donderdag 26 november 2009

Twinningproject sluiproute indoctrinatie

Paramaribo - President Ronald Venetiaan heeft Surinames jaardag opnieuw aangegrepen om te waarschuwen voor het bewaken van de soevereiniteit. Hij is zich ervan bewust dat de wereld steeds meer wordt aangestuurd door internationale regels die goede doelen dienen, maar zegt dat het land alert moet zijn dat deze regels de soevereine status niet bedreigen.Ook de rol van donoren liet het staatshoofd niet onbetuigd.“Wij zijn bereid nieuwe samenwerkingen te omarmen, onder voorwaarde dat ze (de donoren...red.) onze soevereiniteit respecteren”.

 De vorige week uitte Venetiaan harde kritiek op onder meer de Twinningfaciliteit en de manier  waarop Nederland (gesteund door Surinaamse counterparts) hiermee Surinames status van onafhankelijke natie zou vertrappen. “Wij zijn zelf in staat ons land te ontwikkelen”, luidde de onomwonden boodschap. Hij vindt dat Surinamers ook bij projecten die binnen de zogeheten Twinningfaciliteit met Nederland vallen, goed moeten letten op de bescherming van de soevereiniteit van Suriname. Venetiaan verduidelijkt tegenover dWT zijn uitspraken tijdens een ontmoeting met NPS-Rotterdam en stelt dat deze faciliteit een andere wijze is om personen naar Suriname te brengen, die de invloed van Nederland opnieuw willen vestigen. Mogelijkheid bestaat dat enkele Surinamers die het gevaar wel zien, toch zwichten voor de euro's. “Ik zou maar nagaan wat voor zachtmakende invloed geld heeft”, waarschuwt het staatshoofd.

Nieuwe samenwerkingsprojecten met de ex-kolonisator op lagere niveaus moeten goed worden bestudeerd op mogelijke indoctrinatie. De Twinningfaciliteit Suriname-Nederland kwam in 2002 tot stand en heeft zich vooral gericht op het onderwijs, de jeugd dus. Veelal worden Nederlanders van Surinaamse afkomst als trainers of coördinatoren aangesteld. Nederland wil met dit project het onderwijs in Suriname verbeteren. Schoolbesturen, -leiders, docenten en leerlingen van de landen werken samen voor een “kwalitatief hoogwaardige” uitwisseling. Studiereizen maken deel uit van het plan met nadruk op “kwaliteitsverbetering van het onderwijs” in Suriname.

Bekend is het project Leri For Life voor kinderen van het binnenland, dat wordt uitgevoerd binnen dit Twinningproject. Ook de Stichting Projecten, RKBO, Onderwijs der EBGS en Sanatan Dharm Suriname participeren, waardoor de Nederlandse invloeden vanaf de basisschool dreigen bij alle onderwijsinstituten. Daarnaast bestaat het samenwerkingscontract voor het opzetten van een kennisinstituut voor bestuursambtenaren bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling gefinancierd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De ex-Surinamer Barryl Biekman is als deskundige door VNG aangesteld voor dit project.

Gisteren in zijn toespraak in verband met 34 jaar Srefidensi, benadrukte Venetiaan dat het land in zijn korte geschiedenis als onafhankelijke natie ook dramatische dieptepunten heeft gekend. Al dan niet opgedrongen of “ons zelf aangedaan”. Desondanks is het gelukt om democratie en rechtsstaat te herstellen en de economie weer uit het slop te krijgen. De culturele diversiteit die verder is gaan bloeien werd ook als voorbeeld gesteld, evenals de manier waarop tot nu toe met de financiële crisis is omgesprongen. “Wij mogen trots zijn”, hield Venetiaan zijn gehoor voor. Tot slot prentte de president Surinamers in het eigene veel beter te waarderen. “Suriname is geen land van melk en honing, maar wel het land van manja’s, papaya’s, knippa’s, bana’s en boulanger”, illustreerde hij het eigene.-.

door Fenny Zandgrond en Vernon Texel DWT
26/11/2009

Geen opmerkingen: