dinsdag 7 juni 2011

Opinie: Niemand mag wroeten in Afobaka stuwmeer’ 06-06-2011

June 7th, 2011

Derrick Ferrier, MSc:


Het Afobaka stuwmeer in Brokopondo bevat miljarden kubieke meters zoetwater, dat zowel op korte als lange termijn een rol kan spelen in de drinkwatervoorziening, maar de wateropslag is daarnaast een directe factor in de energievoorziening van Suriname. Daarom alleen al zou niemand mogen gaan wroeten op de bodem van het stuwmeer, vindt Derrick Ferrier, MSc, socioloog, planner en een ijverige observator van het aluminiumgebeuren in de wereld, vanwege zijn belangrijke rol als inkomstenbron voor Suriname.
Welke waarde je ook aan goud uit de bodem zou halen, het weegt volgens Ferrier niet op tegen de waarde van de elektriciteit uit het meer. Hij hecht heel veel waarde aan de miljarden kubieke meter zoetwater, dat er ligt. Drinkwatervoorziening wordt een steeds belangrijker issue in de wereld en hij voorspelt, dat op de lange duur ook dat veel meer waard zal zijn dan het beschikbare goud op de bodem van het meer.
Ferrier waarschuwde gisteren in het radioprogramma Welingelichte Kringen, dat goudwinning op de bodem van het meer ervoor kan zorgen, dat de grond wordt losgewoeld en dat die met het water in de turbines van de waterkrachtcentrale terechtkomt, met alle schade tot gevolg. Zijn betoog volgt nadat volksvertegenwoordiger Ronny Asabina vorige week in De Nationale Assemblee (DNA) erover had geklaagd, dat een ondernemer het meer heeft verkregen als goudconcessie en dat die aanstalten maakt om goud te gaan winnen op de bodem.
Maar Ferrier betwijfelt of de overheid een dergelijke concessie zonder meer kan uitgeven. Naar zijn beste weten spreekt de Brokopondo Overeenkomst uit 1958 tussen Suriname en de Suralco boekdelen. Hoewel hij bij voorbaat zegt de overeenkomst niet uit het hoofd te kennen, weet Ferrier na bestudering wel zeker dat Suralco daarin als exclusief concessionaris wordt aangeduid. Het meer is in dat kader Suralco’s wateropslagplaats voor de opwekking van energie in de Afobakadam.
,,Dus je kunt niet op de bodem van de wateropslagplaats gaan wroeten,” aldus Ferrier. Hij legt uit, dat ook de overheid niet zomaar voorbij kan gaan aan de bestaande overeenkomst en concessies of vergunningen uitgeven aan derden om er activiteiten te ontplooien.

,,Technisch is dat ook een levensgevaarlijke zaak voor onze nationale energievoorziening. Toen het meer werd aangelegd is besloten om de vegetatie te laten staan. De vegetatie houdt de bodem vast,” legt hij verder uit. Ongeveer 25 jaren na de aanleg hebben Braziliaanse en andere stuwmeer experts methoden laten zien, waarop op voorzichtige wijze selectief hout zou kunnen worden gewonnen. Dat wordt nu ook gedaan. Volgens Ferrier is de verguning daartoe aan Suralco verleend, waarna die een particulier met die rechten heeft uitgerust.
Dus ik geloof dat verhaal niet: ik geloof niet dat de Surinaamse overheid in de eerste plaats zo een overeenkomst zal schenden door aan een particulier te gaan zeggen, je mag op een concessie van een ander gaan werken; en in de tweede plaats: ik geloof ook niet dat zij zaken zouden toestaan die ecologisch in het algemeen, maar vooral voor het milieu in het bijzonder op korte en op lange termijn heel erg schadelijk zouden kunnen zijn. Niet alleen voor de mensen vlak bij het stuwmeer, niet alleen voor de exploitant van het waterkrachtwerk, maar voor ons allemaal.
Hij verwacht ernstig protest van exclusief concessionaris Suralco, als blijkt dat inderdaad derden op de bodem van de watervoorraad goud willen gaan winnen

Geen opmerkingen: