woensdag 19 oktober 2011

Onderwerp: inbreuk op onze Grondwet door de Regering.

Aan de Voorzitter van De Nationale Assemblee,
mw Drs. J. Geerlings-Simons
Alhier .
Datum: 12 oktober 2011
Onderwerp: inbreuk op onze Grondwet door de Regering.
Geachte Voorzitter,

Ondergetekende vraagt U, namens de Nieuw Front fractie, aandacht voor het onderstaande.
Met grote verbazing hebben wij vernomen dat de President van de Republiek Suriname op 30 september 2011 Uw medewerking vraagt, om de door hem op 29 september 2011 aan de Assemblee aangeboden ontwerpwetten, houdende vaststelling van de ontwerp begrotingen van de uitgaven en de ontvangsten van de 17 ministeries voor het dienstjaar 2012, met bijbehorende Memorie van Toelichting en de Financiële Nota, in te trekken.

Deze gevraagde medewerking is geen onderwerp van bespreking geweest in De Nationale Assemblee, noch minder is ter zake een besluit genomen door De Nationale Assemblee.
De President heeft wel medegedeeld dat deze intrekking is geschied na vooroverleg met De Nationale Assemblee, hetgeen door U is ontkend.

Het is een feit dat de President het recht heeft om een door hem aangeboden wetsontwerp in te trekken zolang DNA daarover nog niet heeft beslist. Maar dat is het probleem niet.
De President heeft gemeend het recht te hebben om op 6 oktober 2011 aan De Nationale Assemblee per brief aan te bieden voor behandeling in De Nationale Assemblee, ontwerpwetten houdende vaststelling van de ontwerpbegrotingen van de uitgaven en de ontvangsten voor het dienstjaar 2012 van de 17 ministeries, alsmede de daarbij behorende Memorie van Toelichting en de Financiële nota 2012 (brief President met kenmerk secpres/2336/11, dd 6-10-2011)

 Zoals bekend vereist de Grondwet in art 156, dat de begroting jaarlijks, in overeenstemming met de wet en het ontwikkelingsplan, door de Regering aan De Nationale Assemblee aangeboden wordt uiterlijk op de eerste werkdag in oktober en verder dat bij de indiening van ontwerpbegrotingen door de Regering aan De Nationale Assemblee, door de President in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee een rede wordt gehouden.
De eerste vraag is of de ontwerpbegrotingen die nu voor ons liggen wel zijn ingediend uiterlijk de eerste werkdag in oktober. Uit de beschikbare dokumenten blijkt dat op de eerste dag in oktober geen ingediende ontwerpbegrotingen waren, omdat de op 29 september jl ingediende ontwerpbegrotingen op 30 september jl waren ingetrokken door de President.

De ontwerp begrotingen die nu ter behandeling in De Nationale Assemblee zijn aangeboden, zijn per brief ingediend op 6 oktober en niet uiterlijk op de eerste werkdag in oktober. Deze ontwerpbegrotingen zijn dus niet ingediend conform de vereisten van de Grondwet.
Verder moet worden opgemerkt dat de indiening van de ontwerpbegrotingen op 6 oktober ook niet is geschied in een buitengewone vergadering zoals de Grondwet uitdrukkelijk voorschrijft.
Ook is duidelijk dat bij de indiening van de ontwerpbegrotingen op 6 oktober jl zoals die nu ter behandeling liggen geen jaarrede is gehouden door de President. Ook deze aangelegenheid is strijdig met de Grondwet.
Via de media mocht het volk bij monde van de President de redenen van deze intrekking vernemen. Hij deelde de samenleving mee dat de Regering, die bestaat uit de President, Vice-President en de Raad van
Ministers, grote blunders heeft begaan bij de begrotingsopstelling.
Met deze argumentatie in de media geeft de President niet alleen aan hoe weinig respect wordt opgebracht voor het volk van Suriname en haar vertegenwoordiging, maar geeft de President ook aan, dat er een absoluut onvolwassen en ondeskundig bestuur wordt gevoerd in het land.
De Regering heeft voldoende tijd gehad (2011) om te werken aan ontwerpbegrotingen voor het volgend jaar (2012), en desondanks begaat de Regering grote blunders daarbij.
De aanbieding van ontwerpbegrotingen aan De Nationale Assemblee is een plechtig moment. Het geschiedt in een buitengewone vergadering, waarvoor ook binnenlandse en buitenlandse notabelen worden uitgenodigd; het getuigt van ontoelaatbare tekortkoming in bestuursvoering zijdens de Regering, indien daarbij grote blunders, slordigheden en foutieve zaken worden voorgedragen.
Het is duidelijk dat de Regering met dit beleid niet alleen in strijd met de Grondwet handelt maar ook onbehoorlijk bestuur voert.
De boven aangehaalde strijdigheid met de Grondwet kan niet worden geaccepteerd en moet onmiddellijk worden gecorrigeerd.
Wij dringen er bij U op aan om te bevorderen, dat de President aan De Nationale Assemblee voorstelt zijn brief dd 30 september jl, waarin hij U medewerking vraagt om in te mogen trekken de aan Uw college ingediende ontwerpwetten mbt de begrotingen voor het dienstjaar 2012 als niet geschreven te beschouwen.
Bovendien dient de President zijn brief dd 6 oktober 2011 ter zake ook in te trekken, waardoor de aanbieding van de ontwerpwetten op 29 september van kracht blijft, en dus voldaan wordt aan hetgeen gesteld is in artikel 156 van de Grondwet.
De Regering blijft het recht behouden om wijzigingen van cq aanpassingen in deze ontwerpwetten voor te stellen indien zij dat wenst.
Met het boven aangegeven voorstel wordt onzerzijds beoogd de door de Regering gepleegde inbreuk op de Grondwet te niet te doen en de schade aangericht aan het gezag van de Regering door deze handeling te beperken.

----------------------------------------------------------------------
Radjkoemar Randjietsingh, Nieuw-Front fraktieleider

Geen opmerkingen: