woensdag 30 september 2009

NPS pronkt met jongeren, Regeerpauze geen optie

30/09/2009

Paramaribo - Haar verkiezingscampagne heeft de jarige NPS gisteravond ingeluid door flink uit te pakken met jongeren. Op de feestvergadering in Grun Dyari waren in tegenstelling tot voorgaande massameetings opvallend veel en in partijkleuren gestoken jongeren aanwezig. “We wilden bewijzen dat de partij ook jongeren heeft”, zei partijsecretaris Hesdy Pigot na de meeting aan de Ware Tijd.

Op de vraag of speciaal onder jongeren is gemobiliseerd gaf hij als antwoord dat de NPS “werkt onder ouderen, jongeren, vrouwen: iedereen.” Op de feestelijke bijeenkomst met muzikale attracties zoals de razend populaire Damaru en Naks Kaseko Loco waren ruim 3.000 personen afgekomen. Alleen al met bussen waren 2.000 partijgenoten aangevoerd, deelde Pigot mee.

In zijn felicitatieboodschap diende voorzitter Ronald Venetiaan critici die beweren dat de partij niet beantwoord aan de aspiraties van de samenleving, van repliek. Ook gaf hij aan dat het nemen van een regeerpauze om plaats te nemen in de oppositiebanken, voor de NPS geen optie is. De partij kan zich dat niet permitteren. De historie waarbij regeringen bestaande uit andere dan de Nieuw Frontpartijen rampzalig waren voor het land, gebiedt dat de NPS weer in de regering komt. Of hij als president een pauze zal nemen, liet Venetiaan in het midden.

Een datum voor de verkiezingen is nog niet bepaald, maar de voorzitter riep partijgenoten op zich zodanig in te zetten dat bij de stembusgang een zodanige zetelwinst wordt geboekt dat een regeringsformatie zonder de NPS ondenkbaar is en met betrouwbare partners opnieuw een regering kan worden gevormd. De aspiraties van de partij zijn erop gericht een zodanig sociaal-maatschappelijk klimaat te scheppen waarin ouders zonder te veel problemen kinderen ter wereld kunnen brengen en behoorlijk opvoeden, onderwijs gegarandeerd is, waardoor jongeren geen behoefte hebben te vluchten in de drugssmokkelcultuur of andere criminele sferen. Met haar politiek wil de NPS duurzame ontwikkeling realiseren en het volk gericht wordt op kansen en keuzen voor duurzame vooruitgang.

Een aantal jongeren onder wie voorzitter van de NPS Jongerenraad, Milton Welzijn, voerde het woord. Zij wees op de talrijke verworvenheden van regeringen waarin de NPS deelnam, regeringen die hebben gezorgd voor verbetering van het onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en verbetering van de economie.
Met de NPS in de regering is er volgens hen steeds rust in het land, een voorwaarde om te komen tot ontwikkeling. Minister van Financiën, Humphrey Hildenberg voerde in zijn spreekbeurt aan, dat de afgelopen jaren staatsschulden zijn afgelost waardoor de rating van het land is opgekrikt, meer dan 600 kilometer aan wegen is geasfalteerd en drie programma’s voor particulier woningbouw zijn geïnitieerd. Hildenberg deelde verder mee dat de asfaltering van de Afobakaweg vóór 25 november is afgerond. De economie is op het goede spoor, maar er is volgens hem toch nog een heleboel te doen

Bron: dWT
foto: Stefano Tull

dinsdag 29 september 2009

25 februari 1980: "Bakra basi Coup."

In het programma "Andere Tijden" van een Nederlandse omroep werd door de gewezen ambassadeur van.Nederland Vegelin van Clearbergen en top inlichtingendient ambtenaar Coenders bevestigd, wat jaren publiekgeheim was: "Bakra basi heeft samen met futu boi’s een democratisch gekozen regering op 25 februari 1980 met geweld omver geworpen. Dat Kolonel Valk de rol van pater intellectualis vertolkte was daags na de coup reeds bekend. Op een Nationale Militaire Raad georganiseerd feestje bij de Nederlandse ambassadeur thuis onthulde de zelf geinstalleerde bevelhebber het volgende: "Laat mij nu in dit gezelschap iets onthullen wat alleen u en ik weten,Kolonel: zonder u zou de staatsgreep niet hebben plaatsgevonden! Wij zullen u hiervoor altijd dankbaar zijn". In de uitgave "Sporen Zoeken" van de Organisatie voor gerechtigheid en Vrede verklaard de toenmalige woordvoerder van de coupplegers het volgende:" Kolonel Valk baalde van de situatie en heeft in het geheim ook een rol gespeeld in de coup". De coup van 25 februari 1980 is gepland, en in uitvoering gebracht onder leiding van de Nederlandse militaire missie hier.Het pijnlijke van alles is natuurlijk dat onze onafhankelijkheid die tenslotte in consensus werd verkregen door hoogverraad op de heling werd gebracht.
De prijs uitbetaald voor het verraad NF 500.000.000. Met in gedachten de woorden "Helaas beseffen wij nog onvoldoende hoe funest het is dat wij elkaar niet of nauwelijks waarderen, maar wel in bewondering opzien naar wat van buiten komt....." van de eerste premier van de Suriname H.A.E.Arron uit zijn uitgave "Aan mijn land, het vrije Suriname in 1977" , roep ik de leden van de Nationale Assemblee op de regering van Suriname te vragen naar meer informatie zodat het Surinaamse volk de maskers van de a-nationalisten voor goed kan afrukken van hun gezichten!

NPS persdienst

Johan Adolf Pengel een onvergetelijke politicus.


Op 20 januari 1916 schonk Adolphina Jacquelina Romet, echtgenote van Cornelis Pengel, in haar woning aan de Wanicastraat BR 147 het leven aan Johan Adolf Pengel. Jopie Pengel, heeft zich altijd als vriend van het volk opgesteld. Een man van verzet in het bijzonder tegen macht, als eerste beginsel.Jopie had al sinds de schoolbanken felle discussies met de m.n. uit Nederland komende leerkrachten die zaken teveel door een Nederlandse bril bekeken. Jopie zijn politieke carrière begon enkele maanden voor de eerste algemene verkiezingen,30 mei 1949. Vanaf zijn toetreden in de Nationale Partij Suriname deed Pengel van zich spreken.De NPS heeft zich onderscheiden van andere politieke partijen door op voorstel van Pengel kandidatenlijsten samen te stellen op basis van voorverkiezingen.De Nationale Partij Suriname won de verkiezingen van mei 1949, en Pengel trad als gevolg van de uitslag toe op donderdag 9 juni van dat jaar tot de Staten van Suriname.In de periode 1954 tot 1955 bekleedde hij de funktie van Voorzitter van de Staten. Jopie Pengel heeft een werkzaam aandeel gehad in de totstandkoming van het Statuut voor het Koningkrijk der Nederlanden.Het gedenken van Johan Adolf Pengel als politicus kan niet zonder het noemen van wijlen Jagernath Lachmon,voorzitter van de VHP.De bijzondere politieke verstandhouding tussen deze twee grote Surinaamse politici kwam tot uitdrukking, toen Lachmon aan Jopie de zetel van Saramacca aanbood, nadat bleek dat laatste niet gekozen was als volksvertegenwoordiger.
Voorts mogen wij lof toe zwaaien aan Johan Adolf Pengel en Jagernath Lachmon voor hun politiekvoering die steeds gericht is geweest op verbroedering.
De periode 1958-1967 wordt dan ook vaak aangeduid als politiek de meest stabiele van ons land.. In 1958 werd de heer Pengel door de Gouverneur benoemd als formateur,nadat zijn partij samen met de PSV en de VHP de verkiezingen had gewonnen.In hetzelfde jaar werd hij fractieleider van de NPS en vijf jaar later-1963 dus- volgde zijn verkiezing als voorzitter van de partij. Pengel heeft zich ook sterk gemaakt voor één der grondbeginselen van de NPS n.l. een vrij en onafhankelijk Suriname. Jopie Pengel heeft 3 kabinetten als Minister President geleid. Zijn visie op het financieel economische beleid was een zo gediversifiëerd als mogelijke economische ontwikkeling te bewerkstelligen. Vanwege de grote verdiensten voor land en volk werd onze internationale luchthaven bij Zanderij naar hem vernoemd (Johan Adolf Pengel International Airport). Op 5 juni 1974 werd op het Onafhankelijkheidsplein te Paramaribo een standbeeld van Pengel onthuld door zijn echtgenote mevrouw L.E.J. Pengel-Augustuszoon. Ook kent de NPS het Johan Adolf Pengel Instituut (JAPIN), een onderdeel van de Adviesraad. Pengel overleed op 54-jarige leeftijd in 's Lands Hospitaal te Paramaribo.
Met zijn citaat “ ....maar al houden wij niet van elkaar,laten wij elkaar toch omhelzen als het gaat om het groter heil van Suriname en het Surinaamse volk,want er is maar één Suriname” herdenken wij zijn geboortedag.

NPS-publiciteitsdienst

Bron: Jopie Pengel 1916-1970 (Dr.Hans Breeveld)
Groei temidden van beroering (Fred Ormskirk)

NPS 63 jaar: realiteitszin en Ontwikkeling

Door arbeid en liefde voor de partij en loyaliteit aan haar idealen is de Partij 63 jaar door de Surinaamse samenleving in stand gehouden. Op 29 september 1946 werd de Nationale Partij Suriname in theater Bellevue naast het tegenwoordige City Center opgericht.De NPS heeft in de 63 jaren van haar bestaan veel bereikt. Sinds haar oprichting heeft de NPS grote invloed gehad in staatsbestuur.Wij kunnen in alle bescheidenheid stellen dat alle cruciale beslissingen in de vorming en ontwikkeling van de Surinaamse natie zijn genomen met een leidinggevende rol van de NPS. Zo noemen wij onder andere bestuurlijke zelfstandigheid via het Statuut in 1954, het bereikbaar maken van het onderwijs voor grote delen van de bevolking, de Onafhankelijkheid op 25 november 1975, herstel van de Rechtsstaat en het internationaal isolement doorbreken na de dictatoriale periode ingeluid op de trieste dag van 25 februari 1980, en de toetreding tot CARICOM. Het is niet de bedoeling om de rol van andere partijen kort te doen: de NPS heeft veel kunnen doen juist omdat zij steeds de strategie van samenwerking met andere partijen heeft toegepast, met steeds op de achtergrond de gedachte, dat geen enkel deel van de samenleving vervreemd mag raken van het politiek proces, omdat dat het hoofddoel van de NPS - een welvarende, levenskrachtige Natie - het meest zou schaden. Onze politieke opponenten zijn onze mede burgers en niet onze vijanden. Eerbare politici kunnen en mogen van mening verschillen. Echter moet steeds gestreefd worden naar hoffelijkheid en intellectuele integriteit in onze debatten.
De NPS werkt onder andere ernaar toe dat onze kinderen als mannen en vrouwen onbevreesd en onverschrokken, de waarheid moeten nastreven , streven om de zieken te genezen, streven om het hoogste onderwijs nivo te behalen . De jongeren moeten beseffen dat in deze tijd alle maatschappelijke aspecten versneld plaatsvinden. Tijd verlies is fataal voor hun toekomst. Daarom worden jongeren opgeroepen: “Geef je krachten aan wat wij reeds hebben bereikt, dat te behouden en uit te bouwen”. Jongeren en ouderen moeten kiezen voor continuiteit. Continuiteit in o.a. economische groei, politieke stabiliteit en sociale rust . De NPS wenst niet te experimenteren met ons land. Wij moeten kiezen voor bewezen methoden van regeren. De enige manier om aan een goede toekomst te werken is om te beginnen met de realiteit van vandaag. Terwijl de NPS u confronteert met de realiteit van de dag, komen anderen u een Suriname van tinselen en veronderstellingen voorhouden. In deze fantasie waarin politieke opponenten leven, zullen geen moeilijke en weloverwogen beslissingen genomen, geen offers gebracht worden.Het pad van fantasie leidt tot overantwoordelijkheid.Het pad van realiteit leidt tot hoop en voorspoed. Er breekt een tijdperk aan om verder te kijken dan de enge idealen en gelimiteerde ambities van onze politieke tegenstaanders De strijd die wij nu moeten voeren zal zijn voor consolidatie van goed en eerlijk bestuur en de op gang gebrachte ontwikkeling verder uit te bouwen. Het zal niet makkelijk zijn maar door enthousiasme, toewijding en gewoon hard werken zullen wij succesvol zijn.

NPS Publiciteitsdienst.

KRANSLEGGING STANDBEELD J.A.PENGEL I.V.M. 63 JAAR NPS


Naar aanleiding van de 63ste jaardag van de Nationale Partij Suriname heeft op 29 september om 10:00 een kranslegging plaatsgevonden bij het standbeeld van Johan Adolf Pengel. De kranslegging die vooraf ging aan een korte preek van Dominee Karel Zeefuik. De partijleider Drs.R.R Venetiaan riep de partijgenoten zich als een eenheid te scharen achter de partijleiding om de verkiezingen van 2010 tot een succes te maken voor de NPS.De inzet van elke NPS en Surinamer die een goede toekomst wenst zal de partij kachtig moeten ondersteunen.
NPS persdienst.

zaterdag 26 september 2009

NPS Afdeling Commewijne


" De Afdeling Commewijne o.l.v. voorzitter Remy Pollack heeft op vrijdag 25 september j.l 5 nieuwe werkgroepen gevormd ter ondersteuning van het politiek werk in het kiesdistrict Commewijne.Op uitnodiging van de voorzitter dhr.R.Pollack is een delegatie bestaande uit dhr.Sunil Oemrawsingh -secretaris van de Partij, de heer John van Coblijn van de Adviesraad en de Minister van Defensie de heer Ivan Fernald aanwezig geweest voor de installatie van deze werkgroepen.
De coordinator van Commewijne en tevens Hoofdbestuurslid van de NPS, de heer Rafiek Chiraqali heeft een oproep gedaan aan de aanwezigen hard te werken om de overwinning binnen te halen.Hij wees erop dat de strijd een harde zal zijn en dat de bedreiging van de tegenpartij niet onderschat moet worden. Alle methoden die men ook in de jaren 80 heeft toegepast zoals intimidatie zullen wederom uit de oude lade gehaald worden. De secretaris van de partij presenteerde een analyse van de afgelopen verkiezing van het distrikt Commewijne en wees erop dat er volgens een bepaalde strategie gewerkt moest worden zodat het rendement bij de verkiezing 2010 het hoogst is.Er werd een "handboek voor campagnevoering" overhandigd aan de voorzitter van de Afdeling Commewijne ter ondersteuning van zijn propagandavoering.
Partijgenoot Ivan Fernald wees erop dat duurzaamheid de rode draad is in het beleid van de regering.De besluiten van de regering zijn gericht op de mens van nu en voor de toekomst.De stabiliteit is nodig zodat er groei kan plaatsvinden. De verworvenheden van zijn beleid werden belicht zoals het nut en het belang van NCCR en de ondersteuning die de militairen geven aan de politie o.b.v. de wet bijzondere taken van het nationaal leger.Verder werd gewezen op de regelingen die zijn getroffen voor de ex-militairen die met trauma's rondlopen opgelopen in de periode toen het leger o.l.v Bouterse in conflict raakte met de marron gemeenschap. Hij wees erop dat het de regeringen met de NPS gezorgd heeft dat er vrede tot stand kwam.
De heer John van Coblijn deed een oproep aan de aanwezigen om aanwezig te zijn op de Kick Off massameeting op dinsdag 29 september-de jaardag van de partij-. Deze Kick off zal een bewijs moeten zijn dat de NPS een "bigi partij" is en dat zij indien het moet alleen de verkiezingen in kan gaan en op eigen kracht nogsteeds een rol van betekenis kan vervullen in de Surinaamse politiek.
De aanwezigen verzekerde de delegatie en de voorzitter van de afdeling Commewijne dat bij de verkiezing van 2010 de NPS haar kandidaat in De Nationale Assemblee zal krijgen.
NPS persdienst

NPS Afdeling Sipaliwini


De voorzitter van de Afdeling Sipaliwini,dhr.Banai, heeft de afgelopen periode een aantal nieuwe onder afdelingen geinstalleerd.Ter ondersteuning van het goede werk van deze hard werkende NPS'er heeft het Hoofdbestuur van de Partij de heren Romeo van Russel en H.Hildenberg alsmede andere partijgenoten aangewezen om de mobilisatie en voorbereidingen voor de districten Brokopondo-Sipaliwni-Marowijne-op zich te nemen.
de heer Banai is een ston futu van de Partij en heeft kenbaar gemaakt dat ook de partijgenoten buiten de bovengenoemde distrikten hun bijdrage kunnen leveren om de overwinning binnen te halen.

dinsdag 15 september 2009

Suriname bloeit op door goudprijs en 'offshoring'

In Paramaribo doen ze de boeken voor de halve prijs

BYLINE: Hans Buddingh'
Suriname verandert van zorgenkind in succes. Nederlandse bedrijven verplaatsen activiteiten naar Nederlands sprekend Paramaribo.
,,Wat kan ik voor u doen?" ,,Dan wens ik u nog een fijne dag." In het callcenttrum van Unamic/HCN aan de Zonnebloemstraat in Paramaribo handelen tientallen medewerkers vakkundig de telefoongesprekken af met klanten van Nederlandse bedrijven. ,,Eigenlijk spreken we liever niet meer van een callcenter", zegt manager Mark de Vries. ,,We doen veel meer. Wij zijn ook servicedesk voor ICT-dienstverleners, we verwerken meterstanden, of beheren debiteuren."
Unamic/HCN heeft z'n hoofdvestiging in Almere, Nederland. Het kostenvoordeel van offshoring naar Suriname kan volgens De Vries tot 40 procent oplopen. De medewerkers in Suriname verdienen 300 à 500 euro per maand.
Een belangrijk voordeel van vestiging in Suriname ten opzichte van India of andere bestemmingen, is dat er Nederlands wordt gesproken. Wie in Nederland met de klantendienst van een bedrijf belt, hoeft niet eens te merken dat hij iemand in Paramaribo aan de lijn krijgt. Het tijdsverschil is ook gunstig, want Nederlandse klanten kunnen 's avonds bellen terwijl een Surinaamse werknemer gewoon een dagdienst draait.
Offshoring naar Suriname is ook ontdekt door bedrijven op het gebied van ontwerpen en testen van software en administratieve dienstverlening. ,,Suriname kan voor Nederlandse bedrijven een soort backoffice worden", zegt directeur Jim Bousaid van Hakrinbank in Paramaribo. De grootste Surinaamse bank faciliteert de nieuwe ontwikkelingen. De komst van de offshorebedrijven wordt volgens Bousaid ook bevorderd door het stabiele economische klimaat in Suriname. ,,Er ontstaat een geheel nieuwe economische sector in Suriname", meent Tino Lew van bedrijfsautomatiseerder Qualogy uit Rijswijk. Volgens directeur Ronald van der Molen van softwaretestbedrijf Misabi uit Amersfoort is het feit dat in Suriname Nederlands wordt gesproken ook in de ICT-sector een voordeel, ondanks het feit dat ICT-professionals doorgaans goed met Engels overweg kunnen. ,,In ICT-projecten gaat het toch vaak fout door interpretatieverschillen."
Dat taal een grote rol speelt zegt ook directeur Hendrik Sardjoe van softwaretester Infizen uit Wageningen. Zijn bedrijf heeft naast Nederland en Suriname ook een vestiging in India, waar bedrijven al veel langer veel ICT-activiteiten aan uitbesteden. De Indiase vestiging in Hyderabad komt volgens Sardjoe goed van pas voor de vestiging in Paramaribo. ,,We kunnen de software laten draaien op de grote mainframes in India, waarvan we met onze Indiase partners nu al gebruik maken. Dat levert schaal- en dus kostenvoordelen op. In Suriname kun we dan gewoon op afstand inloggen."
Volgens schattingen van betrokkenen telt de offshoresector in Suriname inmiddels zo'n 700 volledige arbeidsplaatsen. Het aantal medewerkers ligt hoger, omdat vooral in callcenters vaak parttimers werken. Qua werkgelegenheid is de sector al bijna vergelijkbaar met de bauxietsector. En de groei gaat hard. De Vries van Unamic/HCN: ,,We begonnen vier jaar geleden met zes werkplekken, nu zijn dat er 270 en we gaan naar 370."
Bedrijfsautomatiseerder Qualogy is sinds 2007 in Suriname actief. Het personeelsbestand is in die tijd verdubbeld tot bijna dertig medewerkers. Lokaal manager Tino Lew ziet meer groei, ,,omdat Nederlandse bedrijven bij de huidige crisis nog meer in de kosten willen snijden". Zijn bedrijf ontwerpt en implementeert softwaresystemen voor klanten als Ahold, KPN, ING, Nuon en Essent.
De specificaties voor elk ontwerp worden bij Qualogy in Rijswijk gemaakt, omdat dit in nauw overleg met de Nederlandse klant moet gebeuren. Lew: ,,Het echte systeemontwerp wordt vervolgens hier in Suriname gemaakt, waarna het systeem weer in Nederland wordt getest." De ICT-offshorebedrijven werken intussen ook steeds meer voor lokale opdrachtgevers in Suriname.
Sardjoe van Infizen, Nederlander van Surinaamse afkomst, verheelt niet dat bij zijn keuze voor Suriname persoonlijke sentimenten een rol speelden - hij werd er geboren. Een motief dat bij sommige anderen ook meespeelt. ,,Maar we zijn hier wel om winst te maken," benadrukt de directeur van Infizen.
In hetzelfde gebouw als Infizen in de Zwartenhovenbrugstraat in Paramaribo zit ook de firma @TheCenter. Zes Surinamers doen er de administratie en btw-aangiften van Nederlandse zzp'ers (eenmanszaken) en kleine bedrijven. Directeur Piet van Heiningen: ,,Wij vragen een zzp'er 74,50 euro per maand. Als je hetzelfde in Nederland doet dan kost dat 120 tot 200 euro." De Nederlandse klant hoeft alleen zijn bonnetjes in te scannen en door te sturen. Van Heiningen denkt binnen twee jaar met 160 medewerkers een jaaromzet van 5 miljoen euro te halen.
Het aantrekken van personeel is volgens de offshorebedrijven geen enkel probleem. ,,Suriname heeft een hoog kennis en opleidingsniveau", zegt Tino Lew van Qualogy. De ICT-bedrijven en callcenter Unamic/HCN werken meest met HBO'ers en universitair opgeleiden, die een interne bedrijfstraining krijgen. De enige klacht gaat over de ADSL-tarieven van monopolist Telesur. ,,Die zijn exorbitant hoog", zegt Misabi-directeur Van der Molen.
'ADSL-tarieven zijn excorbitant hoog '
ondernemer Van der Molen
'Booming' Suriname
De Surinaamse economie beleeft een opmerkelijke groei, ondanks de wereldwijde recessie. Vorig jaar groeide die met ruim 5 procent. Dit jaar volgens het IMF 1,5 procent. De groei is mede te danken aan de tot vorig jaar stijgende grondstoffenprijzen: bauxiet, olie, goud. Door de recessie dalen bauxiet- en olieprijs, maar de goudprijs stijgt. Suriname legt volgens de regering de basis voor de periode na de Nederlandse hulp: het geld dat Suriname bij de onafhankelijkheid van Nederland in 1975 meekreeg is bijna op.

NRC Handelsblad

10 september 2009 donderdag

Het economische wonder aan de Surinamerivier

Suriname Gezonde overheidsfinanciën en een groeiende economie - hoe Suriname de wereldwijde recessie aan zich voorbij laat gaan

BYLINE: Hans Buddingh'

Het gaat goed met Suriname. Het geld dat Nederland meegaf bij de onafhankelijkheid in 1975 raakt op, maar het land heeft voldoende inkomsten uit goud, olie en bauxiet. ,,De bouw is booming."
Drie etages spiegelende glazen wanden en overdekte passages: winkelcentrum Ma Retraite in Paramaribo-Noord heeft grootstedelijke allure. Op een vroege zaterdagavond is nauwelijks nog een plekje op de parkeerplaats te vinden. Het winkelcentrum opende in 2006 en de klanten blijven komen naar de winkels met een mondiaal assortiment van merkkleding, sieraden, elektronica en cosmetica. In Paramaribo-Zuid gebeurt iets vergelijkbaars. Een lokale verzekeraar steekt enkele miljoenen euro's in uitbreiding van de Hermitage-shoppingmall. De nieuwe winkels zijn al verhuurd. Hoezo economische crisis?
Een jonge creoolse moeder die op haar brommer naar de stad rijdt vertelt dat ze gemakkelijk een baan vond in een café-restaurant. De klandizie bestaat er deels uit Braziliaanse migranten die hun geld in de goudwinning verdienen. Een Hindoestaanse ambtenaar van de reinigingsdienst klust bij voor een autoverhuurbedrijf dat door het groeiende toerisme prima zaken doet. ,,Iedereen in Suriname die wil werken kan ook werk vinden", zegt hij. ,,Wie dat niet doet is lui." Zulke geluiden zijn zelfs uit de mond van vakbondsleiders te horen. De voorzitter van vakcentrale C47 zei tegen het magazine Parbode: ,,Als ze niets willen doen moeten mensen niet klagen. Er is genoeg werk."
Vanuit z'n kantoor wijst directeur Jim Healy jr. van VSH United op de brede Surinamerivier waar Ballast Nedam havenfaciliteiten bouwt. ,,De bouw is booming", zegt hij. En Healy profiteert mee. VSH United staat voor Verenigde Surinaamse Holding United en is een halve eeuw geleden door Healy's Amerikaanse vader opgericht. Het beursgenoteerde conglomeraat ontwikkelt onroerend goed en maakt stalen constructies voor de bouw, ook voor de export. Op de consumentenmarkt floreert VSH United met margarines en wasmiddelen. ,,Het is heel interessant wat er gebeurt", zegt Healy, ,,want in de detailhandel blijft de verkoop op peil."
De boom in de Surinaamse bouw is mede een gevolg van overheidsinvesteringen - deels gefinancierd uit Nederlands en Europees ontwikkelingsgeld - in dijken, wegen, bruggen en gebouwen. Ook de privésector doet mee. Een maand geleden ging het Courtyard Marriot-hotel open. Begin vorig jaar opende Best Western, 's werelds grootste hotelketen, een vestiging in Paramaribo. Wie door het district Commewijne rijdt zal verbaasd staan van de woningbouwprojecten op verkavelde plantages. Het achtergebleven district ligt sinds de opening van de brug over de Surinamerivier in 2000 ineens vlakbij Paramaribo. Ook Frans Guyana ligt nu dichterbij. Vorig jaar kregen 30.000 Franse buren een toeristenvisum om hun euro's te besteden in Paramaribo. Een steeds belangrijker rol speelt ook de goudwinning. De mondiale crisis stuwt de prijs op omdat beleggers het edelmetaal als veilige vluchthaven zien.
Hebben Surinaamse banken dan geen klappen gehad? ,,De financiële crisis heeft hier nauwelijks implicaties", zegt directeur Jim Bousaid van Hakrinbank. ,,Wij hebben niet in die gestructureerde financiële producten geïnvesteerd." Surinames grootste bank zag de winst in de eerste helft van 2009 met 7 procent stijgen. Vooral door meer kredietverlening. Bousaid benadrukt dat de kwaliteit van de kredietportefeuille onaangetast bleef.
De precieze omvang van de economie blijft moeilijk vast te stellen. Volgens sommige schattingen wordt zeker een kwart van het bruto binnenlands product in de informele sector verdiend: vooral de goudsector, maar ook straatverkoop en allerlei bijbaantjes. Bovendien krijgen veel Surinamers geld van familie in Nederland. In 2007 was dat volgens Bousaid ten minste 65 miljoen euro. Het aantal armen is daardoor moeilijk te schatten. Volgens VN-organisatie UNDP zou 15 procent van de Surinamers van minder dan 2 Amerikaanse dollar per dag leven. Het belang van drugsgelden uit cocaïnedoorvoer is volgens Bousaid sterk afgenomen door effectievere bestrijding. ,,Er is wel een criminele economie. Maar je ziet dat de bijzonder luxe winkels zijn gesloten en de markt voor erg dure huizen is ingestort."
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt voor 2009 een economische groei van 1,5 procent, waarmee Suriname het beter doet dan de regio. Het overheidsbudget liet vorig jaar een overschot zien van 2 procent van het bruto binnenlands product. Vooral door meer inkomsten uit bauxiet, goud en olie, samen goed voor 80 procent van de export en 25 procent van de overheidsinkomsten. Ook werd de belastinginning verbeterd. Volgens Hakrinbank-directeur Bousaid kan Suriname dit jaar ,,op milde wijze door de crisis rollen" dankzij de opgebouwde buffers. De overheidsfinanciën komen dit jaar licht in het rood.
,,Als we nu alleen bauxiet hadden was Suriname in een diep gat gevallen", zegt minister Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Nog verdere diversificatie van de economie is volgens hem echter nodig. Ook omdat de Nederlandse ontwikkelingshulp 'oude stijl' afloopt: geen schenkingen meer aan de Surinaamse overheid, alleen nog (veel minder) geld voor particuliere projecten. Binnenkort is de bodem in zicht van de pot van 1,6 miljard euro (destijds 3,5 miljard gulden) die Suriname in 1975 bij de onafhankelijkheid meekreeg.
De waarde van de Surinaamse goudexport is de laatste jaren explosief gestegen. Van 90 miljoen Amerikaanse dollar (62 miljoen euro) in 2003 tot 716 miljoen in 2008. (Omdat de Surinaamse dollar is gekoppeld aan de Amerikaanse zijn veel economische cijfers uitgedrukt in Amerikaanse dollars). Het Canadese bedrijf IAMGOLD produceerde vorig jaar 10.000 kilo goud. Nog eens een zelfde hoeveelheid kwam voor rekening van de onafhankelijke gouddelvers die voor eigen rekening het oerwoud intrekken, zoals de 30.000 à 40.000 Braziliaanse garimpeiros. In Paramaribo zijn de uithangborden (compra ouro) te zien van de erkende opkopers. De kleinschalige gouddelvers betalen via deze weg slechts 1 procent belasting waardoor er geen illegale export is. Bousaid van de Hakrinbank: ,,Die kleinschalige goudsector levert bij de huidige goudprijs 300 miljoen dollar aan productie op. Dat geld vloeit voor een belangrijk deel als consumptieve koopkracht in de Surinaamse economie. Het bestedingseffect van de informele goudsector overtreft dat van de bauxietsector."
Voor de staatskas is olie verreweg het belangrijkst, want exploitant Staatsolie is geheel in overheidshanden. Tien jaar geleden nog wilde toenmalig president Jules Wijdenbosch - bondgenoot van ex-dictator Desi Bouterse - Staatsolie voor minder dan 100 miljoen dollar aan een buitenlandse partij verkopen om gaten in de desastreuze overheidsfinanciën te dichten. Dat leidde tot massaal protest. Bij een omzet van 576 miljoen dollar (jaarproductie: 5,9 miljoen vaten) ging vorig jaar 248 miljoen dollar als dividend en belasting naar de Staat. Belastingopbrengsten uit goud bedragen slechts ruim 50 miljoen dollar en de staatsinkomsten uit de bauxiet liggen op hetzelfde niveau.
De Surinaamse overheid maakt zich nu dan ook sterk voor staatsdeelnemingen. Ze onderhandelt met Surgold (alliantie van de Amerikaanse multinationals Newmont en Alcoa) over goudwinning in Oost-Suriname. Met Alcoa-dochter Suralco wordt gesproken over deelname in de aluinaarderaffinaderij. De overheid zou de plaats innemen van BHP Billiton, dat zich uit Suriname terugtrekt. Exploitatie van bauxietvoorraden in West-Suriname, waarover dertig jaar geleden al werd gepraat, komt ook weer in beeld. De regering schermt met Chinese interesse, wat de druk op Alcoa vergroot.
Minister Van Ravenswaay - afstammeling van Nederlandse boeren die in de negentiende eeuw naar Suriname emigreerden - is opmerkelijk positief over het einde van de Nederlandse verdragshulp. ,,Het is goed", zegt de minister die behoort tot de D66-achtige hervormingspartij DA91. Zijn standpunt weerspiegelt het toegenomen Surinaamse vertrouwen in de eigen economie. Van Ravenswaay: ,,Nu moeten we zelf onze weg bepalen. Als je weet dat je moet gaan terugbetalen, moet je goed kiezen." Uit een Nederlands-Surinaamse evaluatie bleek eerder dat de hulp nauwelijks bijdroeg aan economische weerbaarheid.
Toegang tot de internationale kapitaalmarkt is volgens Van Ravenswaay nu essentieel. Daarom heeft Suriname de bilaterale buitenlandse schulden versneld afgelost - deels met Nederlands ontwikkelingsgeld. Kredietbeoordelaar S&P liet de verhoogde rating voor Suriname ondanks de mondiale crisis dan ook ongemoeid.
Onlangs sloot Paramaribo wel een lening van ruim 200 miljoen dollar met China ter financiering van door de Chinezen zelf aan te leggen asfaltwegen in het binnenland. China investeert ook elders in de regio in goede relaties, waarbij behoefte aan grondstoffen een rol speelt. Van Ravenswaay erkent dat China, ook gezien de soepele condities, dit ,,niet zonder agenda" doet. ,,Je moet je ogen wijd open houden", zegt hij.
De bewindsman rolt z'n bureaustoel naar een landkaart aan de muur. Hij wijst eerst op het enorme tropisch oerwoud. Dat kan Suriname niet alleen geld opleveren door duurzame houtkap en ecotoerisme, maar ook door de CO2-emissiehandel voor het klimaat. ,,We zijn bezig die groene visie uit te werken."
Dan wijst Van Ravenswaay op het grote Brokopondostuwmeer en het rivierenstelsel. De regering heeft een plan uit de ijskast gehaald voor de bouw van kleine dammen in rivieren die in het stuwmeer uitkomen. Zo kan het land voor nog geen 400 miljoen dollar de stroomcapaciteit verdubbelen. Luchtfietserij? ,,Frans Guyana vraagt ons al stroom", zegt Van Ravenswaay. Frankrijk toonde zich bereid 25 miljoen euro in koppeling van beide netwerken te steken.
Van Ravenswaay voorziet dat Suriname van energie-importeur tot energie-exporteur wordt. Staatsolie breidt de raffinagecapaciteit uit, zodat geen benzine en diesel meer hoeft te worden ingevoerd. Buitenlandse oliebedrijven doen proefboringen voor de kust, vooralsnog zonder resultaat.
Maar goedkope hydro-elektriciteit is voor de minister een topprioriteit. Dan komen er meer bedrijfsinvesteringen en betere banen, waardoor eindelijk ook het door etnisch-politieke patronage uitgedijde ambtenarenapparaat kan worden gesaneerd. Van Ravenswaay: ,,De afgelopen jaren hebben we de elektriciteitsprijs niet hoeven te verhogen, omdat na de sluiting van de aluminiumsmelter door Suralco meer hydro-elektriciteit beschikbaar kwam voor Paramaribo. We konden daarom de oliegestookte energiecentrale stilleggen. Dat was een geluk."
Het grootste economische risico voor Suriname lijkt te liggen in de verkiezingen van 2010. In bedrijfsleven en bankwezen bestaat vrees dat terugkeer van het duo Bouterse/Wijdenbosch weer economische chaos brengt. Hakrinbank-directeur Bousaid verheelt niet dat zijn bank bezig is meer lange deposito's aan te trekken om te voorkomen dat spaarders straks hun geld weghalen.
Ook de veelgeprezen president van de Centrale Bank, André Telting, die om zijn leeftijd van 73 jaar volgend jaar opstapt, is bezorgd. Hij schreef in 2005 zelf de nieuwe Bankwet, die het onmogelijk moet maken dat zijn opvolger weer ongelimiteerd de geldpers laat draaien. ,,Anders gaat hij de bak in", zegt Telting. Aan een gelambriseerde muur in het bankgebouw aan de Surinamerivier hangen de door Erwin de Vries geschilderde portretten van Teltings voorgangers. Onder hen de veel bekritiseerde Henk Goedschalk uit de periode Wijdenbosch/Bouterse. Telting glimlacht: ,,Die is niet meer benoembaar. Volgens de nieuwe bankwet is bij benoemingen van bestuurders een integriteitsonderzoek verplicht."

'Bankencrisis heeft hier geen implicaties'
bankdirecteur Jim Bousaid

'Nu moeten we zelf onze weg bepalen'
minister Rick van Ravenswaay

NRC Handelsblad

10 september 2009 donderdag

donderdag 10 september 2009

Zeker isolement bij Bouterse of Brunswijk als president

ingezonden door Albert Assen,
lid politiek-bestuurlijke werkgroep NPS

08/09/2009
De onschendbaarheid die voortvloeit uit het Verdrag van Wenen over het ambt van staatshoofd mag dan wel niet in het geding zijn, maar geenszins behoeft men over bovennatuurlijke gaven te beschikken om ervan uit te gaan dat er soevereine staten zullen zijn die deze personen niet zullen toelaten tot hun grondgebied door hen visa te weigeren. Op zich is dat al een isolement. Zij zullen niet in staat zijn, althans niet in voldoende mate, invulling te geven aan hun functie om de belangen van land en volk internationaal te behartigen, tevens is het niet ondenkbaar dat internationale en bilaterale samenwerking onder druk komen te staan, in het laatste geval met name in die landen die voor de ontwikkeling van Suriname van belang zijn. Zeer wel is het mogelijk dat ontwikkelingsgelden niet via de overheid zullen lopen, maar rechtstreeks aan NGO’s zullen worden overgemaakt. In herinnering breng ik het geval van het toenmalige staatshoofd van Oostenrijk, Kurt Waltheim, dat om zijn oorlogsverleden internationaal geïsoleerd werd en tijdens zijn ambtsperiode slechts door een land ontvangen is geworden, te weten Zuid-Afrika tijdens zijn apartheidsbewind. Wij zouden van God los zijn als we Brunswijk tot president zouden verkiezen. We moeten ons er terdege van bewust zijn dat Suriname geen wereldspeler is en als zodanig vatbaar is voor isolatie. Realiteitszin zal beide personen moeten doen besluiten om indien dit zou spelen, van het ambt van president af te zien en op een ander niveau het volk ter dienste te zijn.-.

NPS doet overlopers uitgeleide

09/09/2009

Paramaribo - De NPS ligt niet wakker van de twee prominente leden in het binnenland die gekozen hebben voor hun eigen etnische partij. Ex-parlementariër Walther Bonjaski en districtssecretaris Harold Padie verruilden de NPS voor ABOP, een partner binnen A Combinatie (AC). NPS tweede penningmeester Hesdy Pigot, stelt dat ook AC-leden de oversteek naar hen maken. De NPS is evenwel verzekerd van winst bij de komende stembusgang, maar, erkent de topper van de groene partij: “‘t wordt een harde politieke strijd, maar wij gaan ervan uit dat de coalitie waarin de NPS zal zitten die verkiezingen wint.”

Pigot voorziet geen consequenties voor de jarenlange afwezigheid van de NPS-top die nu met de verkiezingen in zicht, weer bij de marrons en inheemsen komt aankloppen voor stemmen. De partij heeft gevestigde kernen en onderafdelingen in het binnenland en hij ziet daarmee de NPS daarmee goed vertegenwoordigd.

Daarnaast kan ze bogen op een stevige lijst van verdiensten die bij de binnenlandbewoners niet ongemerkt is gebleven. Pigot claimt de bouw en modernisering van een groot aantal poliklinieken in het binnenland en de verharding van de Afobakaweg voor zijn partij. “Als de financiën er niet waren, was de weg er niet. Laat men de mensen goed uitleggen dat er een samenwerking is. Als Financiën had beslist de investering in een ander gebied te doen, was dat ook gebeurd”, benadrukt hij. Deze initiatieven zijn niet uitgevoerd onder druk van de marronpartijen, waarvoor NPS zou zijn gezwicht om een brede regeersteun te behouden.

De NPS'er verwacht niet dat AC geprotesteerd zou hebben als het asfalteringsplan een andere richting dan Brokopondo was ingeslagen, omdat ook daar zij waarschijnlijk een aanhang zou kunnen hebben. “Politiek is een samenspel van coalitiepartners. Je gaat mekaar moeten helpen en ondersteunen om de doelen te bereiken. AC alleen gaat het niet kunnen, voor wat het binnenland betreft.” De NPS-achterban wordt dus voorgehouden dat winst binnen is: “We gaan winnen, maar ga niet slapen. Je zal moeten werken om te winnen.”

Leendert Abauna die de enige zetel voor de NPS in het binnenland behoudt, zegt dat de uitloop van het tweetal niet merkbaar zal zijn. Anderen zijn bijgeschoven en de partij is aangezwollen. Abauna: “In de politiek moet je een ding weten; als je vastberaden bent en echt iets wil doen voor je volk dan moet je het doen. Maar niet overgaan tot vuilsmijterij die niet goed voor jezelf, noch de achterban is.” Hij zegt etnische politiekvoering te verafschuwen en roemt de NPS die dwars door alle bevolkingsgroepen welvaart en welzijn nastreeft. “Daarom hou ik van de NPS.

Die werkt niet alleen voor de mensen die op de voorzitter lijken, maar doet dingen voor alle bevolkingsgroepen in Suriname.” De parlementariër meent dat zijn partij vooral voor de binnenlandse oorlog kwalitatief onderwijs, goede gezondheidszorg en infrastructuur, en elektrificatie heeft gebracht naar het binnenland. Gepoogd is om werkgelegenheid in de gemeenschappen te creëren. “Het is niet genoeg, maar geen enkele politicus in de wereld doet genoeg voor zijn achterban. Iedereen hunkert naar meer welvaart”.-
DWT

Glis-wet goedgekeurd L-decreten worden aangepast

09/09/2009

Paramaribo - Het ‘onthoofde’ en ‘geamputeerde’ wetsontwerp Grondregistratie en Landinformatie Systeem (Glis) is gisteren met algemene 32 stemmen door het parlement goedgekeurd. Om niet tegen het wetsontwerp te moeten stemmen uit onvrede met tal van zaken rond het gronduitgiftebeleid, nam de NDP-fractie niet deel aan de stemming.

De controversiële wet lag sinds 2005 voor behandeling in het parlement, maar werd om politieke redenen niet door de DNA-voorzitter op de agenda geplaatst. Na consensus binnen de coalitie over enkele zaken die in de wet waren opgenomen, kwam het wetsontwerp twee maanden geleden toch nog op de agenda.

Parlementariërs uitten vooral kritiek op het schrappen van het domeinbedrijf uit de wet. Met de instelling van het domeinbedrijf zou de uitgifte van domeingrond gedepolitiseerd worden. Instelling van dit orgaan wordt nu op de lange baan geschoven. Oppositielid Jiwan Sital (A1/PVF) zei voor de wet te stemmen, omdat afwijzing van het ontwerp zou betekenen dat de 11.9 miljoen euro die in het Glis-project is gestoken, “weggegooid geld zou zijn”, terwijl al het werk dat tot nu toe is verzet “voor niemandal” zou zijn geweest.

Daarnaast verlangt de samenleving transparantie wat betreft de grondpolitiek en klampt de politicus zich vast aan toezeggingen van de regering dat binnen twee maanden ontwerpwetten naar het parlement zullen worden gestuurd om de L-decreten die regels inhouden voor gronduitgifte aan te passen. President Ronald Venetian heeft ook toegezegd dat de regering er nu op zal toezien dat de regels met betrekking tot het publiekelijk bekendmaken van grondaanvragen worden nageleefd.

Wat Jules Wijdenbosch (VVV) betreft die ook voor stemde, zijn in de wet “minimale garanties” opgenomen die het mogelijk maken de vinger aan de pols te houden. Hij vindt wel dat direct na instelling van het Glis-instituut een evaluatie moet plaatsvinden. Het Glis is een noodzaak, motiveerde Winston Jessurun (DA’91) waarom hij zijn zegen gaf aan de onderhavige wet. Wel zal er in de naaste toekomst nog flink verder gediscussieerd moeten worden omtrent het gronduitgiftebeleid. Jules Ajodhia (NF/VHP) was het er niet mee eens dat het domeinbedrijf is geschrapt, maar stemde toch voor, omdat de regering volgens hem in ruime mate is ingegaan op de kanttekeningen die het parlement heeft geplaatst. Ook Carmelita Ferreira was het huilen nader dan het lachen om de verwijdering van het domeinbedrijf uit de Glis-wet. Door deze actie kan de gronduitgifte nog niet gedepolitiseerd worden, maar stemde ze toch voor.

Belangrijk voor Ruth Wijdenbosch om voor te stemmen, is het feit dat met de Glis-wet Suriname eindelijk een kadastersysteem krijgt om het grondgebied ordelijk in kaart te brengen. Zij kijkt ernaar uit dat de grondkamer waarvoor collega Sital herhaaldelijk voor gepleit heeft, wordt ingesteld. NF-fractieleider Otmar Rodgers (NPS) gaf bij zijn stemmotivering aan, dat het feit dat een aantal oppositieleden hebben voorgestemd, aangaf dat hoe controversieel de standpunten met betrekking tot het ontwerpwet ook waren, door overleg partijen elkaar in het belang van het land hebben gevonden.

In zijn dankwoord zei president Venetiaan dat de regering met de nieuwe wet uitziet naar een degelijk instituut om de grondregistratie ter hand te nemen zodat een verbeterd gronduitgiftebeleid gevoerd kan worden. Ondertussen zal de regering doorgaan met het treffen van voorzieningen om de rust die nu heerst rond gronduitgifte te consolideren
DWT

NPS bezoekt verdwaalde schapen Lawagebied

door Fenny Zandgrond

10/09/2009


Paramaribo - Een NPS-delegatie geleid door assembleelid Leendert Abauna gaat volgende week op verkiezingstocht naar het Lawa/Tapanahonygebied. De politicus bezoekt daar de kernen en bereidt hen voor op de start van de verkiezingscampagne van de partij op 29 september. Volgens NPS-penningmeester Hesdy Pigot maakt deze trip deel uit van de strategie die de NPS in de komende periode zal voeren om winst te behalen, volgend jaar. "We zijn nu begonnen met uitzetting van onze strategie", zegt de NPS-penningmeester.

Net als Abauna verwacht Pigot uitbreiding van de ene zetel die de NPS heeft kunnen behouden in het binnenland. Nieuw Front heeft in Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini totaal twee zetels, de NDP en A Combinatie elk vier.

Pigot vreest geen concurrentie van A Combinatie nu Abop een intensieve campagne is begonnen in Brokopondo en Sipaliwini. "NPS zegt altijd: je moet het zien als een marathon. Als je hard begint en je nadert het einde, ga je de eindstreep niet halen. Wij zorgen ervoor dat we die eindstreep wel halen." Na Lawa/Tapanahony zal de NPS ook de overige ressorten in het achterland aandoen. De achterban zal worden gewezen op de cruciale rol die de partij heeft gespeeld bij de realisatie van grote en lang verwachte ontwikkelingsprojecten.

Ook de concurrentie van NDP vreest de groene partij niet. "Ik hoop dat ze (Abop) wat zetels van de NDP weghalen en dat ze meer halen. Maar de NPS gaat ook voor meer zetels." Hoe de verdeling van de tien zetels in de drie districten moet plaatsvinden zodat iedere partij de begeerde knikkers krijgt, wilde Pigot niet uitleggen. "Abop gaat voor alle tien in Brokopondo, Marowijne en Sipaliwini, maar NPS wil ook die ene vermeerderen."

Voor Abauna is overstappen naar de marroncombinatie geen optie, omdat hij overtuigd is van de goede voornemens van zijn partij voor het hele land en dus ook het binnenland. Zijn boodschap aan Lawa/Tapanahony is duidelijk. "Als de minister van Financiën niet op pad was geweest en zijn handtekening niet had gezet onder de leningsovereenkomsten, was het allemaal niet gefinancierd", wijst Abauna desgevraagd aan. "Wie is de grote man achter de Afobakaweg en andere zaken?!", werpt hij op.

Nieuw Front had in het Tapanahony-gebied in 2005 totaal 591 stemmen. ‘Overloper’ Walter Bonjaski was de grote trekker met 331 individuele stemmen. AC haalde, gedreven door parlementariër Henk Deel (715 stemmen), het maximum van 1.258. NDP/VVV waren goed voor 336/65.

dinsdag 1 september 2009

Rodgers wilde tegen Glis-wet stemmen

26/08/2009

Paramaribo - Nieuw Frontfractieleider Otmar Rodgers (NPS) heeft gisteren in het parlement aangegeven, dat hij tegen de ontwerpwet GLIS zou hebben gestemd, indien de regering de door het college voorgestelde strafbepalingen niet had overgenomen. Hij gaf aan dat zijn ‘geweten’ hem niet zou toelaten om voor te stemmen. Niettemin zou hij anderen niet hebben opgeroepen zijn voorbeeld te volgen.

Rodgers en Jiwan Sital (PVF) hebben gepleit voor zware strafbepalingen in de wet als preventief middel tegen mogelijke overtreding van deze wet. De politicus gaf in zijn spreekbeurt aan, dat de wet niet helemaal is zoals hij die graag had gezien, maar is het in de politiek ‘geven en nemen’. Wat nu niet kan zal in een later stadium gerealiseerd dienen te worden. Jenny Geerlings-Simons, zei blij te zijn, dat zowel oppositie als coalitie ingenomen zijn met het invoegen van strafbepalingen in het wetsontwerp, maar zij ziet graag dat de politiek verantwoordelijken strafrechtelijk niet buiten schot blijven.

Rodgers en Sital hebben opnieuw gepleit voor activering van de Grondkamer. Rodgers hamert al tientallen jaren op de instelling van dit orgaan, dat als beroepsinstantie zou moeten optreden met betrekking tot problemen bij de uitgifte van domeingrond. Volgens Rodgers zullen met het functioneren van de Grondkamer een heleboel van de problemen die zich nu voordoen, achterwege blijven. Hij hoopt dat met de Grondkamer een frisse wind gaat waaien waarbij functionarissen en overheidsdiensten zich gaan houden aan de bepalingen die wet voorschrijft. Wel zullen ‘loopholes’ die nog bestaan afgesloten dienen te worden met nieuwe wetgeving zodat de processen rond het gronduitgiftebeleid transparant worden.

Sital wees er onder andere op, dat ofschoon dat is voorgeschreven, de regering de afgelopen 25 jaar gefaald heeft, aan te geven waar er vrije domeingrond is die burgers kunnen aanvragen. “Alleen zij die weten waar ze liggen, vragen aan”, zei de PVF-parlementarier. Hij is er voorstander van, dat de overheid voortaan bekendmaakt waar vrij domeingrond gereed is en aangevraagd kan worden.-

Bron: DWT

Regering betrekt Surinaams Hoger kader

De Surinaamse regering o.l.v.President Venetiaan en NPS partijleider,betrekt het Surinaams hoger kader bij de ontwikkeling van ons land.Middels cijfers van de IDB wordt deze bewering onderbouwt.Na het desastreus beleid van de NDP regering in de periode 1996-2000 waar slechts 15% van IDB-gelden gefinancierde werken aan Surinaamse consultants werd gegund, is dat inmiddels opgelopen tot 85 procent.De NPS heeft als uitgangspunt dat ontwikkeling tot stand gebracht wordt door de “mobilisate van het eigene”. Met het mobiliseren van onze eigen deskundigheid en het inzetten daarvan wordt verder invulling gegeven aan bovengenoemd uitgangspunt. Door het creeren van gunstige condities voor investeringen komen Surinaamse contractors ook in aanmerking voor werken waardoor de werkgelegenheid behouden en uitgebouwd wordt. Tijdens de regering Wijdenbosch 1996-2000 kregen contactors en deskundigen slechts 15% van IDB werken in ons land. Onder President Venetiaan is dit niveau geschoten naar 85%. De NPS doet niet aan populistische politiek waar met de mond het inzetten van het Surinaams kader beleden wordt. Met de cijfers van de IDB bewijst de NPS dat de keuzes die zij maakt, altijd het Surinaams belang voorop staat. De Nationale Partij Suriname wil de Surinaamse gemeeschap erop wijzen dat populisme geen ontwikkeling brengt. Suriname mag niet terugvallen in de financieel-economische ellende zoals wij die gekend hebben onder het regiem van onze politieke tegestaanders.Daarom roept zij de kiezer op, om bij de verkiezingen in 2010 haar te ondersteunen, om verder te bouwen aan de ontwikkeling van onze republiek Suriname en haar volk.

NPS persdienst

1 september 2009