donderdag 18 april 2013

VERSPILLING VAN ONS BELASTINGGELD.

Tijdens de laatste begrotingsbehandelingen werd door de oppositie Nieuw Front fractie de aankoop van het peperdure “Ambassade gebouw” in Parijs aan de orde gesteld.Door de minister van buitenlandse zaken van Suriname kwam de verdediging voor dat verkwistend beleid dat het een goede investering is voor Suriname omdat op termijn de waarde van het pand zou stijgen en dat er geen vuiltje aan de lucht is met de aankoop. Ondanks aandringen van de oppositie naar documenten en berekeningen om het standpunt van de regering te kunnen toetsen is tot heden de Nationale assemblee in het ongewisse. Het vervelende van de zaak is dat de coalitie niet beseft dat haar positie 9n de volksvertegenwoordiging niet een is van verlengsnoer van de regering, maar zij dient controle uit te voeren op regeringsbeleid. Onze belastinggelden worden verbrast partijgenoten.

Wat is de status nu:

Het nieuw aangekochte gebouw van de Surinaamse ambassade in Parijs is niet open voor het publiek. Minister Winston Lackin verklaarde eerder "De ambassade is niet gesloten en het personeel is in place".Een journalist van DWT vatte post bij het ambassadegebouw aan de 94 Rue du Ranelagh. Herhaaldelijk aanbellen werd niet beantwoord, omdat het gebouw gesloten was en niemand, ook geen ambassademedewerker, in het gebouw aanwezig was.

Reactie ambassadeur Naarendorp:

Naarendorp zei in eerste instantie dat er niets aan de hand is en er van een "mug een olifant" gemaakt wordt. Terwijl zijn minister zegt dat de post open is en dat ("Ambassadeur Naarendorp op post is en de ambassade functioneert zoals alle andere ambassades van Suriname", geeft de ambassadeur aan dat de ambassade nog niet open is voor het publiek.Hoe moeten wij deze minister geloven. Wie jokt? De Ambassadeur of de minister?

Er moeten nog diverse voorzieningen in het gebouw getroffen worden, zoals de brandveiligheid.

Reactie “buren van se Surinaamse ambassade in Parijs”:

Zowel de over als naaste buren zeggen niet te weten dat ze de Surinaamse ambassade als buur heeft. De overbuurvrouw zegt vorige week mensen goederen uit het gebouw hebben zien verhuizen, en volgens haar was er een administratiekantoor in het pand gevestigd. Want anders zou ze zeker de vlag hebben zien wapperen, zoals bij de Slowaakse ambassade naast haar het geval is.

 

Nadat de ambassadeur door journalisten gebeld werd kon hij niets anders dan minder leugens de wereld in te sturen en de minister van Buza door de mand viel.

Minister Winston Lackin heeft nu erkend dat de Surinaamse ambassade in Parijs op een zeer laag pitje draait. Maandag verklaarde hij nog met grote stelligheid en in felle bewoordingen dat de diplomatieke post normaal functioneert en dat het personeel op zijn post is.

Ambassadeur Harvey Naarendorp heeft dat woensdag onomwonden gezegd dat er geen diensten worden verleend, zoals het een waardige ambassade van een land betaamt. Consulaire en andere werkzaamheden worden voorlopig thuis bij hem afgehandeld, omdat het aangekochte pand nog geen officiële status als ambassadegebouw heeft.

Welles-nietes

De minister ontkent dat er een betalingsdispuut is met de eigenaar, van wie het pand voor vijf miljoen euro is gekocht. Het geld is al in opdracht van het ministerie van Financiën gestort op een escrow-rekening. Wanneer de koopovereenkomst definitief is getekend, kan hij over zijn geld beschikken. Ambassadeur Naarendorp die toegeeft dat er wel sprake was van een dispuut met de verkoper, terwijl Lackin ons volk voorhoudt dat het belastinggeld van het volk werd gebruikt voor de aankoop die Euro 5 miljoen zou bedragen zegt Naarendorp dat de koopsom tussen 6,5 miljoen en 6,8 miljoen euro is. Het pand dat overigens nog leeg staat en nog niet is ingericht

Accreditatie in orde

Met de accreditatie van ambassadeur Harvey Naarendorp is niets aan de hand, zegt Lackin. Hij is nog steeds de gevolmachtigde ambassadeur bij de Franse regering. Volgens hardnekkige geluiden zou het agrement van de diplomaat door het Élysée zijn ingetrokken.

Staat van het gebouw.

Deze regering heeft de republiek te schande gezet in het buitenland.Het bordes van het gebouw brokkelt af. Tegels ontbreken en het gebouw ziet er alles behalve schoon uit.Mensen met een beperking kunnen het gebouw niet betreden.   Naast brandveiligheid moeten alle stopcontacten die op kinderhoogte zijn worden verwijderd. Ook moeten voorzieningen worden getroffen voor de toegankelijkheid van mensen met een beperking.

De vloer moet worden gerepareerd. De vloer kraakt bij iedere stap. Van aankleding van het interieur is, op een paar stoelen en tafels na, geen sprake. De toilettengroep heeft een enorme beurt nodig. De schutting aan de straatzijde vertoont een lange scheur. De indruk bestaat dat die op instorten staat.

Geen immuniteit

Naarendorp bevestigt dat de ambassade gesloten is voor het publiek. Hij geeft toe dat het pand en het grondgebied nog geen diplomatieke immuniteit genieten, omdat het gebouw nog niet geregistreerd staat als ambassadepand. Daarvoor moeten eerst de werkzaamheden worden afgerond. Ook moet er nog goedkeuring komen van de gemeente.

Het moet duidelijk zijn voor een ieder:

Deze regering neemt het niet nauw met geld van het volk.                                                                                      Minister Lackin heeft het volk leugens voorgehouden                                                                                                                     De minister van buitenlandse zaken van Suriname moet de eer aan zichzelf houden, anders moet DNA de president adviseren hem de laan uit te sturen!

NPS persdienst

 

dinsdag 16 april 2013

DIT MAG SURINAME NIET OVERKOMEN

Watchdog says $88m missing in DRC mining taxes

The missing funds date from 2010 and tax bodies should have paid them into the central bank, says the Congo for the Extractive Industries Transparency Initiative.

Author: Reuters
Posted: Tuesday , 16 Apr 2013

KINSHASA (Reuters) - 

Tax authorities in Democratic Republic of Congo have failed to account for $88 million (57.4 million pounds) in revenue from the booming mining sector, according to a representative of a global anti-corruption campaign.

Congo has attracted international firms including Freeport-McMoRan, Glencore and Randgold to mine its rich copper, cobalt and gold deposits, but remains one of the most corrupt countries on earth.

The missing funds date from 2010 and tax bodies should have paid them into the central bank, said Mack Dumba Jeremy, national coordinator in Congo for the Extractive Industries Transparency Initiative (EITI).

But he said the DGRAD tax agency had been unable to prove that the payment was made. Attempts to find the money had been going on since January, said Jeremy, who stopped short of accusing the authorities of corruption.

"DGRAD must prove that the money actually arrived in the public treasury in 2010. If they can't then the executive committee of EITI will go to the courts in order to launch an inquiry into the whereabouts of this $88 million," Jeremy told journalists.

EITI is an international initiative which aims to improve transparency in resource-rich countries by tallying up the amount paid by companies and how much governments say they receive.

Congo is currently a candidate to become a full member of EITI although it is unclear whether it will meet the standards required.

No one from DGRAD or the government was immediately available for comment. Prime Minister Augustin Matata Ponyo has repeatedly promised to tackle corruption.

Matata Ponyo survived a challenge to his authority on Monday after more than 40 legislators who had previously signed a motion of censure against him withdrew their signatures.

That scuppered opposition attempts to force a vote of no confidence in the government for various alleged failings, including mismanagement of government funds.

Watchdog Transparency International ranks Congo 160th out of 176 countries in its Corruption Perceptions Index for 2012, with a score of just 21 out of 100.

 

maandag 15 april 2013

Relatie gouddeal en wereldmarkt goud prijs.

 

Zelfs goud heeft een houdbaarheidsdatum.

Goud, het was altijd een van de meest waardevaste beleggingen voor mensen met geld. Maar de afgelopen dagen is de prijs van goud flink gedaald.

 

De daling zette in na berichten dat Cyprus zijn goudvoorraad wil verkopen. Ook zijn diverse banken, waaronder Goldman Sachs negatiever geworden over goud. Een ounce goud kostte een week geleden nog meer dan 1.500 dollar. Nu staat die prijs op 1.400 dollar, het laagste punt in twee jaar.

Een tegenvallende economische groei in China zorgde wereldwijd voor verkoopdruk. Vooral mijnbouwaandelen en grondstoffondsen gingen hard omlaag. De grondstofbedrijven gaan omlaag door de slechtere economische vooruitzichten“.

Mijnbouwbedrijven
De teleurstellende data uit China drukten de mijnbouwbedrijven. In Londen zakten Rio Tinto en BHP Billiton respectievelijk 3,5 en 3,6 procent. In de AEX behoorden de staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal tot de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 5,1 en 3,5 procent.

Volgens Arnoud Boot, hoogleraar in ondernemingsfinanciering aan de Universiteit van Amsterdam, zal de goudprijs nog verder dalen. "Acht jaar geleden was de prijs 500 dollar, dat die naar 1.700 of 1.800 dollar is gegaan, is gewoon blinde paniek geweest. Want uiteindelijk koop je met goud helemaal niets. Het draait op wat de gek ervoor geeft. De prijs zal gewoon teruggaan naar 500 dollar.

Japin

 

 

 

 

"Strijd tegen corruptie is geen prioriteit voor regering Bouterse”

Terwijl wij met het regeringsdocument “kruispunt” geconfronteerd werden met een voornemen “Kruistocht tegen Corruptie" van de regering Bouterse –Ameerali stellen wij na ruim 3 jaren regeren dat het een kreet blijkt te zijn. De strijd tegen de corruptie is geen prioriteit voor de regering. En op het vlak van integriteit bengelen de politieke loyalisten van deze regering en regeringspartijen  onderaan..

De regering mist een  een geïntegreerd integriteitsbeleid, er zijn wel wetten maar ze worden niet toegepast,. De particul;iere media worden uitgehold doorde journalisten bij die bedrijven weg “te kapen”. Deze personen worden ambtenaren met al de voordelen die daarbij horen.De overheidsmedia worden niet gebruikt om de samenleving voor te lichetn en te informeren,maar worden misbruikt voor populistiche en propagandistich werk.Men maakt zich zelf schuldig aan persoonsverheerlijking.

Anuit de samenleving worden enkele voorstellen gedaan:

* Zo moeten er ethische codes komen voor ministers, leden van kabinetten en parlementsleden. De ministeriële kabinetten leven op gespannen voet met de  task forces die opgedoekt moeten worden.

* Er is één "ombudsman" komen. Burgers zouden zich dan tot dat loket kunnen wenden.

* De anticorruptie-wet moet met de hoogste prioriteit ingediend,behandled en aangenomen worden.

* Het vermogen van de ministers en andere politici die politiek benoemd of gekozen zijn moeten worden gepubliceerd, om na de zittingsperiode na te gaan hoe eventeuele verruiming heeft plaatsgehad.

NPS’er uit Nickerie

April 2013

 

zaterdag 13 april 2013

A MONI E K’BA

 

De regering-Bouterse heeft na 2.5 jaar reeds ernstige financiële tekorten. Beloften worden gedaan,maar die kunnen maar niet worden gerealiseerd omdat de overheid niet voldoende geld heeft. Zo kon bijvoorbeeld de belofte van Bouterse aan de seniorenburgers voor een verhoging niet doorgaan. Met een ordinaire ontkenning geen belofte te hebben gedaan aan de

oudjes te Colakreek dacht men ervan af te komen. Gelukkig zijn er geluidsbanden en beelden die het bewijs kunnen leveren dat hij daadwerkelijk die belofte deed.

 

Zo hebben we die meneer op OW die een dertiende maand salaris beloofde aan ambtenaren zonder ruggespraak te houden met de minister van Financien om te weten of dat allemaal wel mogelijk is. Vanwege bronnen uit het ambtenarenapparaat vernemen wij al maanden hoe precair de financiële positie van deze regering is en dat de toestand alleen maar verergerd is in de laatste drie maanden als gevolg van de enorme verkwisting die wordt gepleegd door het huidige kabinet.

 

Vele miljoenen worden over de balk gesmeten en de inkomsten van de Staat kunnen dat met geen mogelijkheid dragen.

Deze regering wilde  weer eens flink populistisch doen, door gewoon

te doen wat Venetiaan, Hildenberg en Telting niet wilde, namelijk om FISO II niet in een keer uit te voeren.

Zelfs de CLO zag de bui reeds hangen en voelde meer voor een procentuele loonronde in afwachting van verdere studie over de neveneffecten van de uitvoeringvan FISO II. Maar nee hoor, de Mega-Combinatie regering wilde het, zoals altijd, weer eens anders doen en dacht niet aan de consequenties.

 

Dat NDP regeringen door hun niet prudent beleid op financieel en monetair gebied in staat zijn de Surinaamse economie totaal aan de grond te brengen is reeds  bewezen tussen 1980-1987 en tussen 1996 -2000.

 

Thans is men weer bezig met allerlei fromu tori’s waaronder vooral de onderhandse

gunningen op het departement van OW. Allerlei niet gelijk noodzakelijke projecten

wenst men uit te voeren om samen met enkele vriendjes flink wat nyan te

maken en dat allemaal met de tegoeden van dit volk.

 

Dan hebben we de vele reisjes van bewindslieden met entourage en de vele reisjes van het staatshoofd met de inzet van de SLM toestellen. Zelfs de Airbus A 340-300 die de Mid-Atlantische route moet onderhouden voor de SLM, werd onlangs uit het  vliegschema gehaald om naar Equatoriaal Guinee te  vliegen om op bezoek bij President Obiang te gaan. Met deze reis van Bouterse werd de SLM weer eventjes een enorme financiële schade toegebracht. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat een dergelijke reis naar het West-Afrikaanse land de Staat honderdduizenden dollars heeft gekost.

 

Dat moet allemaal uit de staatskas, die toch al zo  ernstig is aangesproken en dreigt leeg te lopen

 

‘Pe a moni fu a people e go’.

De grote Surinaamse zoon,wijlen Andre Telting liet zoveel achter. Telting liet zoveel potentie na. Telting liet megakredietwaardigheid na. Hildenberg en “Telli” waren een geweldig monetair en financieel tandem. De politie en het leger kregen hun legitieme portie en wij konden beter slapen dan nu. Wat gebeurde er echter na Augustus 2010?

Revo-entiteiten en hun “opo opo pajongwaaiers”, kwamen aan de ‘bakabana tafel’ staan en foetsie ging weer alles, in een recordaantal maanden. Schulden aan de Centrale Bank? De Staat, gaat weer mooi in de richting van een miljard SRD. Inderdaad, is het land dan opnieuw in de aap gelogeerd. “Trafassi no bin kan de”. Hoe heet dat ding en kan men het allemaal met enkele woorden duiden? ‘It’s showtime…, it’s deficit hour and foreclosure is looming…, again’.

April 2013

 

REACTIE VANUIT NPS’ER UIT  COMWEWIJNE: “DIAKATI”……………..

 

Bouva zijn grappen. Melvin laat de samenleving met een van de bekender en doorzichtiger prullig aandoende camouflageverhaaltjes weten, dat er niets aan de hand is met  “financiën van Staat”. Ook niet na wat Minister Wijnerman al op een staatsradiostation heeft bevestigd. Kortom, is het algehele volksvermogen  –volgens spinner Melvin– in veilige handen.

Jawel, volgens de lieve amateur spindokter Melvin. Is echt niet aangetast door verspilling. Melvin wil wel, dat alles in de nationale vergaderzaal wordt besproken en niet in de publiciteitsmedia. Wat een inzicht van de overmoedig geraakte en kleurenblinde NDP-jongeling. Met een huidige voorzitter in De Nationale Assemblée wordt toch zo min mogelijk ge-/besproken en waar nodig een winddichte ‘mantel der liefde’ om het huidige kabinet van deze regering Bouterse gewikkeld.

Commewijne 2013

 

ONDERHANDSE GUNNINGEN

 

God noch gebod, kan ze afremmen. Want SU is corruptievrij verklaard. Volgens sommige goedgelovige broeders, dan! Wij weten wel beter. Achttien onderhandse gunningen, ‘mi booooi’.  Dat is veel erger dan toen met Mr. 10 %.

Zowel bij vader als het zoontje van Abrikadabri, gaat het gesmeerd. Full speed…’, en nog wel zonder rem. De een bouwt een bedrijfspand zonder bouwvergunning midden in een woonwijk en krijgt protest van de bevolking. En de ander gunt zonder ook maar enige vorm aan gelijkwaardige bidding, brug en wegdelen.

Buitenproportioneel en variabel.  Weet ook nog onderhands en zonder inschrijving, heel gewoon een vergunning bij papa voor computerimport binnen te halen. Onrechtmatige daden die wel weer in strijd met de comptabiliteitswetgeving zullen blijken.

‘Wan dey fu Sabaku, wan dey fu dem Tjon Tjon…’.  Voor een truck zand en een Motorolla – telefoon in de dienstauto, werd men toen al in de dagen direct na “Februari – 80” opgesloten en te schande gezet. Vindt men het gek, dat donoren zich weer massaal hebben teruggetrokken bij zo een weinig sanitaire lekkage van het volksvermogen en de helaas kwistig geschonken middelen? Is allemaal niet langer te verantwoorden. Niet hier en ook niet in den vreemde.

April 2013

 

 

EVEN OP EEN RIJTJE……….

Gouddeals, mensensmokkel, quorumkwesties, grondenrechten claims, immigrantenproblemen, wildgroei in de bouw door Chinezen, verkrachte ruimtelijke ordening en stadsplanningen, boeteclaims naar/van aannemers, bruggen die voor miljoenen vervangen of zogenaamd gebouwd moeten worden, onderhandse gunningen, illegale occupatie, illegale goudwinning en houtkap.

Concessiehouders in de goud en in de hout die eraan meewerken, dat de lokale voorraden aan natuurlijke hulpbronnen ten behoeve van buitenlanders, worden verkwanseld. En dan de staats “watchdogs” die een weinig (pro-) actief bestaan wensen belijden vanuit de hobbelstoel. Hier en daar, ook nog corrupt geïnvolveerd geraakten.

Ga er allemaal maar aan staan, waar ons land sinds een paar maanden, in verhevigde mate mee belast is geworden. Misbruik en mishandeling van kinderen, daarbij nog steeds niet af-/uitgezonderd.

NPS  PERSDIENST 16 APRIL 2013

 

BRUGGEN

Voor honderden aan miljoenen, zullen bruggen vervangen worden door een maatschappij? Dat blijkt uit de handelingen van De Nationale Assemblée. Hoe is dat zo gekomen? Abrikadabri weet daar enkel antwoord op te geven. Vanuit Of Jee Oh Wee geheel verplicht. Totdat? ‘I sabi toch, san e go pesa…, bika neks no fout’. Alleen al het feit, dat er steeds op het geoffreerde en gegunde , allerlei correcties worden gepleegd of mogen volgen

Geheel buiten elke comptabiliteitsregel.

Nu de zorg om zomaar Euro 600.000,– te moeten betalen aan een suspect bedrijf, dat al in 2000 vervelend werd besproken door de Surinaamse regering .Vindt de samenleving het gek, dat men weer ‘skeer’ is en de staatskas moest worden bijgespekt door middel van leningsingrepen vanuit de moederbank? Juist ja! “Back to the 80-ties”.

APRIL 2013

 

GOWTU DENK A TORI…………………

Wat is er per saldo en wat wordt dus uiteindelijk, de rekening die Suriname zal worden gepresenteerd? Braziliaanse garimpeiros vertellen,  dat zij naar Suriname zijn gekomen omdat hun president “gek” is en daarom de goudvelden in dat land heeft gesloten. Die regering in Brasilia, is niet gek. Zeker niet om garimpeiro-vulles naar Suriname te verkassen en de ultra-armlastige, kwijt te zijn.

Allesvernietigende garimpeiros worden dus met alle genoegen, geëxporteerd naar de Guyanas. De ontwikkelder bestuurders in Parijs, hebben het zaakje allang in de gaten en hebben de mollen in de goudvelden en gronden van La Guyane, met geweld de grenzen overgezet. En dat zijn er maar twee, aan overzetmogelijkheden. De een ligt in het zuiden richting Brazilië over het grensgebergte en de tweede concentreert met de Lawa, waar de Braziliaan gewoon de waterstroom wordt overgezet. Gek in Brasilia? Absoluut niet! Economisch en vernielend uitschot, moet het maar elders gaan proberen.

Suriname slaapt en luistert niet, naar mondiaal georiënteerde wetenschap. Wil vaker niet luisteren. Men richt zich enkel op de korte termijn en kijkt opportunistisch wat er voor de politieke ‘puti’ nog uit te halen is. Totdat in een breder kader ook Zanderij, Vier Kinderen, Saron, Mopoksu, Ayoko, OP, Cabenda, Carolina, La Prospérité zijn dichtgeslibd, uitgemijnd en binnen ‘no time’ verdwenen. Nu al heeft men de kreek die dwars door Wit Santi en de luchthaven Zanderij loopt, compleet verpest. Is Zanderij – I –onder een lumineus Palu-regiem– weer in buitengewoon groot gevaar gebracht. “Heb hart voor Suriname…!?”.

16 april 2013

 

PALU and the areas of interest’. 

De Coroniaanse volksvertegenwoordiger verdedigt met verve, de inzet van zijn Palu-netwerkjes bij het samenstellen van een gouddeal ‘vis a vis’ Canadees/Amerikaans interessegebied. Iamgold/Newmont/Alcoa-Suralco . Maar neemt u wel eerstens kennis van het volgende geplekt op het Internet: http://palu-Suriname.org/index.php?option=com_content&view=article&id=15:gouddeal-met-newmont-niet-in-belang-van-suriname&catid=5:nieuwsarchief&Itemid=8 

Bij 33 Jaar PALU, onder de kop: “DEAL MET NEWMONT NIET IN BELANG VAN SURINAME”.  ‘In zijn huidige vorm is de overeenkomst met Newmont voor de goudreserves in Oost Suriname niet in ons belang. Waarom zou je als Surinaamse regering, in een samenwerking met een buitenlands bedrijf, minder dan 51% van de aandelen willen hebben? Maar als je bovendien de volle 100% in handen kunt hebben, waarom zou je dan genoegen willen nemen met 20%, zoals men dat nu denkt te doen. Kennelijk maakt de Nieuw Frontregering wel een bewuste keus, maar het is een keus waarbij men duidelijk niet bezig is om het Surinaamse belang te dienen, maar dat van dat buitenlands bedrijf’.

Dit is één van de zaken waarvan Jim Hok, voorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), denkt dat het Surinaamse volk de rekening zal presenteren aan de zittende Nieuw Front regering. Hij is van mening dat uit de overeenkomst die men met Newmont wil sluiten over de goudreserves in Oost Suriname, blijkt dat de regering òf mateloos incompetent is, òf dat het NF moedwillig onze natuurlijke hulpbronnen in buitenlandse handen brengt. “In beide gevallen is het tijd om te vertrekken, want zulke regeringen hebben we niet nodig”, aldus Hok, die op 12 maart j.l. sprak in het kader van 33 jaar PALU.

De minister van NH hield vol dat suriname niet minder dan 51% van de aandelen moest hebben in de gouddeal met newmont. WAT NU ?

15 april 2013

 

‘SURINAME HEEFT NIETS TE ZEGGEN BIJ GOUDDEALS’

Suriname heeft geen zeggenschap en mag ook geen controle uitvoeren op de activiteiten van Iamgold en Surgold. wWij moesten in de overeenkomsten t meer zeggenschap en controlebepalingen voor Suriname opnemen in de deals.

Een ander probleem in de deal is  is dat er geen duidelijkheid is over hoe de multinationals de berekeningen hebben gemaakt van de bijdrage van Suriname. Deze liggen rond de 400 miljoen US dollar in beide deals. Hoe  kunnen wij  als land ons  committeren om iets te betalen als er geen overzicht wordt gegeven over hoe de berekeningen zijn onderbouwd, Wij denken dat de berekeningen bewust door de regering worden achtergehouden.

Ook de wijze waarop toekomstige bijdragen van Surinaamse zijde kunnen worden berekend door de maatschappijen baren ons.

NPS persdienst

 

Duistere parktijken komen boven water bij gouddeals.

Waarom produceert de minister van NH de  lijsten van concessieuitgiften/houders in het binnenland niet?. Wij moeten de ernstig verduisterde concessiehouders, zichtbaar maken.Wij hebben documenten die erop wijzen, dat er wel degelijk in het gebied van de Pakirakreek aan de Marowijnerivier, enorme goud- en hout concessies zijn uitgegeven. Ook is er sprake van voorkennis bij de uitgaven van bepaalde concessies. Het komt nu dagelijks voor, dat bij de uitgiften/intrekken van gronden, concessies in het achterland en zelf bedrijfsvergunningen, de duisterheid door deze Overheid, wordt opgezocht. Transparantie is op de weg terug. Het principe van openbaarheid van bestuur lijkt daarmee voorgoed uit het beeld van de argeloos gehouden burgerij. Er staat samenleving nog meer, aan dubieuze zaak te wachten.

 

Mede presentator van bakana tori van de perschef, de heer Hans Chitoe is nog zo een bevoordeelde coalitiegenoot die beloond werd met een concessie van duisenden hectaren voor goud en andere mineralen.

 

Deze regering dient vervangen te worden, er wordt uitverkoop gehouden van de rijkdommen van ons volk.

 

NPS persdienst

15 april 2013

 

MEEDOEN IN DE GOUDDEALS BETEKENT GELD BIJDRAGEN………..

 

De Staat Suriname zou met een ongehoord bedrag moeten inkomen om de toekomst van de goudsector, in samenwerking met buitenlandse mijnbouwmaatschappijen te bestendigen. Nog steeds heeft politiek Suriname geen antwoord op de vraag, waar het geld vandaan zal komen.

 

Laat staan het HARD WERKEND VOLK, dat daarbij betrokken moet geraken. WIJ MOETEN ZORGEN DAT HET NIET aangestuurd wordt door monetaire miskleunen en onverbeterlijke parvenu’s in de periferiemarge

 

APRIL 2013

vrijdag 12 april 2013

Millenniumdoelen: minder dan  1000 dagen te gaan

De millenniumdoelstellingen moeten voor 2015 gehaald moeten worden. De millenniumdoelen zijn acht concrete doelstellingen op het gebied van ontwikkelingshulp. De Surinaamse regering Venetiaan zette deze acht doelen centraal in haar beleid voor ontwikkelingssamenwerking welek tot nu toe gelden. Het krachtige van de afspraak die wereldwijd gemaakt werd is dat het concrete en meetbare doelen in zich houden.

Met nog minder dan duizend dagen is het wenselijk een evaluatie te maken in onze partij ,maar  welke doelstellingen tot nu toe gehaald zijn en aan welke doelen we de komende tijd nog extra aandacht moeten besteden.

Gezegd mag worden dat sinds 1990 extreme armoede wereldwijd met 50% is afgenomen.Hiermee zijn wij nog niet tevreden,de grootste vijand van de mens is armoede en die moeten wij als NPS in onze programma’s steeds de oorlog verklaren. Wij zullen moeten werken aan verdere uitbanning van de armoede in onze samenleving.

Issue’s als deelname van meisjes aan het leerproces is in ons land ruimschoots gehaald,maar aan kindersterfte mag sterker beleid gemaakt worden.Veilig drinkwater is een heikel punt waaraan wij heel veel aandcaht zullen moeten besteden. In 2015 moet tenminste  tweeënnegentig procent van de wereldbevolking toegang hebben tot veilig en schoon drinkwater volgens internationale berichtgeving.

En toch is er ook rede tot zorg. Ondanks de vooruitgang leven er nog altijd 2,5 miljard mensen zonder goede sanitaire voorzieningen. Ook overlijden er nog steeds jaarlijks bijna 300.000 vrouwen aan de gevolgen van hun zwangerschap. Vaak is deze moedersterfte het gevolg van illegale abortus.Elke regering zal de komende jaren onverminderd zich moeten in zetten op vrouwenrechten en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Niet alleen om er voor te zorgen dat jongens en meisjes dezelfde kansen krijgen maar ook om moeders in de toekomst beter te beschermen.

Het laatste VN rapport laat zien wordt millenniumdoelstelling nummer 1, de uitbanning van honger, lang niet gehaald. In 2015 zou het percentage mensen met honger met de helft verminderd moeten zijn. Hoewel extreme honger aanzienlijk is teruggedrongen leven er in Afrika en Zuid-Azië nog steeds 870 miljoen mensen met een tekort aan eten. Mede dankzij de financiële crisis en de sterk stijgende voedselprijzen stagneert de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt op dit terrein.

Er wordt inmiddels op verschillende niveaus hard nagedacht over wat er na 2015 moet gebeuren met de millenniumdoelen en welke onderwerpen op de post-2015-agenda moeten komen te staan. Ook de NPS zal zich moeten inmengen in dit debat en zich  blijven inzetten om honger overal ter wereld en in het bijzonder in ons land uit te bannen en op te komen voor vrouwenrechten.

NPS persdienst

 

vrijdag 5 april 2013

SOOS

 

Partijgenoten
Namens de Partijvoorzitter wordt u uitgenodigd voor de soos op                                  vrijdag 5 april a.s. in Grundyari.
Wij zullen er vanaf 5.30 uur in de middag zijn.

 

Andro Vijzelman zal voor een heerlijke pot zorgen.

Wij zullen informeel de politieke actualiteit bespreken en hopen jullie te mogen verwelkomen.

 

Met de vriendelijke Partijgroeten,

 

NPS persdienst