zaterdag 19 december 2009

Milieusamenwerking tussen Suriname & Brazilie

Op 16 december hebben President Venetiaan en President Lula van Brazilie in Kopenhagen de mogelijkheden van hechtere samenwerking op het stuk van milieu, in het bijzonder duurzaam bosbeheer, besproken. Tijdens dit gesprek hebben beide Presidenten breedvoerig van gedachten gewisseld over de stand van zaken van de Kopenhagen onderhandelingen en de mogelijkheden om uit de huidige impasse te kunnen komen. Bezorgdheid werd geuit over het feit dat de onderhandelingen vooralsnog niet de verwachte resultaten hadden opgeleverd en dat deze stuiten op het uitblijven van expliciete committeringen van de geindustrialiseerde landen op het stuk van in het bijzonder de reductie van emissies en financiele middelen.

Beide Presidenten onderkenden het belang van de respectieve verantwoordelijkheden van zowel geindustrialiseerde - als ontwikkelingslanden en gaven aan dat ze vanuit hun respectieve landen, bereids een verdere bijdrage zullen leveren aan de mitigatie en adaptatie van klimaatsveranderingen.
President Lula gaf in dit verband aan dat Brazilie intensievere acties onderneemt op het stuk van onder meer de productie van schone energie (hydro-energie) en zich heeft gecommitteerd om in ruime mate een vermindering van ontbossing in Brazilie te realiseren in het jaar 2020.
Door de President van Suriname werd aangegeven dat ons land reeds decennia een consistent beleid van duurzaam bosbeheer voert en dat Suriname met een bosbedekking van ongeveer 90% en een minimale ontbossingspercentage, een belangrijke rol vervult in de mitigatie van klimaatsveranderingen. De voornemens van de Regering van Suriname om een groene ontwikkelingssstrategie te incorporeren in de meerjarenontwikkelingsplanning werd ook gedeeld met het Staatshoofd van ons buurland. President Venetiaan benadrukte de bijzondere rol, die de tropische bossen van het Amazone-gebied, inclusief die van Suriname en Brazilie, vervullen in het mondiaal klimaatsregime.

President Venetiaan gaf tevens aan dat Suriname niet bespaard zal worden van de negatieve effecten van klimaatsveranderingen vanwege haar laag gelegen kustvlakte. Een zeespiegel-stijging zal ertoe leiden dat onze bevolking en de sociaal-economische activiteiten van Suriname enorm getroffen zullen worden.
President Lula onderkende de kwetsbare positie van landen met een lage kustvlakte, alsmede van kleine eiland-staten (small island developing states) en benadrukte dat aan deze landen extra aandacht  besteed dient te worden.

Voor wat de samenwerking tussen Suriname en Brazilie betreft, werd door beide Presidenten overeengekomen dat de bilaterale samenwerking op het stuk van milieu en duurzaam bosbeheer, een bijzondere plaats zal verkrijgen in de naaste toekomst. In dit verband zal toekomstige samenwerking zich in elk geval kunnen richten op het beschikbaarstellen van technische assistentie en technologie voor onder andere “forest monitoring”. Afgesproken werd dat binnenkort de contouren van een intensievere samenwerking op het stuk van milieu besproken zullen worden door relevante autoriteiten van beide landen.                                        

Kopenhagen, 17 december 2009

Geen opmerkingen: