woensdag 25 mei 2011

Venetiaan: "Volk moet les leren uit verkeerde keuze 25 mei 2010"

NPS-voorzitter Ronald Venetiaan tijdens de verkiezingscampagne een jaar geleden. (Foto: Edward Troon)
25 May, 04:30


NPS-voorzitter Ronald Venetiaan tijdens de verkiezingscampagne een jaar geleden. (Foto: Edward Troon)
"Het Surinaamse volk heeft een harde les te leren uit de verkeerde keuze die het een jaar geleden heeft gemaakt, op 25 mei 20110. Wij zullen er hard aan werken dat de samenleving deze les niet vergeet”, zegt ex-president tevens NPS-voorzitter Ronald Venetiaan”.

Terugkijkend op de verkiezingen en op negen maanden regering Bouterse/Ameerali, constateert Venetiaan dat op twee cruciale fronten - financieel en sociaal-economisch - de politieke verandering niet goed heeft uitgepakt.
Volgens de ex-president worstelt de regering nog met het doorvoeren van maatregelen die "moordend" zijn. Tegelijk is grote haast aan de dag gelegd om deze zware maatregelen uit te voeren. "Rampzalig" noemt Venetiaan het, dat er na een jaar geen duidelijk omlijnd beleidsplan is van de regering.

Perspectieven ontbreken
Venetiaan zegt dat niet het verschil in beleid een probleem is, maar het feit dat het beleid volgens hem geen perspectieven biedt voor de toekomst. De ex-president zegt het al dat kort na het aantreden van de nieuwe regering te verwachten was dat het verkeerd zou lopen. “Het ligt niet aan de kwaliteit van het team van ministers. Sommigen hebben het, anderen niet. Het probleem is dat de dienst wordt uitgemaakt door alleen de president en de vicepresident die zich laten adviseren door personen die eigenlijk geen advies uitbrengen maar op niet-realistische wijze mee dromen”, zegt Venetiaan.

De politicus zegt dat, toen het Nieuw Front in 1999 het landsbestuur overnam van dezelfde politieke constellatie die nu aan het bewind is, er "chaos" was. “Toen waren ook maatregelen nodig, een aanpassingsprogramma. Je rekent op steun van buiten die niet altijd of niet direct aanwezig is. We hebben de maatregelen toch genomen. Maar je gaat niet eerst het volk armer maken dan het al is en daarboven geen perspectieven bieden. Het was toen geen gefantaseerde chaos zoals de regering nu staat te roepen. Toch hebben we toen met alle sociale partners en anderen overleg gepleegd hoe de zaak gezond te maken. Je moet eerst een rustpunt bereiken.”

Roer omgooien
Voor de ex-president is het geen vraag hoe lang na het aantreden je kritiek mag leveren of het beleid mag beoordelen. “Dat verschilt voor elk beleid, belangrijk is wat je overneemt en het beleid dat je voert. Toen wij (Front) in 1996 het veld moesten ruimen, hebben we een stevige en gezonde situatie achtergelaten. Die is toen binnen de kortste keren naar de knoppen geholpen”, zegt hij.

Een ander kritiekpunt van Venetiaan is het feit dat de regering dringend op zoek is naar meer inkomsten voor haar beleid, terwijl zij toch een hoop projecten heeft aangekondigd zonder te weten hoe die gefinancierd gaan worden. De grootste belofte van de regering, dat de mens centraal zou staan in haar beleid, is nu gebleken "een loze" te zijn. Venetiaan zegt niet te verwachten dat de regering het na dit slechte jaar beter zal doen. Dat zal volgens hem sowieso niet lukken als de regering vasthoudt aan een "moordende" government-take, invoering van de motorrijtuigenbelasting en andere belasting maatregelen.

Wilfred Leeuwin

Bron: www.starnieuws.com

Geen opmerkingen: