zaterdag 17 oktober 2009

Ex- SML'ers halen topproductie

WAGENINGEN

De inspanningen van de ex-arbeiders van de Stichting Machinale Landbouw (SML) werpen hun vruchten af. De groep die tot boer is opgeleid heeft een topproductie behaald bij de najaarsoogst die deze week is gestart op Wageningen. Bij vier van de rijstboeren die al hebben afgeoogst, bedraagt de gemiddelde opbrengt 72 balen natte padie van 79 kilogram per hectare, wat neerkomt op 5,6 ton per hectare.

"Een heel goed resultaat dat onze boeren gezamelijk hebben gerealiseerd. Zij hebben hiermee ook bewezen dat ze heel hard hun best hebben gedaan om deze topproductie te behalen," zegt Kries Banarsie, ressortleider van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op Wageningen. Volgens hem heeft zijn ministerie de boeren wekelijks gevraagd en ongevraagd voorzien van de nodige informatie. "We hebben geprobeerd om de ex-SML'ers op een correcte wijze te begeleiden. Ook op het veld, vanaf de grondbewerking tot de oogst, hebben we hen bijgestaan."

De boeren op Wageningen hebben voor het overgrote deel de Adron lijnen 125, 111 en 117 ingezaaid, "maar er zijn ook enkele die Groveni, één van de oudste lijnen van de toenmalige SML hebben ingezaaid". De LVV-voorman zegt dat boeren het vorig seizoen met de Groveni-lijn veel hogere opbrengsten hebben behaald. "De gemiddelde opbrengst lag toen boven 90 balen natte padie van 79 kilogram, meer dan 7 ton padie per hectare. Bij de eerste inzaai ongeveer een jaar terug werd op Wageningen 2.700 hectare ingezaaid.

Bij de afgelopen inzaai was er een toename van ongeveer 600 hectare areaal. Gezien de positieve resultaten die zijn geboekt, is het te verwachten dat bij de komende inzaai er meer ex-SML'ers hun arealen gaan benutten dan te verhuren aan derden. In het verleden zijn 187 arbeiders van de SML boer geworden, waarvan slechts 32 hun arealen hebben ingezaaid. "Wij weten niet wat de toekomst ons brengen zal, maar indien de regens tijdig invallen waarbij er voldoende water is, gaan de boeren alles in het werk stellen om ook het resterend deel – ongeveer 1.700 hectare – te benutten op Wageningen." De groep boeren heeft niet alleen de oogst mee, maar ook de prijs. Per baal natte padie wordt nu SRD 40 betaald, ruim SRD 5 meer dan de padieprijs in het vorig seizoen.

BRON DWT

Geen opmerkingen: