maandag 10 januari 2011

Johan Adolf Pengel een onvergetelijke politicus.

Op 20 januari 1916 schonk Adolphina Jacquelina Romet, echtgenote van Cornelis Pengel, in haar woning aan de Wanicastraat BR 147 het leven aan Johan Adolf Pengel. Jopie Pengel, heeft zich altijd als vriend van het volk opgesteld. Een man van verzet in het bijzonder tegen macht, als eerste beginsel.Jopie had al sinds de schoolbanken felle discussies met de m.n. uit Nederland komende leerkrachten die zaken teveel door een Nederlandse bril bekeken. Jopie zijn politieke carrière begon enkele maanden voor de eerste algemene verkiezingen,30 mei 1949. Vanaf zijn toetreden in de Nationale Partij Suriname deed Pengel van zich spreken.De NPS heeft zich onderscheiden van andere politieke partijen door op voorstel van Pengel kandidatenlijsten samen te stellen op basis van voorverkiezingen.De Nationale Partij Suriname won de verkiezingen van mei 1949, en Pengel trad als gevolg van de uitslag toe op donderdag 9 juni van dat jaar tot de Staten van Suriname.In de periode 1954 tot 1955 bekleedde hij de funktie van Voorzitter van de Staten. Jopie Pengel heeft een werkzaam aandeel gehad in de totstandkoming van het Statuut voor het Koningkrijk der Nederlanden.Het gedenken van Johan Adolf Pengel als politicus kan niet zonder het noemen van wijlen Jagernath Lachmon,voorzitter van de VHP.De bijzondere politieke verstandhouding tussen deze twee grote Surinaamse politici kwam tot uitdrukking, toen Lachmon aan Jopie de zetel van Saramacca aanbood, nadat bleek dat laatste niet gekozen was als volksvertegenwoordiger.
Voorts mogen wij lof toe zwaaien aan Johan Adolf Pengel en Jagernath Lachmon voor hun politiekvoering die steeds gericht is geweest op verbroedering.
De periode 1958-1967 wordt dan ook vaak aangeduid als politiek de meest stabiele van ons land.. In 1958 werd de heer Pengel door de Gouverneur benoemd als formateur,nadat zijn partij samen met de PSV en de VHP de verkiezingen had gewonnen.In hetzelfde jaar werd hij fractieleider van de NPS en vijf jaar later-1963 dus- volgde zijn verkiezing als voorzitter van de partij. Pengel heeft zich ook sterk gemaakt voor één der grondbeginselen van de NPS n.l. een vrij en onafhankelijk Suriname. Jopie Pengel heeft 3 kabinetten als Minister President geleid. Zijn visie op het financieel economische beleid was een zo gediversifiëerd als mogelijke economische ontwikkeling te bewerkstelligen. Vanwege de grote verdiensten voor land en volk werd onze internationale luchthaven bij Zanderij naar hem vernoemd (Johan Adolf Pengel International Airport). Op 5 juni 1974 werd op het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo een standbeeld van Pengel onthuld door zijn echtgenote mevrouw L.E.J. Pengel-Augustuszoon. Ook kent de NPS het Johan Adolf Pengel Instituut (JAPIN), een onderdeel van de Adviesraad. Pengel overleed op 54-jarige leeftijd in 's Lands Hospitaal te Paramaribo.
Met zijn citaat “ ....maar al houden wij niet van elkaar,laten wij elkaar toch omhelzen als het gaat om het groter heil van Suriname en het Surinaamse volk,want er is maar één Suriname” herdenken wij zijn geboortedag.

NPS-Secretariaat

Bron: Jopie Pengel 1916-1970 (Dr.Hans Breeveld)
Groei temidden van beroering (Fred Ormskirk)

Geen opmerkingen: