dinsdag 26 juli 2011

Vreemde ontwikkelingen rond Scalain In Brokopondo: ”Politie mag pontonbewakers niet “lastig vallen”



Een dorpeling (l) in debat met een gewapende bewaker (r) op de mysterieuze goudponton op het Afobakastuwmeer. Zwijgt de regering over de eigenaar van de ponton, nu wil de politie ook al niet praten over de gewapende bewakers, die maandag schoten losten om dorpelingen op afstand te houden. Hun zwarte uitmonstering vertoont wel veel overeenkomsten met het tenue van de Counter Terror Unit (CTU). Overigens heeft de regering aan de politie gevraagd de gewapende beveiligers met rust te laten.
Het Korps Politie Suriname (KPS) rukte maandag jongstleden met een sterke eenheid uit naar Brokopondo nadat gewapende mannen vanaf een omstreden goudponton op het Afobakastuwmeer schoten hadden gelost. De politie-eenheid kan echter niet veel uitrichten, omdat “hogerhand” daar een stokje voor zou hebben gestoken. De schoten vielen tijdens een schermutseling tussen de bemanning van de ponton en protesterende dorpelingen uit de omgeving, die de waterweg hadden geblokkeerd. Tot en met vandaag kan de politie nog niet vertellen wie de gewapende mannen op de ponton zijn en wat het onderzoek naar het schietincident heeft opgeleverd.
Een functionaris op de afdeling Voorlichting en Publiciteit van het KPS zei vanmorgen onomwonden aan De West, dat de regering de politie heeft gevraagd de pas in te houden. ,,Het is een complexe zaak,” zei de politiefunctionaris verder. Het politieonderzoek zou gestagneerd worden, doordat de politie zich moet inhouden, aangezien de regering zelf bezig zou zijn met de kwestie. Er zouden op regeringsniveau onderhandelingen gaande zijn onder meer met betrekking tot de bevoegdheden van de pontoneigenaar om op bepaalde plaatsen te mogen werken. Ondertussen staat het onderzoek naar het schietincident, de legaliteit van de wapens en de rechtmatigheid van de schotenwisseling op losse schroeven. De politie kon vanmorgen niet veel zeggen toen De West vroeg of de gewapende mannen op het vaartuig politieagenten, militairen of particuliere beveiligers zijn. Dat de regering aan de politie heeft gevraagd om de zaak met terughoudendheid aan te zien, voedt eerdere geruchten als zou de ponton deels of in het geheel toebehoren aan een invloedrijk persoon dicht bij president Desiré Bouterse.
Verhalen als zouden de gewapende mannen tot de Counter Terror Unit (CTU) behoren, waarvan Bouterse’s zoon Dino in de top is, zijn nog niet ontkracht. De uitmonstering van de beveiligers heeft wel veel weg van het tenue van de leden van CTU. Dorpelingen uit de omgeving hadden dit al eerder opgegeven als een reden waarom noch de regering, noch de politie een vinger durfde uit te steken. Het schietincident van maandag vormde een climax in de opgekropte spanning, die enkele maanden geleden de kop begon op te steken.
Volksvertegenwoordiger Ronny Asabina had enkele maanden terug op aangeven van dorpelingen uit de omgeving van Sarakreek geprotesteerd tegen het voornemen van een ondernemer om op de bodem van het meer naar goud te gaan zoeken. Hij was ook gekant tegen de bouw van een reuzenponton, waarmee het karwei moest worden geklaard. De regering ondernam geen stappen en uiteindelijk werd de ponton afgebouwd en te water gelaten. Dorpelingen uit de omgeving te kennen hevig protest aan en willen alles in het werk stellen om te voorkómen, dat de ponton hun watervoorraad vervuilt door met goudwinningsactiviteiten het meer te vertroebelen. Gerold Dompig van het Management Team Ordening Goudsector noemt de actie van de dorpelingen van Lebi Doti om de vaargeul te blokkeren een criminele activiteit in de orde van piraterij, een strafbaar feit, dat met hoge straffen wordt bedreigd in het Surinaams Wetboek van Strafrecht. Volgens hem zou zijn team al afspraken hebben gemaakt met de dorpsleiding en met de ondernemer achter de ponton, waardoor de betoging van de dorpelingen uit de maat was. Hij deed een oproep tot iedereen om ‘s lands wetten en de rechten van andere niet te schenden bij het beleven van het eigen recht op  protesteren. Ondertussen schijnt ook de Suriname Aluminum Company (Suralco) als beheerder van de Afobaka waterkrachtcentrale niet zo gelukkig te zijn met de voorgenomen activiteiten in haar waterresservoir.
Bron :De West

Geen opmerkingen: