zaterdag 16 januari 2010

NDP’er R.Doekhi praat genocide Moiwana goed.

Naar aanleiding van uitspraken van DNA-lid R.Doekhie van de NDP fractie over de tragedie die zich voltrokken heeft in Moiwana is het goed de feiten weer te geven zodat de geschiedenis niet verkracht wordt.De heer Doekhie heeft een poging gewaagd om wat zich heeft voltrokken in Moiwana goed te praten.het dorp Moiwana is opgericht door Ndjuka-clans aan het eind van de 19e eeuw.Op 29 november 1986 werd het dorp Moiwana aangevallen door een eenheid van het Nationaal leger waar Desi Bouterse bevelhebber van was.Tenminste 39 weerloze dorpsbewoners waar onder kleine kinderen-bejaarden-vrouwen werden gedood.De bescherming die militairen aan haar bevolking moest bieden sloeg om in vijandschap.Er kwam een formele poging van onderzoek.De politie startte in 1989 een onderzoek naar de misdaden die zich daar voltrokken. In de maanden maart en april van 1989 werden een twee verdachten,Frits Moesel en Orlando Sweedo, aangehouden door de heldhaftige inspecteur van politie Herman Gooding. De verdachten verklaarden dat zij bewapend waren door het NL en geparticipeerd haden in de operatie Moiwana.Aan de arrestatie van Sweedo kwam een eind toen een volledig bewapende eenheid van de MP met geweld hem bevrijdde.Sweedo werd naar de militaire barakken gebracht waar legerbevelhebber D.Bouterse een vergadering belegde.Daar legde Bouterse een verklaring af aan de pers waar hij aangaf dat de operatie moiwana een militaire handeling was, en hij daarvoor de opdracht gaf.Verder gaf hij aan dat hij niet zou toestaan dat de burgerpolitie Sweedo omdat het een militaire actie was.tenslotte zei hij dat hij de opdracht gegeven had om Sweedo uit de gevangenis te halen. Op 4 augustus 1990 werd inspecteur Herman Gooding vermoord voor het toenmalige kabinet van de bevelhebber, nu DNA. Een aantal politieagenten die samen in het team Gooding zaten zijn ernstig bedreigd en verlieten het land.Op 10 december 1993 werd Frits Moesel die belastende verklaringen had afgelegd dood gevonden.Men beweerde dat het een jachtincident was. Op 22 mei 1993 ontdekte de mensenrechten organisatie Moiwana ’86 een massagraf nabij Moiwana.Op 19 december 1995 nam DNA een motie aan waarin geeist werd van de regering direct een onderzoek te beginnen naar de mensenrechtenschendingen die gepleegd werden tijdens de militaire periode.Onze partijgenoot Mevr.Mr. Ruth Wijdenbosch heeft tijdens de debatten rond de gebeurtenissen te Papatam de NDP’er Doekhie die de mensenrechtenschendingen tijdens de slachting in Moiwana trachtte goed te praten goed van repliek gediend.Zo gaf zij aan dat de Republiek Suriname dor het Inter Amerikaans Hof voor de rechten van de mens is gevonnisd, en dus her opportunisctisch verhaal van Doekhie hetzelfde gehalte heeft als zijn wangedrag op 13 december 2008 in DNA toen hij slaags raakte met de voorzitter en het lid Brunswijk van het parlement.
De NPS betuigt solidariteit met de nabestaanden van de slachtoffers van Moiwana.

NPS secretariaat

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Maar wat heeft Doekhie precies gezegd? Dat staat niet in het artikel. Iemand die het bericht voor de eerste keer leest weet niet wat er in de DNA is gebeurt. Dit artikel verdient geen schoonheidsprijs.

Nationale Partij Suriname zei

Beste "anoniem".
Wij bedanken je voor de interessen in de website van de NPS.
m.b.t. je vraag wat Doekhie precies gezegd heeft het volgende:
de kop van het artikel geeft in essentie precies aan wat Doekhie gezegd heeft.
Wij willen nader ingaan op uw verzoek:

Het DNA-lid van de NDP Doekhie gaf in een interventie aan dat Vrouwen en kinderen als schild werden gebruikt door de "terroristen" en dat daardoor er doden zijn gevallen.Verder zei hij dat de huidige bevelhebber zijn positie nu te danken heeft aan zijn zwijgen over moiwana waar hij de leiding van heeft gehad.

Hopende u verder geinformeerd te hebben verblijven wij met vriendelijke partij groeten,

NPS secretariaat

Anoniem zei

Dank u wel voor uw reactie.

Maar er blijft nog een vraag over. Ik hoop niet dat ik hinderlijk overkom. Als Doekhie zegt dat de huidige bevelhebber zijn positie te danken heeft door te zwijgen over Moiwana, wil ik als bescheiden lezer weten of dat werkelijk zo is?

Ik hoop dat u die uitlatingen kan ontkrachten.