dinsdag 14 augustus 2012

PRIVATISERING?

 Staatsolie is een Surinaams bedrijf, dat eigendom is van het Surinaamse volk. Het gehele Surinaamse volk behoort voordeel te hebben bij de groei van dit bedrijf. Staatolie boert door de nog steeds hoge olieprijs op de internationale markt heel goed en heeft grootse plannen. De maatschappij investeert momenteel onder leiderschap van Marc Waaldijk voor honderden miljoenen dollars in een nieuwe raffinaderij, die de onderneming in staat moet stellen bij voltooiing diesel en gasoline voor de thuismarkt te produceren. Deze investering heeft een enorm spin-off effect en vele Surinamers verdienen nu reeds wat extra’s aan de bouw van deze raffinaderij.

Ook is Staatolie in samenwerking met buitenlandse maatschappijen aan het kijken of er buitengaats ook aardolie ligt, die ze bij een eventueel fonds kan aanwenden voor raffinage in de thans in constructie zijnde raffinaderij. Het gaat goed met Staatsolie en dat maakt, dat de “haaien” thans rond het bedrijf zwemmen en hun slag willen slaan door middel van een zogeheten privatisering van de aandelen. De regering-Venetiaan had destijds ook de keus tot privatisering over te gaan van Staatsolie, maar koos daar heel bewust niet voor, omdat ze wilde dat het bedrijf in Surinaamse handen zou blijven en de samenleving maximaal van dit bedrijf zou kunnen profiteren.

Staatsolie moest maar geld zien te lenen en dat kon natuurlijk ook op de lokale markt. Deze actie bleek heel succesvol en Staatsolie kreeg de beschikking over tientallen miljoenen dollars. De huidige NDP plus regering heeft altijd al vreemde plannen gehad met dit nationale bedrijf. Onder de regering-Wijdenbosch (1996-2000) wilde men het bedrijf helemaal afstoten aan het Canadese bedrijf Fletcher. Door stakingen en opstand binnen de onderneming ging deze deal gelukkig niet door. Staatsolie werd behouden voor Suriname.

Thans heeft men een ander plan “Privatisering” ofte wel het verkopen van een deel van de aandelen van Staatsolie. En juist daar kruipt een addertje onder het gras. Bij de vakcentrale C-47, de overkoepelende organsatie van de Staatsolie Werknemers Organisatie, is men zeer ongerust over deze plannen van de regering, omdat men nog steeds niet echt weet wat de overheid met deze privatisering beoogt. Bij de vakcentrale leeft het vermoeden, dat men de aandelen aan buitenlanders wil verpatsen en dat de opbrengsten dan een vreemde bestemming zullen krijgen. Het is voor de vakbond en de voormelde overkoepelende organisatie helemaal niet duidelijk wie gaat kopen en wie de opbrengsten gaat opstrijken.

Men is nu al bang, dat bepaalde mensen er met de opbrengsten vandoor zullen gaan. Ook vreest de vakbond binnen het bedrijf, dat de werknemers niet in aanmerking zullen komen voor aandelen als die eenmaal in de verkoop belanden. Met argusogen wordt de zaak gevolgd en het moet voor de overheid duidelijk zijn, dat er acties zullen worden gevoerd als de aandelen van Staatsolie zullen worden verpast ten voordele van een kleine groep corruptelingen in en buiten de huidige regering.

De regering-Bouterse dient te beseffen, dat de acties van mei 1999 wederom gevoerd kunnen worden als men gaat zwendelen met de belangen van dit mooie en uitstekend functionerende bedrijf, dat van ons allen is en niet van een toevallig aan de macht zijnde regering. Naar onze mening is men binnen dit kabinet aan het aftasten hoever men kan gaan met Staatsolie om er zelf beter van te worden. De vakbond dient daarom te allen tijde alert te blijven en ook de niet-staatsmedia behoren dat te zijn en te blijven. Wij blijven de zaak in ieder geval op de voet volgen en zullen er zeker melding van maken als men de belangen van dit volk wederom zal proberen te verkwanselen.

 

Geen opmerkingen: