09/09/2009
Paramaribo - Het ‘onthoofde’ en ‘geamputeerde’ wetsontwerp Grondregistratie en Landinformatie Systeem (Glis) is gisteren met algemene 32 stemmen door het parlement goedgekeurd. Om niet tegen het wetsontwerp te moeten stemmen uit onvrede met tal van zaken rond het gronduitgiftebeleid, nam de NDP-fractie niet deel aan de stemming.
De controversiële wet lag sinds 2005 voor behandeling in het parlement, maar werd om politieke redenen niet door de DNA-voorzitter op de agenda geplaatst. Na consensus binnen de coalitie over enkele zaken die in de wet waren opgenomen, kwam het wetsontwerp twee maanden geleden toch nog op de agenda.
Parlementariërs uitten vooral kritiek op het schrappen van het domeinbedrijf uit de wet. Met de instelling van het domeinbedrijf zou de uitgifte van domeingrond gedepolitiseerd worden. Instelling van dit orgaan wordt nu op de lange baan geschoven. Oppositielid Jiwan Sital (A1/PVF) zei voor de wet te stemmen, omdat afwijzing van het ontwerp zou betekenen dat de 11.9 miljoen euro die in het Glis-project is gestoken, “weggegooid geld zou zijn”, terwijl al het werk dat tot nu toe is verzet “voor niemandal” zou zijn geweest.
Daarnaast verlangt de samenleving transparantie wat betreft de grondpolitiek en klampt de politicus zich vast aan toezeggingen van de regering dat binnen twee maanden ontwerpwetten naar het parlement zullen worden gestuurd om de L-decreten die regels inhouden voor gronduitgifte aan te passen. President Ronald Venetian heeft ook toegezegd dat de regering er nu op zal toezien dat de regels met betrekking tot het publiekelijk bekendmaken van grondaanvragen worden nageleefd.
Wat Jules Wijdenbosch (VVV) betreft die ook voor stemde, zijn in de wet “minimale garanties” opgenomen die het mogelijk maken de vinger aan de pols te houden. Hij vindt wel dat direct na instelling van het Glis-instituut een evaluatie moet plaatsvinden. Het Glis is een noodzaak, motiveerde Winston Jessurun (DA’91) waarom hij zijn zegen gaf aan de onderhavige wet. Wel zal er in de naaste toekomst nog flink verder gediscussieerd moeten worden omtrent het gronduitgiftebeleid. Jules Ajodhia (NF/VHP) was het er niet mee eens dat het domeinbedrijf is geschrapt, maar stemde toch voor, omdat de regering volgens hem in ruime mate is ingegaan op de kanttekeningen die het parlement heeft geplaatst. Ook Carmelita Ferreira was het huilen nader dan het lachen om de verwijdering van het domeinbedrijf uit de Glis-wet. Door deze actie kan de gronduitgifte nog niet gedepolitiseerd worden, maar stemde ze toch voor.
Belangrijk voor Ruth Wijdenbosch om voor te stemmen, is het feit dat met de Glis-wet Suriname eindelijk een kadastersysteem krijgt om het grondgebied ordelijk in kaart te brengen. Zij kijkt ernaar uit dat de grondkamer waarvoor collega Sital herhaaldelijk voor gepleit heeft, wordt ingesteld. NF-fractieleider Otmar Rodgers (NPS) gaf bij zijn stemmotivering aan, dat het feit dat een aantal oppositieleden hebben voorgestemd, aangaf dat hoe controversieel de standpunten met betrekking tot het ontwerpwet ook waren, door overleg partijen elkaar in het belang van het land hebben gevonden.
In zijn dankwoord zei president Venetiaan dat de regering met de nieuwe wet uitziet naar een degelijk instituut om de grondregistratie ter hand te nemen zodat een verbeterd gronduitgiftebeleid gevoerd kan worden. Ondertussen zal de regering doorgaan met het treffen van voorzieningen om de rust die nu heerst rond gronduitgifte te consolideren
DWT
donderdag 10 september 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten