dinsdag 11 september 2012

GEEN TRANSPARANTIE VERKOOP AANDELEN STAATSBEDRIJVEN

 

NPS’er  Ruth Wijdenbosch verwacht duidelijkheid te krijgen over de plannen van de regering om onder andere de aandelen Hakrinbank te verkopen. Het hoort gewoon zo dat  de regering De Nationale Assemblee informeert over deze kwestie. De regering is voor 51 procent aandeelhouder van de bank en zou volgens Wijdenbosch vergevorderde plannen hebben om deze te verkopen aan de Trinidadiaanse republic bank. De hele zaak wordt in een waas van geheimzinnigheid bekokstoofd.

Zij raadt de regering af deze aandelen te verkopen. Bovendien vindt Wijdenbosch dat de aandelen eigendom zijn van het volk en dat de regering deze niet zonder toestemming kan overdragen. DNA zou eerst geraadpleegd moeten worden, alvorens de verkoop plaatsvindt. De huidige wereldcrisis is volgens haar ook een reden om beter na te denken over de mogelijke koper.

Niemand kan de NPS kwalijk nemen dat de Partij met argus ogen kijkt naar het financieel beleid van deze regering.Het was immers ook een NDP regering die in 1998/1999 Staatsolie voor een habbekrats wilde verkopen.

Onze parlementariër vraagt zich af Wat gaat Trinidad ons leren? Kijk wat met Clico is gebeurd. De regering moest ingrijpen”, zegt Wijdenbosch. Ook bij het vertrek van de RBTT plaatst zij vraagtekens. “RBTT is verdwenen en wij weten niet eens waarom.”

De werknemers van de bank komen bij de verkoop van deze aandelen in een nare positie. Hun baan is niet gegarandeerd bij een eventuele overname. Ook de rekeninghouders, spaarders en beleggers bij de Hakrinbank kunnen in problemen komen bij faillissement van de bank, omdat zij niet verzekerd zijn.

Aandelen afstaan

Wijdenbosch vindt dat aandeelhouders maximaal twintig procent aandelen mogen hebben in een bank volgens de Bankwet, die vorig jaar is aangenomen. Hoewel de overheid 31 procent van haar aandelen in de Hakrinbank zou moeten afstaan, overtreedt zij deze regel nog steeds. Wijdenbosch vindt echter dat ook de regering zich aan deze regel moet houden en die geleidelijk aan moet verkopen. De wet biedt de regering wel de ruimte om dit in een aantal jaren te reduceren en zij mag ook toestemming vragen om deze periode te verlengen.

NPS persdienst

 

 

Geen opmerkingen: