dinsdag 8 januari 2013

NPS: Gouddeals logisch gevolg van toekomst gericht beleid

08 Jan,


Gregory Rusland, voorzitter NPS en ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

De Nationale Partij Suriname (NPS) onder leiding van ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, vindt dat overeenkomsten met Surgold (joint-venture Suralco en Newmont) en Iamgold niks nieuws zijn. "Ze zijn een logisch gevolg van de introductie van de grootschalige goudwinning in Suriname in 1994, toen de 'Cambior deal' werd gesloten. Dat geldt voor Iamgold, die in 2004 de Rosebel goudmijn opende, maar ook voor Newmont, die vanaf begin 2000 ondertussen 180 miljoen US dollar heeft geïnvesteerd in het Merian-project. Een project waarover in februari 2010 reeds overstemming was bereikt.

De NPS zegt in een persbericht dat door de president breed uitgemeten geweldige verbeteringen blijken achteraf bezien toch niet zo geweldig. De totstandkoming van deze overeenkomsten moet daarom eigenlijk worden gezien als het formaliseren dat Newmont en Iamgold eindelijk verder kunnen met hun bestaande investeringsplannen. Het lichtpunt hierin is dat wordt voorkomen dat wij verder kostbare tijd verliezen.

Lichtpunten
De jaarwisseling 2012/2013 heeft ons naast de pagara’s en het mooie siervuurwerk waarvan wij traditiegetrouw genieten, dit jaar ook enkele andere lichtpunten gebracht waarop wij als Surinamers best trots mogen zijn, zegt de NPS. Staatsolie meldde dat het nu een 'billion dollar company' is geworden en dat het in 2012 een bedrag van 320 miljoen US dollar heeft bijgedragen aan de staatskas. Governor Gilmore Hoefdraad maakte bekend dat de monetaire reserve van Suriname is gestegen van ruim 700 miljoen US dollar in 2010 naar 1 miljard US dollar per ultimo 2012. Rosebel Goldmines liet in haar jaarverslag 2011 weten dat van de gerealiseerde exportwaarde van 608 miljoen US dollar meer dan 350 miljoen US dollar in Suriname is achtergebleven. Waarvan 157 miljoen US dollar als directe bijdrage aan de Staat. Verwacht wordt dat de cijfers voor 2012 tenminste 15% hoger zullen zijn.

De politieke partij constateert met voldoening dat deze de zichtbare resultaten zijn van een zorgvuldig en toekomstgericht beheer van onze resources door de NPS en haar NF-partners. Het sociaal-economisch beleid van regeringen waarin de NPS heeft geparticipeerd is steeds gebaseerd geweest op de self reliance-gedachte. Condities scheppen voor het realiseren van duurzame welvaart en welzijn voor de gehele samenleving door verantwoorde mobilisatie van onze menselijke en natuurlijke hulpbronnen. Dat de NPS met deze beleidsinzichten op het goede spoor zat is meerdere malen door het IMF en ratingbureaus bevestigd. Zelfs Hoefdraad onderkent die mening, stelt de NPS. In februari 2012 bekende hij tegenover een Amerikaanse krant dat de periode 2000-2010 werd gekenmerkt door “een gedegen conservatief fiscaal-monetair beleid en een zeer zorgvuldig en toekomstgericht beheer van onze resources”. De macro-economische indicatoren die de regeringen onder leiding van NPS-voorman president Ronald Venetiaan in 2010 aan de huidige regering hebben nagelaten spreken boekdelen.

Compliment
Het is daarom niet te verwonderen dat zelfs zij die zich jaren ziende blind hielden voor de ontwikkelingen die zich in Suriname voltrokken, nu plotseling het licht schijnen te hebben gezien. De NPS en haar NF-partners kregen rond de jaarwisseling zelfs uit onverwachte hoek een weliswaar kennelijk onbedoeld compliment. “Suriname heeft in de afgelopen jaren grote successen geboekt. Zonder ontwikkelingshulp uit Holland!”. Woorden van president Bouterse himself! Niet als compliment aan degenen die ervoor hebben gezorgd dat wij thans op dit punt zijn, maar de zoveelste onterechte claim op het succes van anderen. Maar feiten liegen niet. Het zijn de NPS en haar NF-partners die de condities hebben geschapen waardoor wij nu zonder ontwikkelingshulp van Holland verder kunnen. Een duidelijk voorbeeld van de door de NPS voormannen Henck Arron en Frank Essed gepropageerde self reliance-gedachte.

De mooie dingen die het volk van Suriname mag verwachten zijn echter niet, zoals de president suggereert, de verdiensten zijn van zijn beleid. Dat komt omdat zijn regering nog geen enkele wezenlijke investering heeft weten te initiëren, laatstaan dat die enige inkomsten genereren. Zelfs de door hem ten onrechte als eigen succes geclaimde gouddeals zullen pas over 3 jaar iets opleveren.

Hebzucht
“Zonder ontwikkelingshulp uit Holland verder gaan” zal daarom moeten gebeuren met de inkomsten van Staatsolie, die de NDP-regering in 1997 nog voor een appel en een ei wilde verkopen en uit de verdiensten uit de Cambior-deal, waar de huidige president altijd zo laatdunkend over deed. Verdiensten die een rechtstreeks resultaat zijn van het beleid dat NF-regeringen hebben gevoerd. Met een erfenis die in 2010 verder bestond uit een monetaire reserve van meer dan 700 miljoen US dollar, een portefeuille aan geplande investeringen in de productiesector van meer dan 2 miljard US dollar, vrijwel geen buitenlandse schulden en een toen reeds geschatte economische groeipotentie van 4-6% per jaar, zal het niet een overkomelijk probleem moeten zijn om verder welvaart en welzijn voor de gehele Natie te realiseren. En dat is bereikt dank zij het zorgvuldig en toekomstgericht beheer van onze resources door de NPS en haar NF-partners.

Het is daarom ronduit triest om nu te ervaren hoe de huidige regering, in plaats van zorgvuldig en toekomstgericht om te gaan met de aan haar toevertrouwde resources van het Surinaamse Volk, moedwillig meewerkt dat deze in handen komen van door hebzucht gedreven individuen uit de eigen politieke omgeving, zegt de NPS.

 

Geen opmerkingen: