zondag 30 augustus 2009

Suriname op weg naar zero-inflatie voor 2009

ingezonden door Ad Coffeng

28/08/2009

Ongeveer een maand geleden schreef ik in de Ware Tijd dat er in de maanden mei en juni in Suriname belangrijke records zijn gebroken in de ontwikkeling van het niveau van de consumentenprijzen. Het Algemeen Bureau voor de Statistiek meldde de afgelopen week dat in juli de consumentenprijzen weer licht zijn gedaald (0,7 procent) ten opzichte van de maand ervoor. In de afgelopen tien maanden hebben we hiermee zeven keer een prijsdaling gezien. Het prijsniveau van juli 2009 was lager dan dat van alle vijftien maanden daarvoor. Iets dergelijks is sinds 1980 nooit voorgekomen (over eerdere cijfers beschik ik niet). Zal dit jaar nu echt het ongelofelijke gebeuren: zal het gemiddelde prijsniveau in 2009 uitkomen beneden dat van 2008? Dit is mogelijk wanneer van
nu tot december de prijzen met niet meer dan 6,1 procent stijgen, wat neerkomt op een gemiddelde prijsstijging van 1,2 procent per maand. In onderstaande tabel ziet u per jaar de prijsstijging van de laatste vijf jaar over de maanden augustus tot december. *) In september en oktober 2005 was de prijsstijging extreem hoog (4,5 procent per maand). De extreme stijging van de transportkosten als gevolg van het loslaten van de brandstofprijzen was de oorzaak hiervan. Uit deze tabel blijkt dat een prijsstijging van minder dan 6,1 procent niet onwaarschijnlijk is en dat we daarmee het jaar kunnen afsluiten met een gemiddeld prijsniveau dat rond dat van 2008 ligt. Sinds 1980 is alleen het jaar 1996 afgesloten met een deflatie (-0.7 procent).
Daarom voorspel ik voor 2009 een jaar van zero-inflatie, of zelfs van een geringe deflatie. Vol spanning kijk ik uit naar het inflatiecijfer over augustus.-

Bron: DWT

zaterdag 29 augustus 2009

Vergadering te Sophia's Lust

De Onder Afdeling Tamara heeft op vrijdag 28 augustus te O.S.Toppinschool op Sophia's Lust een vergadering georganiseerd waarbij de Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory .Rusland de Secretaris van de NPS,Sunil Oemrawsingh en het Adviesraadslid John.van Coblijn en Milton Welzijn, voorzitter van de Jongerenraad aanwezig waren.De Minister van NH gaf zijn gehoor aan dat Sophia's lust de afgelopen periode zijn aandacht heeft gehad die geresulteerd heeft in onder andere de straatverlichting en de verbeterde watertoevoer.Er zijn nog meer verbeteringen op komst op electra en drinkwater gebied.De NPS vertegenwoordigers Oemrawsingh en Coblijn wezen de buurtbewoners op hun eigen verantwoordelijkheid en riep hen op nog meer gebruik te maken van de mogelijkheden die de partij biedt om hun problemen op te lossen.De NPS delegatie riep de jongeren die op de meeting aanwezig waren op zich in te zetten op school omdat het zekerheden biedt in het leven.Ook werd hen gewezen om de beperkingen die tienerzwangerschappen met zich meebrengen.Verder riepen zij de partijgenoten op om bij de a.s. verkiezingen zich volledig in te zetten om de "Mega bedreiging" die op Suriname afkomt af te slaan en verder te bouwen aan de ingezette ontwikkeling van ons land.De aanwezigen kregen de gelegenheid vragen te stellen. Onder andere werd gevraagd aan de minister naar de "hoge" inkassokosten van de EBS bij late betaling van de stroomrekening en de aflossingen van de koopwoningen in dat gebied. Dhr.Samsom, penningmeester van Onder Afdeling Tamara bedankte de Minister en de NPS vertegenwoordigers en sloot de vergadering die om 19:00 begon om 21:00.
NPS Persdienst.

maandag 24 augustus 2009

ASSURIA NV over de Surinaamse Economie 2008


De Surinaamse economie heeft ook in 2008 goed gepresteerd. Donkere wolken dienen zich echter aan!

De goede prestatie is toe te schrijven aan de goede prijzen voor onze belangrijkste exportproducten in het eerste halfjaar van 2008 en het prudente beleid van de Surinaamse Overheid, met name wat betreft de fiscale discipline en het monetaire beheer. Dat zich desalniettemin donkere wolken aandienen heeft vooral te maken met de verslechterde internationale economische situatie. De wereld wordt sinds de tweede helft van 2008 geconfronteerd met de ergste crisis in 80 jaar. Vele landen zijn in een recessie geraakt en gevreesd wordt zelfs voor een depressie, wat sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer is voorgekomen.

De huidige crisis ontstond in de financiële sector in de Verenigde Staten van Amerika, waarbij vele grote banken en verzekeringsmaatschappijen in problemen kwamen door enorme verliezen op ingewikkelde financiële producten. Al gauw raakten financiële instellingen in andere delen van de wereld ook in problemen. De financiële crisis leidde vervolgens tot een economische crisis, met name gedreven door een gebrek aan vertrouwen. Massa-ontslagen, uitstel van investeringen, dalende grondstoffenprijzen zijn enkele van de effecten die voortvloeiden uit de economische crisis.

Gelukkig heeft men nu gekozen voor een andere aanpak dan die van uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Er is een internationale samenwerking om deze wereldcrisis te lijf te gaan. Protectionisme heeft in het verleden juist tot verslechtering van de situatie geleid. Door vele landen zijn stimuleringsprogramma’s van vele miljarden US-dollars geïnitieerd om de economische neergang te keren en voorwaarden te scheppen voor een herstel. De overheden hebben middels geldelijke steun aan financiële instellingen deze van de ondergang

gered met als argument “they are too big to fail”.

Wat zijn nu de vooruitzichten?

Het optimistisch scenario gaat uit van een krimp van de wereldeconomie in 2009 en een voorzichtig herstel in de loop van 2010. De vraag kan gesteld worden: wat betekent dit allemaal voor Suriname? Zoals eerder gesteld, was 2008 voor de Surinaamse economie een goed jaar:

- Het Bruto Binnenlands Product groeide met ca. 6,8%.

- De monetaire reserve nam verder toe tot ca. 500 miljoen US-dollar, wat gelijk is aan ca. 3,8 maanden

import.

- De Surinaamse munt bleef stabiel ten opzichte van de US-dollar.

- De inflatie nam in de eerste helft van het jaar toe om vervolgens aan het einde van het jaar flink te

dalen, voornamelijk door de sterke daling van de brandstofprijzen.

De inflatie over 2008 bedroeg 9,4% (2007: 8,3%). De verwachting is dat de inflatie over 2009 lager zal uitkomen dan over 2008. Hiermee zou rekening moeten worden gehouden bij het vaststellen van de loonaanpassingen voor 2009. 10

De wereldwijde financiële crisis is Suriname grotendeels bespaard gebleven. Onze financiële sector kende geen ingewikkelde financiële producten, die ten grondslag hebben gelegen aan de internationale financiële crisis. Wel zijn er liquiditeitsspanningen ontstaan bij een lokale dochteronderneming van een buitenlandse financiële instelling. Deze problemen hebben meer te maken met het beleid van de buitenlandse moedermaatschappij dan met specifieke Surinaamse omstandigheden.

De daling van de koersen op de internationale kapitaalmarkten als gevolg van de wereldrecessie, heeft wel negatieve consequenties gehad voor bedrijven en instellingen (zoals pensioenfondsen) die internationale

beleggingen aanhielden. Aangezien deze beleggingen relatief klein in omvang waren, zijn er geen onoverkomelijke verliezen uit voortgevloeid. De gevolgen van de wereldwijde economische crisis zal Suriname wel voelen. De prijzen van belangrijke exportproducten als aluinaarde en aardolie begonnen in de tweede helft van 2008 flink te dalen en een significante stijging is in 2009 niet verwachtbaar.

Gelukkig blijft de wereldmarktprijs van goud - na aluinaarde ons belangrijkste exportproduct - op een goed niveau. Ook de prijs voor ons belangrijkste agrarisch exportproduct rijst daalde flink in de tweede helft van 2008 en ook hier is herstel niet in zicht.

Een groot gevaar is het verlies van arbeidsplaatsen. BHP Billiton heeft besloten haar activiteiten in Suriname te beëindigen in 2010.

De onderhandelingen van dit bedrijf met de Surinaamse Regering over de ontwikkeling van de bauxietindustrie in West-Suriname hebben niet tot overeenstemming geleid. Naast de economische crisis die wereldwijd geleid heeft tot uitstel van investeringen, zal het mislukken van de onderhandelingen

zeker ook hebben meegespeeld bij het uiteindelijk besluit van BHP Billiton zich terug te trekken uit Suriname. De Surinaamse Regering onderzoekt thans mogelijkheden om de effecten van dit vertrek op te vangen. Deze mogelijkheden betreffen onder andere de overname van het pakket aandelen van BHP Billiton in

de joint-venture met Suralco in de aluinaarde fabriek en het oprichten van een Staatsbedrijf (Alumsur) dat zich met bauxietexploitatie zal bezighouden. Het verlies aan arbeidsplaatsen zal zich ook doen gevoelen bij Suralco, die als dochteronderneming van ALCOAmoet bijdragen aan de kostenbesparingen van dit bedrijf. Verder zullen bij contractors die voor de bauxietmaatschappijen werkzaamheden verrichten arbeidsplaatsen verloren gaan.

De afdrachten van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. aan de Surinaamse Regering zijn in de loop der jaren enorm gestegen en leveren anno 2008 van alle sectoren de belangrijkste bijdrage aan de inkomsten van de Staat. Door de sterke daling van de aardolieprijzen zullen de afdrachten sterk dalen met alle gevolgen van dien voor het overheidsbudget.

Het eerder geschetste somber beeld geldt niet voor de goudsector. De werkgelegenheid in deze sector zal toenemen als gevolg van de uitbreidingsinvesteringen bij Rosebel Gold Mines N.V. en de voorgenomen investeringen in het oosten van Suriname bij het Nassaugebergte.

De negatieve effecten van de crisis worden enigszins opgevangen door het feit dat er in Suriname omvangrijke infrastructurele projecten lopen, veelal gefinancierd door internationale donoren waarbij de financiering al veilig gesteld is.

Deze projecten in de asfaltering van wegen en de bouw van dijken zullen in 2009 gewoon voortgang vinden en aldus bijdragen aan de economische activiteiten. Ook de programma’s van de Overheid ter stimulering van de woningbouw zorgen voor economische

bedrijvigheid. Deskundigen zijn van mening dat Suriname tot de kleine groep van landen behoort die bij een wijs beleid de negatieve effecten van de mondiale recessie kan mitigeren mits deze in 2010 eindigt. 11

Het wijs beleid zal onder andere de volgende maatregelen moeten omvatten:

- versnelling van de investeringsuitgaven van de Overheid;

- bezuiniging op de lopende uitgaven van de Overheid (met inbegrip van matige loonaanpassingen);

- vermindering van de nationale consumptieve bestedingen;

- opvoering van de rijstexport en de ontwikkeling van de toerismesector en

- vermindering van de knelpunten in de uitvoeringscapaciteit.

Na 5 jaar van voorbereiding is in het eerste kwartaal van 2009 de Sociaal Economische Raad (SER) geïnstalleerd, die de Surinaamse Regering van advies moet dienen over sociale en economische vraagstukken.

De SER kan zeker een bijdrage leveren aan het scheppen van een breed draagvlak zodat de Regering de aanbevolen maatregelen kan implementeren. Wij geloven in de potentie van Suriname en de Surinamers en blijven daarom optimistisch gestemd over de toekomst van Suriname.


dinsdag 18 augustus 2009

Venetiaan over Kallans uitspraken

Wat Jupiter kan doen, kan de Os niet

Wat Jupiter als de grote baas kan doen, kan de Os als tweede, derde lijn en ondergeschikte niet doen. Maar het is ook zo dat wat de Os kan doen, Jupiter niet kan doen. Wat meneer Kallan kan zeggen, kan ik niet zeggen´, is de eerste reactie van Ronald Venetiaan, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) op de woorden van NPS´er Adiel Kallan. Het assembleelid van de Groene partij zei enkele weken terug dat een samenwerking tussen het Nieuw Front zonder Pertjajah Luhur en de Megacombinatie (MC) mogelijk is. Alleen moet de MC zich verschonen van slecht volk.

Venetiaan zegt dat hij in deze case zich alleen achter het standpunt van het komend congres kan scharen. Zijn persoonlijke mening gaf de president niet vrij. ´Dan ga ik dat uitdragen als ik erachter kan gaan. Als ik niet erachter kan gaan staan, dan geef ik de gelegenheid aan een ander´, zegt de NPS-voorman. Hij zegt dat de tweede en derde lijn de vrijheid hebben dingen te zeggen en om grappen te maken. Voor hem is dat anders. ´Zelfs een grap van de voorzitter is een ernstige boodschap en daarom, wacht hij zijn beurt af.´

Na de uitspraken van Kallan, die op persoonlijke titel sprak, is er geen corrigerend geluid uit de NPS gekomen.

Bron: DBS
Gregory Rijssen

Herrenberg beschadigt zichzelf

Herrenberg moet zijn problemen die hij zelf en/of samen met anderen gecreëerd heeft op zijn post in China niet in de schoenen van Ruth Wijdenbosch schuiven. Met de accentverschuiving naar Wijdenbosch, probeert Herrenberg het falend en dubieus beleid van hem en zijn regering in die periode goed te praten´, steekt NPS-secretaris Sunil Oemrawsingh
van wal. Hij vindt dat de gewezen ambassadeur door zijn recente uitspraken zichzelf heeft beschadigd.

Oemrawsingh zegt dat Herrenbergs eigen partij (NDP) en toenmalige opdrachtgever hebben geweigerd het Rapport Van Amson te publiceren. ´Hij moet nu niet aan mevr. Wijdenbosch komen vragen voor publicatie. Dat beroep moest en moet hij doen bij zijn bermgenoten en de ex-president Jules Wijdenbosch´, zegt de Frambo-topper. ´Ons land is in die periode in een kwaad daglicht geplaatst vanwege Herrenberg en zijn opdrachtgevers.´

De NPS-topper vindt dat de NDP´er als een kat in het nauw gedreven nu diverse media de schuld geeft. ´Wij hadden niet anders verwacht. Uit de politieke partij waar hij komt is de pers “vijand”, en zijn pas goed wanneer zij naar de pijpen van hem en zijn partij dansen´, gaat Oemrawsingh verder. Volgens hem is politica Wijdenbosch een prominent lid van de NPS. ´De partij zal niet dulden dat haar leden valselijk worden beschuldigd en zeker niet door personen die het land te schande hebben gezet.´

De polemiek ontstond toen Wijdenbosch in een radioprogramma opmerkte dat Herrenberg eind jaren negentig door de toenmalige president Jules Wijdenbosch terug werd geroepen, nadat volgens Ruth Wijdenbosch een fraudeschandaal op de ambassade van Suriname in China aan het licht kwam. Herrenberg zegt dat hij nooit op enige manier bij de fraude was betrokken. In een openbrief aan de DNA-voorzitter Paul Somohardjo vraagt de ex-ambassadeur dat het onderzoeksrapport van Van Amson wordt gepubliceerd. Volgens hem zijn herhaalde verzoeken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken nooit gehonoreerd.

maandag 17 augustus 2009

NPS na a moro bigi wan


17th augustus 2009

Als het gaat om wie de grootste is, dan hebben we de opdracht om ze te wijzen dat de NPS de grootste is’, zei de NPS-voorzitter Ronald Venetiaan in Sranan Tongo gistermiddag in Grun Dyari, na de installatie van 8 commissies.

Na deze woorden werd er luid geapplaudisseerd. ‘We zijn niet alleen de grootste, maar we zullen bewijzen ook de sterkste, de beste en de partij met kwaliteiten te zijn.’
Voordat de NPS-voorman deze woorden uitte, leverde hij kritiek op de stelling van de Pertjajah Luhur. Die partij zegt dat in de Nieuw Front-combinatie, de partij met de meeste zetels het presidentschap mag presenteren……

Die denkwijze is volgens Venetiaan niet zo logisch als hij klinkt. Die stelling is nooit in de coalitietop besproken. Venetiaan typeert het daarom als een ’sprookje’. Hij herinnerde zijn gehoor eraan dat er tijden zijn geweest waar het hoogste politieke ambt niet door de grootste partij is ingevuld.
Venetiaan liet ook een waarschuwend geluid horen: ‘We waarschuwen die mensen. Want op plaatsen waar je denkt te winnen, groeien en het grootste aantal te halen, kan het anders aflopen.

Je moet niet hebzuchtig worden, omdat je denkt de sterkste te zijn. Politieke hebzucht leidt tot politieke dood.’
De NPS is altijd bereid om haar bijdrage te leveren wanneer het om het presidentschap gaat. De partij heeft niet het alleenrecht op het hoogste politieke ambt en zal het eens moeten overdragen aan een ander. Maar de groene partij is niet van plan om zonder eisen te stellen met alle personen en partijen te gaan werken.

Opvallend was dat Venetiaan niet een keer de woorden ‘Pertjajah Luhur’ in de mond nam.
Na de toespraak werd gevraagd aan Venetiaan of de NPS geen propaganda voert tegen een coalitiepartner. ‘NPS voert nooit propaganda tegen iemand, iets of tegen een partij’, antwoordde de bewindsman.

Hij zegt dat de boodschap tijdens zijn toespraak was dat de NPS op basis van haar principes, programma’s en idealen voor het volk van Suriname keuzes zal maken in de coalitie.
Bron DBS

zondag 16 augustus 2009

NPS ready voor verkiezingen


Maandag 17 augustus

De Nationale Partij Suriname (NPS), afdeling Paramaribo, heeft zich al klaargemaakt om de verkiezingen van volgend jaar in te gaan. Met de installatie van 8 commissies heeft alvast afdeling Paramaribo duidelijk gemaakt de electie serieus te nemen.

De voorzitter van de partij, Ronald Venetiaan, installeerde de 8 commissies.
De Commissie Mobilisatie wordt door John Pawiroredjo gecoördineerd. ICT staat onder coördinatie van Ian Sjauw Koen Fa. 'Propaganda' komt onder Wim Bakker te staan, terwijl Patricia Etnel de Commissie Motivatie Jongeren gaat leiden. 'Communicatie' is onder Andro Loods ondergebracht, 'Financiën' onder Randy Shepperd en de Commissie Logistiek neemt Kenneth Kross onder zijn hoede.

De laatste commissie, ‘het Coördinatieteam’, gaat Erwin Lelie leiden.
Venetiaan die deze commissies gisteren installeerde, zei tijdens zijn toespraak dat afdeling Paramaribo het bolwerk van de NPS is. Deze afdeling brengt de kernzetels voor de partij binnen.

Bron: DBS