ONAFHANKELIJHEID EN VRIJHEID
VREEDZAAM OVERLEG boven NUTTELOOS GEWELD
Op 25 november 1975 hebben wij bij het realiseren van onze Onafhankelijkheid en de vestiging van de Republiek Suriname, met zijn allen afspraken gemaakt over de wijze hoe wij onze samenleving wensten in te richten. Wij zijn overeengekomen wat onze rechten en onze plichten voor de toekomst zouden zijn en hebben die in onze Grondwet vastgelegd. In de Grondwet hebben wij toen ook opgenomen hoe de verhouding tussen het wettig gezag en de gewapende machten, waaronder het leger, moesten zijn.
In zijn boodschap aan het Volk van Surinaame en aan de gehele wereld, heeft de toenmalige Minister-President Henck Arron het volgende aan de gemeenschap voorgehouden: “Het oplossen van geschillen zal d.m.v. onderhandelingen tot stand moeten komen en niet door geweld in welke vorm dan ook. En mocht Suriname ooit partij zijn in enig konflikt, dan zal het streven erop gericht zijn de wederpartij te overtuigen van de fundamentele betekenis van een vreedzame oplossing in tegenstelling tot het nutteloze van bloedvergieten”.
DE COUP VAN 25 FEBRUARI 1980
GEPLEEGDE MISDADEN
Helaas heeft het Surinaamse Volk moeten ervaren hoe een aantal personen in en rond ons leger gehandeld hebben, toen het eigen belang van de oprichting van een vakbond binnen het Leger bleek te stuiten tegen de legitieme bezwaren van de toenmalige wettig gekozen regering daartegen.
Bij de coup op 25 februari 1980, gepleegd op instigatie en instructie van Nederlandse militaire deskundigen, heeft een groep van zestien Surinaamse militairen onder leiding van D.D.BOUTERSE de Grondwet met de voeten getreden en aldus verraad gepleegd aan de Republiek Suriname. Het bloed van diverse rechtgeaarde Surinamers is daarbij gevloeid.
MARTELING, MOORD EN MASSASLACHTING
Ook na 25 februari 1980 zijn mensen op gruwelijke wijze gemarteld en omgebracht, bij de verscheidene gevallen van geїsoleerde moord, standrechtelijke executie, massamoord en massaslachting. De avondklok werd ingesteld en het Volk werd van tal van zijn rechten, waaronder zijn mensenrechten, beroofd. Bijeenkomsten van religieuze gemeenten en van politieke organisaties werden verboden verklaard en de persvrijheid en het recht van vrije meningsuiting werden opgeheven. Diverse personen zijn ernstig mishandeld en nog meer personen zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie, op basis van willekeur opgepakt en gevangen gehouden. De vernederingen die politiebeambten zijn aangedaan, liggen nog vers in het geheugen.
SCHENDING VAN HET RECHT OP COMMUNICATIE, VAN DE PERSVRIJHEID EN VAN DE POLITIEKE RECHTEN
De telefoonlijnen werden opzettelijk gesaboteerd. Radiostations kregen een zendverbod opgelegd. Twee radiostations werden opgeblazen en in brand gestoken, welk lot ook de gebouwen van een krantenbedrijf en van een vakcentrale ten deel viel. Persmedia die bereid waren zich te onderwerpen aan censuur van het militair regiem mochten hun productie hervatten, voor de rest werd ze een verschijningsverbod opgelegd.
Het partijcentrum van de Nationale Partij Suriname op Grundyari is overhoop gehaald en de leden is de toegang tot het partijcentrum ontzegd. Die ontzegging heeft maar liefst zeven jaren geduurd.
MISDADEN OOK NA VERLEENDE AMNESTIE
Vele van deze misdaden zijn gepleegd zelfs na de wet waarmee het Parlement van de Republiek Suriname, zij het onder invloed van militaire intimidatie en diplomatieke druk, aan de coupplegers van 25 februari 1980, kwijtschelding van strafrechtelijke vervolging verleende, voor de misdaad van de coup zelf en voor andere, in relatie tot die coup gepleegde misdaden. Ondermeer werd, na deze “amnestiewet”, het Parlement zelf ontmanteld door de buitenwerkingstelling van de Grondwet.
VERNIETIGING VAN ONZE ECONOMIE
Ook op het gebied van het financieel en monetair beheer en van de nationale economie, heeft het militair regiem vernietigende effecten gehad, dit ondanks de ruime financiёle ondersteuning van Nf 500 miljoen die de coupplegers, zonder voorwaarden, ontvingen van de Nederlandse Regering.
25 FEBRUARI 1980
GEEN BEVRIJDING EN VERNIEUWING
Bovengenoemde en vele hier niet genoemde misdaden, tegen de Staat, tegen burgers, hun organisaties en bedrijven, sommige van deze misdaden vallend onder de noemer “misdaden tegen de menselijkheid”, geven in het geheel geen reden om 25 februari te introduceren als “Dag van Bevrijding en Vernieuwing”.
Waarvoor wij wel redenen hebben en waartoe de Nationale Partij Suriname het Volk van Suriname oproept, is een “DAG VAN NATIONALE ROUW EN BEZINNING”
Dit geldt temeer nu wij thans niet alleen een regering hebben, waarbij coupplegers van 1980 de macht uitoefenen in ons land, maar dat bovendien die coupplegers in woord en daad ook nog duidelijk maken, dat zij nog steeds moeite hebben om zich te onderwerpen aan de Grondwet van de Republiek Suriname, moeite om het boven de Regering gestelde gezag van De Nationale Assemblee te respecteren en moeite om met zorg om te springen met de monetaire, de financiёle en de economische belangen van het Volk.
25 FEBRUARI
DAG VAN NATIONALE ROUW EN BEZINNING
Nationale Rouw om al de slachtoffers die de staatsgreep heeft gemaakt en om de vernietiging van de verworvenheden en de verhoudingen die ons Volk zekerheden en perspectieven boden in de jonge Republiek Suriname;
bezinning om versterking van het besef dat het bevorderen van de vooruitgang van onze natie voor de huidige en toekomstige generaties, alleen maar mogelijk is in vrijheid en in een klimaat van respect voor de menselijke waardigheid.
De NPS
De Nationale Partij Suriname (NPS) is de partij voor iedereen, de partij voor alle Surinamers. De partij waar jonge en ervaren politici elkaar ontmoeten. Ons constant doel is de sociaal economische en culturele ontwikkeling te vergroten in Suriname. We gaan hierbij uit van idealen gebaseerd op grondslagen als: vrijheid, democratie, verdraagzaamheid, verantwoordelijkheid, sociale rechtvaardigheid, duurzaamheid, solidariteit en de gelijkwaardigheid van alle mensen. De uitgangspunten die uit deze overtuiging voortvloeien, zijn de idealen en de grondslag van de NPS-politiek.
Kijk voor meer informatie ook op onze website www.nps.sr
Geen opmerkingen:
Een reactie posten