vrijdag 6 mei 2011

Wij hadden gewaarschuwd.

05 May, 14:40
De Nationale Partij Suriname had daags na het verkiezing van D.Bouterse tot president gewaarschuwd om alert te zijn en de gangen van de nieuwe regering goed na te gaan. Deze regering stelt door de drogreden “nieuwe beleidsinzichten” loyaliteit boven kennis. Posities worden door loyalisten ingenomen die de afgelopen periode de regering Venetiaan publiekelijk aan te vallen met leugens en laster. Onze vrijheden hebben wij met z’n allen herwonnen op de dictatuur uit de jaren 80. Vrijheid heeft onderhoud nodig. Wij mogen niet in slap dompelen. Wij merken dat één van de peilers van de democratie onder zware druk komt te staan. De Persvrijheid wordt uitgehold. De kranten ‘De West’ en ‘Dagblad Suriname’ worden uitgesloten verslag te doen van het beleid van de President omdat zij niet meer worden uitgenodigd, omdat zij als medium worden gestigmatiseerd als anti. Naast de schrijvende pers wordt nu ook radio en TV Apintie niet uitgenodigd door het kabinet van de president voor persconferenties en andere activiteiten. Er komen ook geen opdrachten voor uitzending van programma's van het kabinet van de president. Men wil door het niet adverteren deze media kapot maken en zodoende alle “grib” krijgen op de vrije pers. De verklaring van radio en TV Apintie spreekt boekdelen in dit verband. De verklaring luidt alsvolgt:
“De directie van Apintie Radio en Televisie en de medewerkers maken zich bezorgd over de wijze waarop delen van de regering omgaan met de media in Suriname. Eerder hebben ook de voorzitter van de Surinaamse Journalisten Vereniging en de hoofdredacteur van Starnieuws hun bezorgdheid uitgesproken. Al geruime tijd worden Apintie en andere kritische media niet uitgenodigd voor persconferenties en andere activiteiten van het kabinet van de president.

Apintie heeft hierover verschillende keren een telefonisch onderhoud gehad met de heer Cliff Limburg en mevrouw Carla van Dijk, beiden van het kabinet van de president, echter hebben deze gesprekken er niet toe geleid dat hier verandering in is gekomen daar deze beide personen Apintie geen duidelijk antwoord konden geven waarom Apintie wordt overgeslagen.

Uitholling persvrijheid
Intussen komen er ook geen opdrachten voor uitzending van programma's van het kabinet van de president. Hiervan hebben ook andere media zoals dagblad De West en Dagblad Suriname melding gemaakt.

Ook het wegkopen door de regering van mediawerkers van verschillende mediahuizen tegen hoge lonen zien wij als uitholling van de persvrijheid.

De directie van Apintie radio en televisie en de medewerkers zijn hierdoor ernstig bezorgd over de democratie die gestoeld is op informatie en vrijheid van meningsuiting en zij wijzen er op dat zij zullen blijven werken aan het brengen van de juiste informatie naar de samenleving.
De media kunnen alleen een positieve rol spelen in de democratie als zij daartoe in staat worden gesteld door de samenleving. Wij zullen er met z`n allen voor moeten waken dat onze vrijheid van meningsuiting bewaard blijft”, aldus het persbericht.

NPs persdienst

Geen opmerkingen: