maandag 13 februari 2012

DE POLITIEKE LEUGEN

Drs.G.Truideman

Iemand zei eens:” Politiek zonder geheugen boezemt mij angst in”. In Suriname schijnt politiek zonder geheugen gelijk te staan met “ de achteruitkijkspiegel”. Politiek zonder geheugen levert ons uit aan willekeur.  De relatie tussen leugen en politiek is van alle landen en van alle tijden. In de meeste landen geldt een leugen in de politiek als een doodzonde. Als een politicus in het buitenland  gelogen heeft kan dat het einde van zijn politieke carrière betekenen. Vorige jaar moest de Britse minister van Defensie aftreden nadat bekend werd dat hij een vriend steeds meenam op buitenlandse reizen. Deze vriend werd dan voorgesteld als “adviseur” van de minister Exit minister Fox. Ook Philomena Bijhout is ons nog vers in het geheugen. In juli 2002 werd ze beëdigd als staatssecretaris Emancipatie en Familiezaken. RTL Nieuws toont diezelfde dag foto's van haar in militie-uniform, terwijl ze letterlijk had gezegd ‘U zult van mij geen foto’s in uniform vinden’. Het vergissen in het jaartal waarop ze heeft deelgenomen aan de militie, betekende de politieke nekslag. Ze werd bekend als de korstzittende staatssecretaris van Nederland. Andere voorbeelden uit het buitenland waarbij de leugenaars zelf toegeven dat er gelogen is: : Israël: "In 1967 waren de Arabische landen van plan Israël aan te vallen" (Israel viel aan in de Zesdaagse Oorlog);  De Amerikanen: "Irakese soldaten hebben Koeweitse couveusebaby's vermoord" (aanleiding voor de Golfoorlog); NAVO: "Er zijn honderdduizenden Albanezen vermoord in Kosovo" (aanleiding voor oorlog tegen Joegoslavië - werkelijkheid: enkele duizenden aan beide kanten). VS: “ Sadam Hussein heeft massavernietigingswapens”(bleek niet waar te zijn, VS nog steeds in Irak).

Als je een leugen vaak herhaalt gaan mensen dat zelf ook geloven. Dit wordt in de psychologie  the illusion of truth effect genoemd. In de reclamewereld zegt men ook wel "De kracht van reclame ligt in de herhaling" In de politiek is dit toegepast in "De kracht van de leugen ligt in de herhaling". Maar hoe kun je zien dat een politicus liegt?Dan bewegen zijn lippen. Dit schijnt in veel gevallen waar te zijn.

Er zijn verschillende soorten leugens. De bekendste is de leugen om bestwil. Maar er zijn ook verschillende manieren om een leugen te onderzoeken.

In Suriname hebben niet alleen politieke partijen wat uit te leggen maar ook politici. Neem nu minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken. Op 22 september van het vorig jaar liet hij de pers het volgende optekenen:” “Alhoewel de inhoud van het gesprek tussen president Desi Bouterse en de Amerikaanse president Barack Obama ons nog niet bekend is, is het zeer bijzonder voor Suriname dat de president een ontmoeting heeft gehad met Obama.”  Hij zei verder dat het staatshoofd de ontmoeting met Obama benut zal hebben om niet alleen voor zichzelf en het land, maar ook voor de regio zaken te bespreken. Inmiddels is de president reeds lang terug en Moestadja moet nu maar eens  uitleggen waar dat gesprek tussen de twee staatshoofden toch over ging. Of betrof het de reeds veel besproken handdruk?  In februari 2011 mochten we het volgende in de krant lezen:” 25 februari blijft officieel ‘Dag van bevrijding en vernieuwing’ heten. De Biza-minister vindt dat het land op dat moment politiek, bestuurlijk en economisch totaal in een impasse was en dat de staatsgreep daarin bevrijding bracht. “Het land en het grootste deel van het volk heeft die bevrijding toegejuicht”, vindt Moestadja. Moestadja vermeldde niet waar die bevrijding en vernieuwing uit bestonden. Zijn we toch zeer benieuwd naar. En als afgestudeerd cultureel-antropoloog moet hij echt beter weten. Dus vergist hij zich niet maar spreek hij gewoon niet de waarheid.” Nog zo één: “We proberen ervoor te zorgen elke maand een dalende trend te halen. Niet door mensen te ontslaan, maar door zoveel mogelijk de natuurlijke weg te volgen van pensionering”. De waarheid: Momenteel zijn er meer dan 41000 mensen in dienst van de overheid. Dit is een stijging van ruim duizend ambtenaren in vergelijking met het afgelopen jaar. De stijging is ook conform de algemene traditie binnen de ambtenarij elk jaar ongeveer 500 mensen in dienst te nemen. Ook onder het huidige kabinet zijn er over de gehele linie mensen in dienst genomen. Nog zo een: in augustus liet de minister weten dat “ de regering zeer binnenkort start met discussies of de pensioengerechtigde leeftijd bij de overheid niet naar 65 jaar gebracht moet worden. Deze is nu 60 jaar.” De discussies vinden kennelijk in alle stilte plaats.Over enkele weken is het weer 25 februari. Ik ben  benieuwd naar de volgende leugen. Maar waarom stemmen mensen dan op een politicus of een partij die liegt? Omdat ze leugens willen geloven?

 

Geen opmerkingen: