dinsdag 28 februari 2012

SURINAME MOET DE GLOEILAMP UITBANNEN.

Gloeilampen moeten binnen afzienbare termijn niet meer verkrijgbaar zijn in winkels in ons land.De werkgroep energie van het Johan Aldolf Pengel Instituut heeft een exercitie gepleegd op de negatieve milieu effecten van de gloeilamp. De wetenschap is er inmiddels zo goed als zeker van dat wij het klimaat merkbaar beïnvloeden door de uitstoot van broeikasgassen. Bij gebruik van energie komt kooldioxide (CO2) vrij, wat de belangrijkste oorzaak is van deze broeikasproblematiek. Het JAPIN wil de uitstoot van broeikasgassen verminderen en het tempo van energiebesparing verdubbelen. Dit zijn twee ambities die uit de discussies zijn voortgekomen. Men was er unaniem mee eens dat er een voorstel gedaan moet worden om de gloeilamp gefaseerd van de Surinaamse markt te bannen.
De meest energieverbruikende gloeilampen (van 100 Watt) moeten het snelts uit de winkels verdwijnen. Met enkele tussenstappen moet per een bepaalde datum in heel Suriname geen enkele gloeilamp meer verkocht mogen worden. De meeste typen halogeenverlichting kunnen iets langer worden toegestaan. LED-verlichting is binnenkort zo ver ontwikkeld dat het, naast spaarlampen, als alternatief kan dienen.
Er zullen ook na invoering van de maatregel ook eisen gesteld moeten worden aan functionaliteit en kwaliteit van huishoudelijke verlichting. De besparing die gepaard gaat met deze maatregel wordt is enorm.In de wereld zijn er richtlijnen, op basis waarvan energie- en milieueisen worden gesteld aan energieverbruikende producten.

Sunil Oemrawsingh
28 februari 2012

 

Geen opmerkingen: