26/08/2009
Paramaribo - Nieuw Frontfractieleider Otmar Rodgers (NPS) heeft gisteren in het parlement aangegeven, dat hij tegen de ontwerpwet GLIS zou hebben gestemd, indien de regering de door het college voorgestelde strafbepalingen niet had overgenomen. Hij gaf aan dat zijn ‘geweten’ hem niet zou toelaten om voor te stemmen. Niettemin zou hij anderen niet hebben opgeroepen zijn voorbeeld te volgen.
Rodgers en Jiwan Sital (PVF) hebben gepleit voor zware strafbepalingen in de wet als preventief middel tegen mogelijke overtreding van deze wet. De politicus gaf in zijn spreekbeurt aan, dat de wet niet helemaal is zoals hij die graag had gezien, maar is het in de politiek ‘geven en nemen’. Wat nu niet kan zal in een later stadium gerealiseerd dienen te worden. Jenny Geerlings-Simons, zei blij te zijn, dat zowel oppositie als coalitie ingenomen zijn met het invoegen van strafbepalingen in het wetsontwerp, maar zij ziet graag dat de politiek verantwoordelijken strafrechtelijk niet buiten schot blijven.
Rodgers en Sital hebben opnieuw gepleit voor activering van de Grondkamer. Rodgers hamert al tientallen jaren op de instelling van dit orgaan, dat als beroepsinstantie zou moeten optreden met betrekking tot problemen bij de uitgifte van domeingrond. Volgens Rodgers zullen met het functioneren van de Grondkamer een heleboel van de problemen die zich nu voordoen, achterwege blijven. Hij hoopt dat met de Grondkamer een frisse wind gaat waaien waarbij functionarissen en overheidsdiensten zich gaan houden aan de bepalingen die wet voorschrijft. Wel zullen ‘loopholes’ die nog bestaan afgesloten dienen te worden met nieuwe wetgeving zodat de processen rond het gronduitgiftebeleid transparant worden.
Sital wees er onder andere op, dat ofschoon dat is voorgeschreven, de regering de afgelopen 25 jaar gefaald heeft, aan te geven waar er vrije domeingrond is die burgers kunnen aanvragen. “Alleen zij die weten waar ze liggen, vragen aan”, zei de PVF-parlementarier. Hij is er voorstander van, dat de overheid voortaan bekendmaakt waar vrij domeingrond gereed is en aangevraagd kan worden.-
Bron: DWT
dinsdag 1 september 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten