donderdag 26 november 2009

Ruth Wijdenbosch op ICC meeting: ‘Missie beëindiging straffeloosheid ligt bij eenieder’

DEN HAAG/PARAMARIBO - De missie van het eindigen van straffeloosheid ligt bij eenieder. Toegegeven moet worden dat de meeste verdachte internationale criminelen niet worden geïdentificeerd, niet worden gearresteerd en niet worden berecht door het Internationaal Strafhof (ICC) of door de bevoegde nationale rechterlijke instanties. Echter moet er een einde komen aan deze betreurenswaardige gang van zaken, vindt Nieuw Front/NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch.

Ze sprak namens de Parliamentarians for Global Action (PGA) tijdens de staatshoofdenvergadering van lidstaten van Het Statuut van Rome, regelende het Internationaal Strafhof. Wijdenbosch is sinds vorige week in Den Haag te gast bij het Internationaal Strafhof. Ze heeft maandag een delegatie uit Zweden begeleid naar het Strafhof alwaar er gesprekken zijn gevoerd met de president van het hof, Sang-Hyun Song en de openbare aanklager Luis Moreno Ocampo. De delegatie heeft verder een rondleiding gehad in het hof. Een soortgelijk bezoek is in 2007 afgelegd door Surinaamse parlementariërs, waar Wijdenbosch de leiding van had.

Suriname is nu volwaardig lid van het Statuut van Rome en participeert in die hoedanigheid in deze vergadering die gaat over de organisatie van het Strafhof, verantwoording over het werk van de verschillende organen van het Strafhof en de verkiezing voor de invulling van openstaande functies. De Surinaamse delegatie wordt geleid door Winnifred Roemer van het ministerie van Justitie en Politie. Verder gaat de discussie over de Review Conference die in Kampala volgend jaar gehouden zal worden over het functioneren van het Strafhof, de pijnpunten en de vorderingen. Ook het strafbaar feit van agressie dat voorkomt in het statuut maar nog niet werkt doordat er geen omschrijving is, zal aan de orde komen zegt Wijdenbosch. De Verenigde Staten van Amerika (VS) neemt ook deel aan deze vergadering en heeft toegezegd om in Kampala te zijn als waarnemer.

Dit betekent volgens Wijdenbosch een verandering van positie van de VS tegenover het Strafhof dat hij tot voor kort zeer agressief bevochten heeft. Het punt van strafbaar stellen van agressie is heel belangrijk voor de VS. Als Washington lid zou zijn van het hof en hij zou ingrijpen in een andere lidstaat, kan hij voor het Strafhof worden gebracht. “Kampala in maart 2010 zal daarom heel belangwekkend zijn,” stelt Wijdenbosch. “Zoals een Amerikaanse participant op een NGO-meeting voor Aziatische landen zei: Het is niet dat de VS plotseling de good guys geworden zijn, maar het is belangrijk voor hun wat de omschrijving van agressie als strafbaar feit zal worden en daar willen zij ook invloed op uitoefenen, al is het vanuit hun waarnemersstatus”, aldus de parlementariër.-.

Door Eric Mahabier DWT
26/11/2009

Geen opmerkingen: