20 AUGUSTUS “IED MUBARAK”
Idul Fitre is de Arabische naam voor het islamitische feest dat gevierd wordt aan het einde van de vastenmaand ramadan. Idul Fitre is afgeleid van het Arabische id-oel-fitr of wel Eid-oel-fitr hetgeen betekent "feest ter gelegenheid van het breken van het vasten”. Uiteraard wordt hiermee bedoeld het verbreken van de vasten gedurende de gehele maand ramadan.
Hoewel voor dit jaar de dag voor Idul Fitre door de Regering, na verkregen adviezen van enkele Moslimorganisaties, is vastgesteld op maandag 20 augustus, zal een groot deel van de Surinaamse Moslims, het Idul Fitrefeest op zondag 19 augustus vieren.
Vaststelling van begin RAMADAN en IDUL FITRE
Over de vaststelling van de Ramadan en vervolgens Idul Fitre zijn er diverse opvattingen en daardoor meningsverschillen. Allereerst moet vermeld worden dat door verschillende culturen, verschillende kalenders worden gebruikt. In dit artikel wordt volstaan met een beknopte uitleg over 2 kalenders:
1. De Gregoriaanse kalender
2. De Islamitische kalender.
De naam van de Gregoriaanse kalender is ontleend aan paus Gregorius Xlll. Deze kalender gaat uit van een zonnejaar: dat is de tijd die het de aarde kost één keer rond de zon te draaien. Het grote voordeel hiervan is dat de seizoenen elk jaar op gelijke datums vallen.
De Islamitische kalender gaat uit van een maanjaar: dat is de tijd die het de maan kost om twaalf keer rond de aarde te draaien. Elke maand begint met de nieuwe maan. Aangezien een maanjaar 11 dagen korter duurt, lopen de kalenders niet gelijk en valt een moslim feest nooit op een zelfde dag. Voorbeeld: als dit jaar Idul Fitre valt op 19 augustus dan zal dit in 2013, vallen op 19-11= 8 augustus. In 2014 zal Idul Fitre 11 dagen eerder vallen, dus op 29 juli.
Zowel het zonnejaar als het maanjaar is verdeeld in 12 maanden met hun specifieke namen. De naam van de 9e maand van de islamitische kalender is “RAMADAN” en de naam van de 10e maand is “SHAWAAL”. De Ramadan is de belangrijkste maand op de moslimkalender en het is gedurende deze maand waarin de moslims vasten en dus zich onthouden van eten, drinken en geslachtsgemeenschap tussen zonsopgang en zonsondergang. Na de maand ramadan volgt de 10e maand, shawaal. Op de 1e shawaal wordt dan Idul Fitre gevierd.
Voor het vaststellen van het begin van de Ramadan kan gemakkelijk gekeken worden naar de kalender: de 1e dag van de maand ramadan is de eerste dag van het vasten. Maar zo simpel is het niet.
Voor de meerderheid van de moslims die trouw de Koran en de tradities volgen, is het afhankelijk van de zichtbaarheid van de jonge maansikkel direct na de astronomische nieuwe maan. (In de volksmond bekend onder de “geboorte van de maan”). Deze -overwegend orthodoxe moslims- zijn van oordeel dat pas na het zien van de nieuwe maan een aanvang gemaakt kan worden met het vasten. Het aanschouwen van de maan was voor een volk, dat lezen noch schrijven kon, een gemakkelijke manier om het begin en eind van de maand RAMADAN te bepalen.
Progressieve Moslims daarentegen zijn van oordeel dat je het begin van de vasten ook door berekening kan bepalen. De geboorte van de maan zal deze maand plaatsvinden op vrijdag 17 augustus a.s. Op die dag zal de maan nergens in de wereld zichtbaar zijn. Theoretisch zal de nieuwe maan op zaterdag 18 augustus a.s. wel zichtbaar zijn. Daarom wordt door veel moslims in de wereld dit jaar Idul Fitre gevierd op zondag 19 augustus. Enkele groeperingen zullen waarschijnlijk het Idul Fitrefeest vieren op maandag 20 augustus omdat ze het zekere voor het onzekere willen nemen. Op zich is dat geen probleem omdat dit feest op 2 dagen gevierd kan worden.
Vasten in de Islam.
Het vasten is ook een van de vijf zuilen in de islam. Volgens de islam is het vasten niet een innovatie die is ontstaan met de Koran, maar behoort in het beginsel tot de praktijk van de monotheïsten. De Koran bevestigt slechts dat het zo is. Zoals met vele andere zaken portretteert de Koran zichzelf als een voortzetting van het terugkeren naar de oorspronkelijke zuiverheid en het oorspronkelijke doel.
In hoofdstuk van de Koran nl. soera AL BAQARA (letterlijk hoofdstuk De Koe) staat in de verzen 183-185 het volgende:
O, gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven, zoals het degenen die vóór u waren was voorgeschreven, opdat u zich tegen het kwaad zult hoeden (opdat gij vroom zult zijn). Voor een zeker aantal dagen zult gij vasten, maar zij die onder u ziek zijn, of op reis, vast een aantal andere dagen, er is een losprijs voor degenen, die niet kunnen vasten, het voeden van een arme. Maar hij, die vrijwillig goed doet, het zal beter voor hem zijn. Het vasten is goed voor u, indien gij het beseft. De maand ramadan is die, waarin de Koran als een richtsnoer voor de mensen werd nedergezonden en als duidelijke bewijzen van leiding en onderscheid. Wie onder u daarom deze maand beleeft, laat hem daarin vasten. Maar wie onder u ziek of op reis is, een aantal andere dagen. God wenst gemak voor u en geen ongemak, en opdat gij het aantal zult voltooien en opdat gij Gods grootheid zult prijzen, omdat Hij u terecht heeft geleid en opdat gij dankbaar zult zijn.
Eerder is al uitgelegd dat de maand ramadan begint nadat de maan is waargenomen. Daardoor begint ramadan in verschillende landen vaak op verschillende dagen omdat de belangrijkste regel voor het begin van de maand ramadan nog altijd gebaseerd is op het visueel waarnemen van de maan. In de maand ramadan vasten de gelovigen tussen dageraad, dus vóór de feitelijke zonsopgang en zonsondergang. Ze mogen niet eten, drinken, kwaadspreken, roken en geslachtsgemeenschap hebben. Het begin moment van de vastendag wordt normaal gesproken bepaald als het moment dat je in natuurlijk licht een witte draad garen van een zwarte draad garen kunt onderscheiden. Het verbreken van het vasten, ook wel iftar genoemd is het gezellige moment in elk gezin of in de moskee. In het gezin neemt een ieder deel aan de iftar waarvoor er lekkere hapjes zijn klaargemaakt, of je gevast hebt of niet. Tegenwoordig wordt in veel moskeen gedurende de gehele maand iftar georganiseerd waarbij de gelovigen gezamenlijk het vasten verbreken. Door de organisatie wordt er voor gezorgd dat er elke middag/vooravond vele hapjes, drankjes en een warme maaltijd aanwezig is voor de soms meer dan 100 gelovigen.
Volgens de islam leert vasten de mens aan zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Vasten betekent het zich onthouden van zinnelijke lusten. Het fysieke vasten is een symbool voor die onthouding en zet ons tot nadenken, hetgeen betekent dat wanneer iemand zich van fysieke begeerten onthoudt, hij zich ook van zelfzuchtige begeerten en lusten onthoudt. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien en bovendien als de maand van sympathie voor je medemensen.
In deze maand wordt er in de avonduren extra gebeden in de moskeen en hoewel alle nachten van ramadan gezegend zijn, is er één speciale nacht, die Lailat al-Qadr, wordt genoemd. Het is de 'nacht van de goddelijke beschikking', soms ook vertaald als 'nacht van goddelijke maat der dingen'.De maand Ramadan is van grotere waarde dan de andere maanden en Laylat-al Qadr (Waardevolle Nacht) is waardevoller dan duizend maanden samen. Niet iedereen heeft het geluk om duizend maanden te leven, maar Allah geeft de mens ieder jaar weer de kans deze Nacht waardevol met aanbidding van Allah, door te brengen.
Het IDUL FITRE FEEST
Zoals eerder vermeld valt het Idul Ftre feest vlak na de vastenmaand ramadan, op 1 Shawaal. Dit feest wordt op een zeer gepaste wijze gevierd. De moslims verheugen zich op deze dag omdat zij een maand lang hebben gevast en hun gebeden hebben verricht. Weken van te voren wordt er uitgekeken naar deze grote dag. Het huis en het erf worden schoongemaakt, er worden nieuwe kleren gekocht of men zorgt er voor dat de kleding voor deze dag met zorg wordt uitgezocht. In de beste kleren en besprenkeld met lekkere geurtjes wordt in de ochtenduren een bezoek gebracht aan de moskee voor het verrichten van het gezamenlijke EID gebed. Voorafgaand aan het gebed wordt verwacht dat de volwassen bezoekers van de moskee hun “zakaat” betalen. Zakaat is ook een van de 5 zuilen van de Islam en is een liefdegave. Het is een fundamentele plicht voor elke moslim. Ook de kinderen krijgen geld toegestopt en vooral de arme mensen worden niet vergeten. Veelal krijgen ze een paar dagen voor Idul Fitre voedsel en soms kleding van het bestuur van de moskee die gedurende de maand ramadan gelden heeft ingezameld.
Deze dag kan gekenmerkt worden als een grote “brassa dey”, men omhelst elkaar waarbij vooral de mannen mekaar een stevige brassa geven en vergeven zij elkaar eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Ze wensen elkaar een EID MOBARAK toe, een gezegend feest.
Na het gebed wordt er in de moskee gezamenlijk eten en drank (frisdrank en verschillende sappen) genuttigd of men trekt in groepen langs de huizen van de moslims. Anderen verkiezen om familiebezoeken af te leggen en buren en vrienden te bezoeken. Op deze dag is dan ook de gelegenheid om ruzies of conflicten van de afgelopen tijd uit te praten.
Het is inderdaad een dag waarop de negatieve gevoelens worden vergeten en waarop men vredig en dankbaar omgaat met elkaar. Opvallend op deze dag zijn de saamhorigheid, de vredige sfeer en het respect voor elkaar en respect voor de schepper. Iedereen probeert aardig te zijn voor andere mensen, en met een schoon geweten en goede voornemens verder te gaan. Vaak is ook de tweede dag van de maand Sjawaal nog een feestdag.
De Nationale partij Suriname wenst de totale Surinaamse bevolking en in het bijzonder de Moslims, een EID MUBARAK toe. Een gezegende Eid feest toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten