OP WEG NAAR 1 Juli 2012 “DAG DER VRIJHEDEN” KETI KOTI, SO BUN
De regering Emanuels die in 1958 aantrad had de intensie zich sterker te maken voor zelfstandigheid.De regering die toen tot stand kwam bestond uit de NPS,VHP en de PSV. De grote formateur was de heer Johan Adolf Pengel, die zelf geen lid van het kabinet werd. De voorzitter van de “Staten van Suriname “, tegenwoordig De Nationale Assemblee was J.S.P.Kraag een prominent NPS’er die in de “tussen” periode na de telefoon coup op 24 december 1990 van de militairen o.l.v. I.Graanoogst en de verkiezingen van mei 1991, President van onze republiek werd.
De NPS nationalisten en gezaghebbende ministers Drs. Jules Sedney en Dr.Ir. Frank Essed hadden immers tijdens hun studie in Nederland nauwe banden gehad met de nationalistische stroming onder de Surinamers.
In 1959 werden in het kader van de natievorming enkele nationale symbolen bij wet ingevoerd: de vlag (witte ondergrond met vijf sterren), de tekst van het volkslied (Trefossa), het wapen en de “Dag der Vrijheden” (1 juli) resolutie 2 febr.1960. Met deze Dag der Vrijheden werd gestreefd naar een dag voor alle bevolkingsgroepen de vrijheid te vieren.Het werd tot nationale vrije dag verklaard.
In dit verband wensen wij u voor te houden de gedachten van wijlen J.A.Pengel: Uitgaande van andere in te stellen nationale vrije dagen die elk volk heeft, stelt hij voor om de “Emancipatiedag” (Dag der Vrijheden) aan te wijzen als een nationale dag voor een ieder. Met betrekking tot de slavernij stelde hij dat dit een verwerpelijk systeem is dat nergens ter wereld gedoogd mag worden.Dat de slavernij in Suriname zolang geduurd heeft moet voor elke bevolkingsgroep en in het bijzonder die groep die uit de slavernij is gekomen het besef goed doordringen dat dit systeem van onderdrukking nimmer naar elkander toegepast mag worden.
Het is goed voor de nationale oriëntatie de opvatting van een andere grote leider in die tijd, de heer Mr.J.Lachmon te presenteren: “ op 1 juli 1863 is de slavernij in Suriname afgeschaft maar dat is juist de aanleiding geweest dat mijn ouders aan de verkapte slavernij onderworpen zijn geworden en naar Suriname zijn gekomen onder poenale sanctie.Ik wil de “emancipatiedag” gezamenlijk vieren gelijk velen creoolse broeders met mij het Phagwafeest vieren”.(bron :de toekomst van ons verleden)
De NPS wenst aan alle Sranang uma nanga man een goede keti Koti toe.
NPS persdienst
Geen opmerkingen:
Een reactie posten