woensdag 14 september 2011

viewer

Geschiedenis van de NPS

Een beschrijving in vogelvlucht.

Overwinnen in de politiek is het werk van vele handen en harten

Deel 11

 

 

Verkiezingen  25 mei 1991

In mei 1991 wordt een protocol getekend ter samenwerking van de NPS-VHP-KTPI en de SPA van wijlen Fred Derby. Er komt een naamsverandering van de bestaande kombinatie en het wordt :”Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling” afgekort :”Nieuw Front” . Na de ‘telefooncoup’ op kerstavond 1990 lekt het ‘plan-Lubbers’ uit voor een terugkeer van Suriname onder de vleugels van Nederland in een soort gemenebestrelatie. Enkele Surinaamse politici  liepen warm voor dit a-nationaal plan waaraan de NPS nooit aan kon meewerken.Het leeft op gespannen voet met het wezen van de NPS. Het volk stemde opnieuw massaal op ons.

Terugkeer naar de democratie (1991-1996)

De verkiezingen van 1991 werden opnieuw gewonnen door het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling, waartoe de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) was toegetreden. Het NF schoof onze partijleider Venetiaan als president naar voren. Op 6 september 1991 werd  Ronald Venetiaan beëdigd tot president

De uitslag zag er alsvolgt uit:

  • Nieuw Front: 30
  • NDP: 12
  • DA '91: 9

Op 16 september 1991 treedt het Nieuw Front aan. Onze voorzitter was  niet te benijden. Het stond voor een  enorme opgave de economische erfenis van Wijdenbosch en “Het Machtsvraagstuk” op te ruimen. Het Machtsvraagstuk vindt haar voedingsboden in de vernedering bij de verkiezing van 1987 en die van 1991 die de NDP en de ex militaire dictator c.s. moest ondergaan.Het onwillig zijn om directieven van een burgerpresident te ontvangen en uit te voeren leidde tot spanningen. De militairen vonden dat volgens artikel 177 zij het recht haden om de natie te bevrijden die gevangen was door de neokolonialen zoals op Schiphol manifest was geworden.De Regering Venetiaan wijzigde onder meer de Grondwet en voerde de  artikelen 177 en 178 af.vanwege de halsstarige houding van m.n. de bevelhebber van het leger D.Bouterse was de werkrelatie met het leger haast onmogelijk en de minister van Defensie S.Gilds kreeg tegenwerking in de uitvoering van zijn beleid. Venetiaan zorgt ervoor dat Bouterse zijn functie als bevelhebber neerlegt en dringt het leger terug naar de barakken.Bij de benoemingsprocedure van A.Gorre tot bevelhebber liepen de spanningen nu met de officieren van het Nationaal Leger op. President Venetiaan liet zich niet intimideren en trad resoluut op. Een publieke verontschuldiging volgde van het Militair Gezag.Het “Machtvraagstuk” werd zo opgelost.

In november 1991 wordt het Bonaire akkoord getekend welk de herstelde vriendschapsbanden met Nederland impliceerde. In het verlengde hiervan tekenen president Venetiaan en premier Lubbers op 18 juni 1992 het “Raamverdrag” inzake nauwere samenwerking en vriendschap. Ook wordt afgesproken hoe de resterende verdragsmiddelen ad NLG 1.3 miljard te besteden

 

De kapot geslagen economie tijdens de ondemocratische bestuursperioden moest worden hersteld. Deze operatie heeft veel van de regering en het volk van Suriname gevergd.Op 1 november 1992 trad daarom Het Structureel Aanbpassingsprogramma(SAP) in werking. De uitvoering geeft enorm veel problemen vanwege de houding van Nederland. De President van ons land zijne execellentie R.R.Venetiaan kiest voor de “nuloptie”. Een groot succes was het tekenen van het “Bauxietakkoord”dat toekomstige investeringen garandeerde in de mijnbouw sector.

 

Verkiezingen 23 mei 1996

Het Nieuw Front haalt de meeste zetels bij de verkiezingen van 1996.De zetel verdeling ziet er als volgt uit: Nieuw Front: 24

  • NDP: 16
  • DA '91: 4
  • Pendawalima: 4
  • Alliantie: 3
    • DP
    • HPP
    • PVF
    • PSV

totaal:51

Tijdens de besprekingen om te komen tot de presidentskandidaat en de Vice Presidentskandidaat wordt Suriname geconfronteerd met een nieuw fenomeen in de politiek:”de kapitaal coup”. Vijf DNA-leden van de VHP zwichten voor het geweld van het kapitaal en vormen de Basis Partij voor Democratie (BVD).Ook de KTPI stelt zich opportunistisch op en schaadt het vertrouwen dat opgebouwd was tijdens de afgelopen periode.De KTPI is wederom een onbetrouwbare partner gebleken onder leiding van W.Soemita. De NPS voorzitter wordt door J.Wijdenbosch benaderd om te partciperen in het kabinet dat van de hand wordt gewezen op basis van politiek ethische gronden en politiek afspraken in Front verband.Samen met de NDP-KTPI en delen uit de Alliantie wordt het kabinet J.Wijdenbosch/P.Radhakishun gevormd. Bouterse is de drijfkracht achter de NDP en men ziet Jules Wijdenbosch dan ook als zijn marionet.

 

De regering Wijdenbosch heeft bij haar aantreden geen nieuw Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP)gepresenteerd maar ging in haar beleid uit van het MOP 1993 – 1998 van Regering Venetiaan. De regering Wijdenbosch realiseerde echter de zaken die in het MOP voorkwamen niet maar hield  geen enkele begrotingsdiscipline in acht en koos men  voor show projecten.

 

In 1997 werd een internationaal arrestatiebevel tegen D.D.Bouterse uitgevaardigd en in 1999 werd  hij bij verstek veroordeeld door de Nederlandse rechtbank ‘wegens betrokkenheid bij drugstransporten naar Nederland’. De internationale betrekkingen komen wederom onder druk te staan hierna. De verhouding met Nederland bekoelde. Regering Jules Wijdenbosch zegt eenzijdig het overleg over de bestedingen van ontwikkelingsfondsen in november 1997 op. Minister Pronk besloot als reactie  dat geen nieuwe committeringen uit verdragsmiddelen zouden worden aangegaan. D.Bouterse wordt door J.Wijdenbosch benoemd tot “Adviseur van Staat” als reactie. De onderlinge spanningen in het kabinet nemen toe vanwege o.a. enge partij en persoonlijke –economische- belangen. Na bedreigingen van Bouterse, Minister Alibux bij de haren te slepen over het onafhankelijkheidsplein naar het kabinet van de President om ontslagen te worden vanwege corruptie en vanwege Boutrese zijn  problemen door medeplichtigheid aan drugshandel onttrekt  Wijdenbosch zich aan de “ politieke wurggreep” van hem. De regering Wijdenbosch verliest vanwege chaotisch beleid het vertrouwen van de sociale partners en het volk. De salarissen, spaargelden, pensioenen en AOV uitkeringen worden waardeloos.begrotingsrekeningen t.b.v het afleggen van rekening en verantwoording aan De Nationale assemble, zijn vanaf 1996 t/m 2000 niet gemaakt.Ongedekte cheque’s werden door de centrale Betaaldienst afgegeven in opdracht van de toenmalige directeur van Financien.Regering Venetiaan 1991-1996 liet een stabiele koers van Srg 406  voor 1 US$ achter.De inflatie vloog tijdens “Bosje”  omhoog en het volk smachtte naar een oplossing. De grens van 1600 gulden voor de Amerikaanse dollar en 700 gulden voor de Nederlandse gulden was een feit. De stijging was mede het gevolg van de aanvoer van nieuwe bankbiljetten door de Centrale Bank van Suriname. Er was geen  vertrouwen in de monetaire autoriteiten. President Jules Wijdenbosch lapte de kritiek aan zijn laars en zei dat zijn tegenstanders aan een monetaire ziekte lijden. Als hij weer aan het bewind zou komen, zou hij buitenlandse leningen verkiezen boven het saneren van de economie. Dit is één van de belangrijkste thema's van het DNP 2000 geweest tijdens de verkiezingscampagne.

Het volk wordt woedend en gaat de straat op. 80.000 mensen gaan weken door de straten van paramaribo en de distrikten. De President heeft het gepresteerd om zelfs het bedrijfsleven tot staken te bewegen een novum  in Suriname.Wat als een staking begon door de CLO evolueerde tot een volksbeweging die de toenmalige politieke elite weg wilde.Door het volk wordt President Jules Albert Wijdenbosch gedwongen, tot het uitschrijven van vervroegde verkiezingen in mei 2000. W. Net als in 1982

trekt men vereend door de straten van Paramaribo.Zwarte wolken bleven de zonneschijn bedreigen.

 

Geen opmerkingen: