaris

Geen opmerkingen: