woensdag 14 september 2011

viewer

Geschiedenis van de NPS

Een beschrijving in vogelvlucht.

Overwinnen in de politiek is het werk van vele handen en harten

Deel 10

 

2 augustus 1987

Op 2 augustus 1987 proclameerden de NPS de VHP en de KTPI “HET FRONT VOOR DEMOCRATIE EN ONTWIKKELING” met als korte aanduiding:”HET FRONT”

 

Op deze proclamatie vergadering op het terrein van Stichting de Olifant aan de toenmalige Coppenamestraat en thans de Jaggernath Lachmonstraat hebben de diverse leiders uit deze politieke combinatie fel van leer getrokken op de dictatoriale periode.Die uitspraken zijn in het verkeerde keelgat geschoten van de toenmalieg bevelhebber en politiek leider van de NDP.Er ontstonden spanningen en er bestond behoefte voor dialoog.Er is daartoe te “Leonsberg politiek dialoog” gevoerd.Daar werd o.a. afgesproken dat er gezamelijke verantwoordelijkheid gedragen zou worden om in alle rust en oprechtheid te werken aan de stabiliteit en nationale eenheid als basis voor de realisering van de waarcahtige democratie.De bevelhebber gaf de verzekering dat de uitslag van de verkiezing door het leger gerespecteerd zou worden.De Surinaamse democratische regering zat temidden in de binnenlandse strijd tussen het Jungle Commando en het Nationaal Leger.Er werd op 18 januari o.l.v DNA voorzitter J.Lachman en Rufus Nooitmeer een bezoek gebracht naar het Franse eiland Portal voor een ontmoeting met de prominente leden van het Jungle Commando.

 

Op 21 juli 1989 kon na intensieve besprekingen te Kourou een akkoord worden ondertekend met de gewapende groepen teneinde de vijandelijheden te beeindigen.Bij de behandeling van het Kourou Akkoord in DNA waren alle leden voorstanders op de NDP leden na.

 

Op 8 augustus 1992 vond de plechtige ondertekening plaats in een speciale zitting van De Nationale Assemblee van het “Akkoord voor Nationale Verzoening en Ontwikkeling”onder leiding  van Mr.Lachmon en in aanwezigheid van president R.Venetiaan en vele andere hoogwaardigheidsbekleders. De vijandelijkheden werden beeindigd. Ter volledige normalisatie van de binnenlandse situatie werd de “wet van 19 augustus 1992” houdende het verlenen van amnestie aan personen die te rekenen van 1 januari 1985 tot het tijdstip van de inwerkingtreding van die wet, bepaalde hierin omschreven strafbare feiten hebben begaan. De zgn “Amnestie wet”.

In de propaganda van Het Front heeft de Grun Dyari band o.l.v. partijgenoot dokter Wim Bakker en andere partijgenoten furore gemaakt. Er werd een CD uitgebracht met o.a. de liedjes “stem frontaal” en “owru soe”. Deze liedjes haalden de eerste plaats op de verschillende hitparades van radio stations.

 

Tweede Staatsgreep 24 december 1990.

 

De relatie tussen de regering en de leiding van het Nationaal leger verslechterde vanwege het onwillig zijn van de legerleiding zich neer te leggen aan de staatsrechterlijke verhoudingen die bestaan in een democratische staat. Half december 1990 maakte het toestel waarin Bouterse en president Shankar zaten een tussenlanding op Schiphol. De Nederlandse politie schermde Bouterse af van de pers en van de in Nederland verblijvende Surinamers. Bouterse wilde hen aanvankelijk toespreken, maar door het politiekordon werd hem dit onmogelijk gemaakt. Bouterse was niet alleen kwaad op de Nederlandse autoriteiten, maar ook op president Shankar. Hij vond dat de president het niet voor hem opnam tijdens het incident.

 

Op kerstnacht werd de macht wederom door de militairen op ondemocartsiche wijze genomen.De militair Chas Mijnals belde naar het paleis, alwaar de drie Frontleiders samen met Ivan Graanoogst en andere politiek prominenten van de NDP overleg pleegden m.b.t de ontslagaanvraag van de bevelhebber D.Bouterse, met de mededeling “We hebben de Staatsmacht weer teruggenomen”.

 

Op 27 december werd het ontslag van de regering door het parlement bekrachtigd. De militairen benoemden vervolgens de 77-jarige J. Kraag (oud-minister en ex-voorzitter van het parlement) als opvolger en Bouterse werd opnieuw benoemd tot bevelhebber van het leger. Op 7 januari 1991 vindt de ministersverwisseling plaats. In Nederland werd heftig gereageerd op de staatsgreep. De regeringspartijen (CDA en PvdA) en de VVD stemden in met het stopzetten van de ontwikkelingshulp aan Suriname.

 

Sunil Oemrawsingh

Secretaris

 

Geen opmerkingen: