donderdag 27 september 2012

BELOFTE EN NOGMAALS BELOFTE


Bij het aantreden van deze regering Bouterse-Ameerali werd  grote delen van de bevolking beloften gedaan:

 

Woningbouw

herziening van het staatsbestel,

onderwijs,

landbouw,

industrie

en nog veel meer zouden worden aangepakt. Veel van de beloftes zijn na tweeëneenhalf jaar nog steeds niet ingelost.

 

Veel populistische uitspraken zijn aan de orde van de dag. 2010 was het ‘keerpunt’

Vorig jaar was zou het  ‘Doe-jaar’ en later veranderd in ‘jaar van actie en prestatie’ worden.

De regeringsleider had aangekondigd dat de regering “binnenkort” een evaluatie en bijstelling van de staatsinrichting zou plegen. “Op zeer korte termijn verwacht de regering een notitie aan De Nationale Assemblee te presenteren, waarin de voornaamste conclusies van de evaluatie en de eventuele herziening van minder bevredigende constitutionele voorzieningen, zullen worden gepresenteerd. Het is het stellige voornemen van de regering, dat deze gewichtige aangelegenheid binnen dit zittingsjaar dient te zijn afgewikkeld”, zei Bouterse. Behalve dat een commissie is ingesteld die de grondwetswijziging voorbereid, is niets van deze toezegging nagekomen.

 

De militaire dienstplicht die vanaf medio mei 2011 geherintroduceerd zou worden voor mannen en vrouwen tussen zeventien en 27 jaar is er niet van gekomen. Door de oppositie is fel geprotesteerd. Het Nieuw Front bijvoorbeeld ziet meer heil in civiele dienstplicht dan militarisatie van werkloze jongeren.Het beleid van deze regering is erg wazig.

 

Aanpak van het occupatievraagstuk heeft nauwelijks plaatsgevonden, terwijl Bouterse had aangegeven dat de regering in het dienstjaar 2012 zou voortgaan met de oplossing van dit probleem. De toezegging dat op basis van de wet zou worden voorkomen dat nieuwe occupatie, bleef een loze. Het probleem lijkt juist groter te zijn geworden. De occupatiewet is nog steeds niet behandeld door het parlement. De kwestie Nieuwe verwachting is manifest.

Wanneer de balans wordt opgemaakt, blijkt dat het lijstje met beloftes die niet zijn ingelost, langer is dan de opsomming van de toezeggingen die wel zijn ge- realiseerd.

Het verschuilen achter falende ministers en ambtenaren is een argument die de president vaak hanteert. De hand moet in eigen boezem gestoken worden en niet steeds met de vinger naar andere wijzen.

NPS Persdienst

 

Geen opmerkingen: