donderdag 4 juli 2013

 

VERKLARING LANDELIJK PLATFORM SLAVERNIJVERLEDEN OVER UITSPRAKEN VAN DE PRESIDENT VAN REPUBLIEK SUIRNAME, DESI DELANO BOUTERSE

 

Het Landelijk Platform Slavernijverleden, de Afrikaans Europese Vrouwenbeweging Sophiedela  en het AAD netwerk Nederland hebben met grote verbazing kennisgenomen van de uitspraken van de President van de Republiek Suriname, Desi Delano Bouterse, met betrekking tot het Vergeven van de Kolonisator, in casu Nederland, voor de ‘misdaden tegen de mensheid’, in casu tegen de slachtoffers van de Trans Atlantische Slavenhandel en Slavernij.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden c.s. herhaalt wat al eerder door haar is opgemerkt, dat haar rol ten aanzien van de belangenbehartiging in het kader van de verwerking van het Nederlandse slavernijdossier onverkort wordt voortgezet. Wij zijn het onze voorouders die hebben geleden onder het verwerpelijk slavernij instituut verplicht. Wij zijn het onze huidige en toekomstige generaties verplicht om alles te ondernemen om Racisme tot aan de wortel aan te pakken. En om alles te ondernemen wat nodig is om het RECHT te laten zegevieren. Dit, ook in gedachten, de statements, die op één op volgende VN Wereldconferenties (2001 en 2009) door diplomatieke vertegenwoordigers van Republiek Suriname in Durban respectievelijk Geneve zijn uitgesproken.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden is het geheel eens met de Raad van Kerken, voor haar visie en missie ten aanzien van het zetten van verdere stappen om te komen tot Genoegdoening.

Het Landelijk Platform Slavernijverleden roept daarom de President van de Republiek Suriname, Desi Delano Bouterse op, om zijn uitspraken te heroverwegen met als resultaat, die terug te nemen, en vervolgens excuses aan te bieden aan de vele nazaten van de slachtoffers van het Nederlandse slavernijverleden, die door de uitspraken van de President zijn gekwetst.

En dit ook te doen in afwachting van de FORMELE VRAAG van NEDERLAND om Excuses en/of om VERGEVING.

Dit, ook vanuit het perspectief van de Surinaamse Diaspora Strategie van het Kabinet Bouterse-Ameerali.

En uit respect voor de Nederlandse (Afrikaans) Surinaamse Nazaten die hier zijn omdat Nederland in Afrika en in Suriname was.

Wij Haten niet, Wij strijden voor het recht dat ons toekomt om op te komen voor degenen die niet meer kunnen praten. Die gestreden hebben voor de vrijheid. Anders is 150 jaar strijd voor Niets geweest.   

Namens de Nazaten van de slachtoffers van de tot slaaf gemaakten, achterbannen van het Landelijk Platform Slavernijverleden en aanverwante organisaties.

Mevrouw Drs. Barryl A. Biekman

 

Geen opmerkingen: