vrijdag 30 november 2012

Over de Nederlandse betrokkenheid en de futu boi’s

Kolonel Hans Valk in Nederland overleden

in NederlandsNieuwsSurinaams

De gepensioneerde Nederlandse kolonel der Grenadiers Hans Valk is op 11 november 2012 op 84-jarige leeftijd in het Nederlandse Apeldoorn overleden. Dit bericht De West donderdagavond 29 november 2012. Valk werd kort na de staatkundige onafhankelijkheid van ons land in Paramaribo op de Nederlandse ambassade aangesteld als militair attaché.

Het is zo langzamerhand geen geheim meer dat Valk het brein is geweest achter de militaire coup van zestien onderofficieren onder leiding van Desiré Delano Bouterse. Valk versterkte in 1979 het contact met de onderofficieren met het doel hen warm te krijgen voor een staatsgreep tegen de wettig en democratisch gekozen regering van Henck Arron. Eerder had hij pogingen gedaan officieren van de Surinaamse Krijgsmacht, SKM zover te krijgen. Toen hij daar bakzeil haalde, concentreerde hij zich op de onderofficieren, waartussen zich veel suppletiegenieters bevonden. Dezen liepen wel warm voor een staatsgreep die op 25 februari 1980 werd gepleegd.

Het staat als een paal boven water voor dit medium, dat Valk niet op eigen initiatief heeft gehandeld om de regering-Arron desnoods met militair geweld weg te krijgen. Arron lag Den Haag namelijk helemaal niet lekker. Dat de staatsgreep van Bouterse Den Haag later behoorlijk heeft bezuurd, werd al gauw duidelijk en resulteerde in oktober 1982 al in het bevriezen van de ontwikkelingshulp, die bij verdrag van 1975 tussen Suriname en Nederland was overeengekomen.

Na de moorden van 8 december 1982 gepleegd op 15 vooraanstaande burgers uit onze samenleving, werd de ontwikkelingshulp onmiddellijk stopgezet. De betrokkenheid van Valk dreigde na de staatsgreep zo overduidelijk te worden, dat de regering-Van Agt in Den Haag maar rap besloot, hem terug te roepen.

Zijn opvolger was de kolonel Van Maarsseveen, die het ook niet lang maakte als militair attaché op de Nederlandse diplomatieke missie. Bovendien genoot Van Maarsseveen niet het vertrouwen van zijn voorganger bij de regering die uit sergeanten en burgers bestond.

De regering in Den Haag heeft nimmer toegegeven betrokken te zijn geweest bij de coup van Bouterse op 25 februari 1980. Enkele jaren geleden besloot Den Haag zelfs alle archiefstukken die betrekking hebben op de periode van voor, tijdens en na de coup van 1980 voor de komende 60 jaar ontoegankelijk te maken.

Van de zijde van de regering-Venetiaan is op verschillende momenten getracht Den Haag zover te krijgen dat ze opening van zaken in deze kwestie zou geven. Den Haag heeft tot op dit moment echter geen moment laten blijken open kaart te willen spelen over de rol die Valk en in het verlengde, de diplomatieke missie in Paramaribo, toentertijd hebben gespeeld.

Uit Obsession

November 2012

Geen opmerkingen: