donderdag 13 januari 2011

Vorige regering laat honderden miljoenen voor de financiering van projecten voor de huidige regering achter

De afgelopen dagen zijn er diverse berichten in de pers verschenen over het financiele en monetaire beleid van de vorige regering. Het was al bij velen bekend dat de toenmalige monetaire autoriteiten een goed beleid hebben gevoerd. Nationaal, maar vooral internationaal hebben de voorgaande monetaire autoriteiten diverse pluipmjes voor hun verrichtte werkzaamheden op monetair en financieel gebied ontvangen.

Laten wij starten bij de mythe van de lege staatskas, die zou zijn achtergelaten. In de afgelopen vijf maanden heeft de Minister van Financien aan salarissen, AOV, diverse andere sociale uitkeringen, ziekenhuizen, politieke feesten, reizen van de President, parlementariërs en ministers en aan de universiteit, etc. in totaal een bedrag van zeker meer dan SRD.700 miljoen uitgegeven. Deze uitgaven konden alleen worden gedaan omdat er sprake was van een goed draaiende economie die gekenmerkt werd door doorlopende uitgaven en doorlopende inkomsten. Er was dus nooit sprake van een lege staatskas.

De door monetaire autoriteiten opgebouwde monetaire reserve was van dien aard dat het niet mogelijk is geweest om zich negatief daarover uit te laten. Per 31 december 2010 bestond onze deviezenreserve namelijk uit: Goud SRD. 249 miljoen, tegoeden in het buitenland en andere buitenlandse bezittingen, SRD. 1,551 miljard, bijzondere trekkingsrechten SRD. 337 miljoen en tenslotte de reservepositie in het IMF van SRD. 26 miljoen. In de volksmond staat de som van de voornoemde bedragen bekend als de monetaire reserve. In de geschiedenis van Suriname is deze reserve nooit zo hoog geweest.

De voorgaande regering heeft ook voor continuïteit van bestuur gezorgd door bij de Centrale Bank van Suriname een speciale rekening te openen die bekend staat onder de naam, bijzondere rekening. Per 12 augustus 2010 was het saldo van die rekening maar liefst ruim SRD. 760 miljoen en per 6 augustus stond er op die rekening een bedrag van SRD. 808 miljoen. Per 31 december 2010 was de stand van de Bijzondere rekening SRD. 732 miljoen. Bij de start van de huidige regering op 12 augustus 2010 was het saldo van deze rekening zelfs hoger. Deze rekening was bedoeld om reeds lopende en op te starten projecten op het gebied van productie, infrastructuur en sociale sectoren te financieren. Enkele markante projecten uit deze reeks zijn: bouw van de weg Meerzorg-Albina, teneinde aansluiting te vinden op het wegennet van Frans-Guyana en Brazilië. Het ontsluiten van maar liefst 40,000 hectare rijstareaal, waarvan de oplevering begin 2012 moet plaatsvinden. Uitbreidingsinvesteringen in de Wakaipompen, waarvan de oplevering in maart 2011 zal plaatsvinden. De dijken te Coronie en Commewijne en de gloednieuwe haven te Nieuw-Nickerie zijn lange termijn projecten. Diepteinvesteringen in de haven te Paramaribo en investeringen in de luchthaven te Zanderij. Verder is er uit deze middelen ook een agrarisch kredietfonds opgezet. Ook het herstel van de brug te Uitkijk zal uit deze middelen worden betaald. De oplevering van deze brug is april 2011. Ten behoeve van de sociale sectoren zijn de volgende middelen beschikbaar. Bouwen van een tweede studentenflat voor studenten uit Paramaribo. Ook voor de sporters is gezorgd, want ook in een kunststof atletiekbaan is voorzien. De verbouwing van het St. Vincentius ziekenhuis zal ook worden aangepakt. De RKBO en EBG hebben elk een flink bedrag ter upgrading van het particulier onderwijs toegezegd gekregen. Ook zijn er forse bedragen gereserveerd voor RGD poliklinieken en ziekenhuizen in de districten en het binnenland. En niet te vergeten de reservering van SRD. 72 miljoen voor sociale woningbouw. Tenslotte wijzen wij op het reeds opgeleverde laboratorium van het BOG, dat ook uit deze middelen is gefinancierd.

Welnu, de cijfers laten zien dat de vorige regering een goed kasbeheer, een goed monetair beleid en een goed beleid in het kader van de continuiteit van financieel beleid heeft gevoerd. De huidige regering heeft de staatsfinanciën in een heel goede conditie aangetroffen. Nu is het hun beurt om de financiën van de staat in een goederichting verder te sturen.

NPS Persdienst.

Geen opmerkingen: