zaterdag 7 mei 2011

Reactie Venetiaan op beledigingen Bouterse aan DNA

Nieuw Front-parlementariër Ronald Venetiaan zegt dat Bouterse het parlement van 1975-1980 in zijn toespraak “een trap na” heeft gegeven en het huidige ook nog eens “een broekje” heeft aangetrokken. “Daadwerkelijk ongehoord”, typeert Venetiaan de uitspraken van Bouterse. Hij vindt het overigens “opvallend en tekenend” dat Bouterse, die in februari 1980 met militair geweld een democratisch gekozen parlement en regering opzij zette, die staatsgreep en de zeven jaren daarna toen hij als dictator regeerde, niet heeft genoemd in zijn historische discours over Surinames parlementaire geschiedenis. Duidelijk is, vervolgt de NPS’er, dat Bouterse nooit respect heeft gehad voor het parlement van Suriname en de volksvertegenwoordiging.


“Die trap is gegeven aan dat parlement. Het is bekend dat hij dat parlement vernietigd heeft en vervolgens demonstreert hij zijn instelling en zijn houding door het zittende parlement ook nog een trap te geven.

Ook coalitielid en Bouterse’s partijgenoot Melvin Bouva (MC/NDP) vindt de uitspraak van de president “misplaatst” en prematuur. Hij is van mening dat precies zoals wordt gesteld dat de huidige regering pas aanzit en dus nog moeilijk op basis van haar prestaties kan worden beoordeeld, het huidige parlement ook pas enkele maanden aanzit en niet op een dergelijke wijze bejegend en beoordeeld kan worden door de president. “Als hij het huidige parlement bedoelt, dit parlement waar mevrouw Simons leiding aan geeft, waar Melvin Bouva deel van uitmaakt, waar Misiekaba en Castelen nu lid van zijn, dan vind ik het een misplaatste uitspraak”, zegt Bouva.


Het is volgens hem veel te vroeg om nu al een zuiver oordeel te vellen over het functioneren van de regering en hetzelfde geldt voor het college. Hij heeft er alle vertrouwen in dat het parlement de komende periode zodanig zal functioneren, dat de beoordeling van het publiek positief zal zijn. Indien Bouterse zijn beoordeling baseert op de wijze waarop de afgelopen twintig jaar invulling is gegeven, afgezet tegen wat met de grondwet van 1987 werd beoogd, zegt Bouva enigszins begrip te kunnen hebben voor de uitlatingen van het staatshoofd. “Inderdaad is het parlement de afgelopen decennia niet geweest wat we vanuit de gedachte in de nieuwe grondwet ervan zouden willen maken”, stelt de politicus.


Bron DWT

Geen opmerkingen: