maandag 1 oktober 2012

FEESTVERGADERING NPS ( DEEL2)

 

Gregory Rusland, voorzitter van de jarige Nationale Partij Suriname (NPS), SAKA TIKI GI A REGERING. De regering stelt onmacht ten toon om beloften om te zetten in daden. Zijn boodschap is dat de NPS zich samen met haar partners opmaakt om de regeermacht weer over te nemen in het land. Een regering zonder de NPS is volgens hem niet in staat ontwikkeling te brengen in het land.

Rusland vindt dat bestaande structuren door de regering uitgehold worden door task forces op ministeries. Ministers zijn volgens hem bang om iets te zeggen over het beleid, want anders worden zij vervangen. De regering had beloofd in 2010 dat het kader ingezet zou worden bij de ontwikkeling van het land, maar dit is niet het geval.

Leven wordt duurder
De NPS-voorzitter brengt in herinnering dat in 2005, toen hij minister van Natuurlijke Hulpbronnen was, de NDP mensen op straat had gebracht om de government-take op brandstof af te schaffen. Wanneer dezelfde mensen aan de macht komen, hebben ze de government-take zelfs verhoogd. Ook de SRD is gedevalueerd.

"We merken dat de meeste mensen de eerste week van de maand al 'skeer' zijn. Zij komen niet uit met hun geld", constateert Rusland. Hij wijst erop dat algemene ouderdomsvoorziening en kinderbijslag zijn verhoogd, maar door de kostenverhogende maatregelen de mensen niet meer kunnen doen met het geld. Het leven is veel duurder geworden dan vóór 2010, stelt de politicus.

Weer regeermacht
President Desi Bouterse stond bij de presentatie van de jaarrede donderdag stil bij de 'erfenis van de regering-Venetiaan'. Volgens Bouterse heeft zijn regering bij het aantreden een financiële ravage aangetroffen. Rusland weerspreekt deze bewering. Hij wijst erop dat de monetaire reserve ruim US$ 700 miljoen was. De bedrijven Staatsolie en Iamgold stonden er heel goed voor. Integendeel heeft de regering-Venetiaan in 2000 een lege staatskas aangetroffen. Rusland benadrukt dat er geen sprake is van een 'financiële ravage'.

De NPS-voorzitter vindt ook dat woningbouw verkeerd wordt aangepakt. Surinaamse bedrijven en jongeren worden onvoldoende betrokken. De meeste spullen worden uit het buitenland gehaald, terwijl hier fabrieken opgezet zouden moeten worden. Er worden ook huizen opgezet door het buitenland. Rusland trekt de conclusie dat de NPS en haar partners zich klaarmaken om de regeermacht over te nemen, want deze regering is volgens hem niet in staat om ontwikkeling te brengen. Er worden veel beloften gedaan, maar deze worden niet ingelost. Zonder te zeggen wie de nieuwe partners worden, feliciteert Rusland Celcius Waterberg met zijn verkiezing tot voorzitter van de BEP.

 

NPS persdienst

1-10-12

Geen opmerkingen: